Porträtt

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Kanariefågel

Latinskt namn

Serinus canaria

Utseende

Selektiv avel har resulterat i många sorter, olika i färg och form. Storlek: 12 till 23 cm (beroende på typ), rede: 4 ägg, häckning: cirka 13 dagar, fågelungen flygfärdig efter omkring 25 dagar.

Ursprung

Kanariefågeln kommer från Kanarieöarna och är speciellt vanlig på Teneriffa och Gran Canaria. Vilda fåglar är mestadels gulgröna med brunaktiga ränder på ryggen. De tenderar att leva i flockar och parvis under häckningssäsongen. Kanariefåglarna är kända för sin vackra sång. Kanariefågeln har avlats fram och och hållits som burfågel sedan 1400-talet. Den fördes till Europa av spanska sjömän. Med tiden fokuserade aveln allt mer på en