Exotiska fåglar arter

Klicka för intressant information!

Guide till exotiska fåglar

Allt värt att veta

Inköp och utrustning

Eftersom exotiska fåglar och softbills är så ovanliga och färgstarka varelser, kan det vara mycket givande att ha dem som tamfåglar. Innan du tar med en exotisk fågel hem är det dock några viktiga saker som du måste tänka på för en långvarig vänskap.

Checklista för grundutrustning:

 • En stor fågelbur med vertikala pinnar för klättring
 • Sittpinnar i olika diameter för fotträning (tillräckligt tjocka så att fågelns fot inte omsluter hela pinnen)
 •  Obehandlade grenar att klättra på
 • Leksaker gjorda av material som är anpassade för exotiska fåglar för att hålla din fågel sysselsatt
 • Vattenbad för dagliga bad
 • Fågelsand, som SAND med kalciumkarbonat och viktiga mineraler
 • Matskål eller foderautomat fylld med basfoder, som Australian
 • Vattenflaska med färskt dricksvatten eller Vita Fit® Aqua-dryck
 • Mineralsten, t.ex. Vita Fit® Mineral- eller Vita Fit® Sepia Cuttlebone för att ge extra mineraler och för omvårdnad av fågelns näbb.  
 • Kräcker®-pinnar som också hjälper näbben samt ger variation

Rätt plats för din fågelbur

Fåglar älskar att ha sällskap och ett ljust, skyddat hörn är den bästa platsen för en fågelbur. Genom att placera buren på en upphöjd plats gör du det möjligt för fågeln att iaktta vad som händer i dess omgivning.

Stora fågelhus inomhus eller utomhus är också idealiskt.

 • Fåglar är känsliga för drag och direkt solljus, så var försiktig med att inte placera din fågelbur nära ett fönster. Tama fåglar tål inte extrema temperaturskillnader.
 • Särskilt kök kan vara farliga platser (heta spisar, giftiga rengöringsmedel etc).
 • Exotiska fåglar njuter av frisk luft. På sommaren kan du placera buren i ett skuggigt hörn på balkongen eller en vindskyddad plats i trädgården.

Omvårdnad

Alla burfåglar är sociala. Om du pratar och leker med dem regelbundet, kan vissa arter också visa tillit. Men eftersom en människa inte kan ersätta sällskapet av en annan fågel, är de bara riktigt tillfreds när de hålls tillsammans med andra av sitt eget slag. Att hålla fåglar tillsammans har inte någon negativ inverkan på deras vilja att ta kontakt med och lita på människan.

Putsning

Fåglar putsar sig noggrant flera gånger varje dag. De uppskattar också ett bad då och då.

De behöver vanligtvis inte någon hjälp med detta.

Näbbvård

Dina fåglar bör alltid ha tillgång till en näbbsten och en kraftig, obehandlad gren. De behöver slipa ner sin näbb på en sten för att hålla sig friska. Vita Fit® Mineral Maxi Beak Stone är idealisk för detta och tillhandahåller även viktiga mineraler, spårämnen och naturligt kalciumkarbonat.

Klovård

Om du placerar tillräckligt tjocka, obehandlade grenar i din fågels bur, så kommer den att nöta ner sina klor på naturlig väg. Om klorna ändå blir för långa så kan de ibland behöva klippas. Din djuraffär, uppfödare eller veterinär kommer gladeligen visa dig hur du gör detta på ett korrekt sätt.

Ruggning

Fåglar behöver särskilt höga nivåer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen när de ruggar. Hjälpmedel som Vita Fit® Pro-Feda® Moulting Aid och Vita Fit® Mineral ger din fågel ytterligare näringsämnen och andra viktiga tillskott.

Rengöring av fågelburen

Du bör byta ut fågelsanden en eller två gånger varje vecka, beroende på burens storlek, antalet fåglar och deras storlek. Burens botten behöver också sköljas ur med varmt vatten en gång i veckan. När du gör detta bör du torka av sittpinnarna och leksakerna med en borste eller fuktig trasa och rengöra mat- och vattenskålarna noggrant med varmt vatten. Buren behöver också en grundlig rengöring en gång varje månad. Detta inbegriper att skölja ur fågelburen med varmt vatten. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel avsedda för för hushållssysslor!

Kost

Den perfekta kosten

Exotiska fåglar och softbills kommer från flera olika plaster på jorden. Exempelvis så kommer de populära zebrafinkarna från Australien medan den mest välkända av softbirds - beostaren - och sångtimalian kommer från Indien och Himalaya.

De flesta arter äter främst frön, spannmål, frukt, insekter och färskt grönska i form av gräs och vilda örter. Livsförhållandena och i synnerhet mängden tillgänglig föda skiljer sig mycket åt från region till region och olika fåglar har utvecklats för att överleva på den föda som finns tillgänglig. Oavsett ursprung, har dessa fåglar dock en extremt varierad kost.

Vitakrafts varierade sortiment av foder har utformats för att tillgodose dessa specifika dietbehov. Vi väljer ut den perfekta mixen av högkvalitativa ingredienser för att kunna tillhandahålla en optimal kost för denna art och säkerställa ett långt och hälsosamt liv.

Fodertyper:

Basfoder

Ett basfoder som Premium Menu Parrot eller Premium Menu SoftMix tillgodoser din exotiska fågels grundläggande näringsbehov.

Kräcker®:

Välsmakande Kräcker®-pinnar har ett antal funktioner och ersätter fåglarnas beteende i naturen där de måste vara aktiva för att få tag i fäda. Det hjälper till att förebygga tristess och är ett naturligt sätt att sysselsätta din fågel. Knaprande på snackset hjälper också till att hålla fågelns näbb frisk.

Naturliga mellanmål:

VITA NATURE®. Läckert godis som tillgodoser fåglarnas naturliga instinkter, t.ex. att plocka frön från hirsax ute i naturen.

Belöningsgodis

Snacks, till exempel Bisquiti, ger variation och fungerar som en belöning och hjälper till att skapa ett band mellan dig och fågeln.

Kosttillskott

Kosttillskott för husdjur, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin, stärker din fågels hälsa och främjar dess välbefinnande. De hjälper till att tillgodose de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. medan de växer, efter sjukdom eller fåglarna man lägger ägg. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva fåglar.

Matningstips:

 • Ta bort de tomma kornhöljena från matskålen eller doseringsanordningen dagligen och fyll på med ny mat
 • Kräcker®-pinnar eller färska grenar från obehandlade fruktträd bör placeras i din fågels bur så att den kan knapra och picka. Detta är ett naturligt sätt att hålla din fågel sysselsatt och för att träna näbben.
 • Tillhandahåll en varierad kost
 • Tillhandahåll färskt dricksvatten varje dag
 • Tillhandahåll färsk frukt

Beteende och tillväjning

Beteende

Familjen exotiska fåglar och softbills inkluderar en mängd olika arter, av vilka några är mycket tillgivna och nyfikna, medan andra är mer blyga och reserverade. Det kan vara särskilt intressant att observera det sociala beteendet inom grupper av de mer reserverade arterna. I slutändan är dock varje fågel en individ och många fåglar har förvånat sin ägare med sitt okaraktäristiska beteende.

En ny familjemedlem

Under de första dagarna behöver din nya fågel få vara ifred medan den bekantar sig med sin nya omgivning. För att störa den så lite som möjligt, bör du i förväg se till att fågelburen är rätt placerad. När din fågel har flyttat in kan du hålla dig i närheten och prata med den med mjuk röst. Det är dock bäst att lämna fågeln ensam i minst en dag.

Genom att observera hur ditt husdjur agerar kan du enkelt se om den känner sig hemma. En hemtam fågel kommer att börja knapra på några korn från skålen eller ge fjädrarna en rejäl putsning.

Eftersom alla burfåglar är sociala djur bör de hållas tillsammans med andra av sin sort. Men fåglar som inte känner varandra kommer fortfarande att behöva lite tid för att lära känna varandra. Det är bäst att du håller fåglarna under uppsikt under denna period.

Så tämjer du din exotiska fågel

Vissa arter inom denna grupp, som astrilder, kommer inte att bli lika tama som undulater.

Du bör dock lindra deras rädsla så att du lättare kan interagera med dem.

Din nya kamrat kommer att bli hemtam efter ungefär en vecka. Därefter är det bra om den får börja att bekanta sig med din hand. Detta görs bäst med hjälp av en godbit, till exempel en VITA NATURE® foxtail millet. Stick in tilltugget i buren och prata med fågeln med en uppmuntrande ton. Den kommer att närma sig din hand efter en kort stund och börja att knapra på godsaken. Genom att regelbundet upprepa denna procedur kommer din fågel att associera din hand med positiva saker som godsaker.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!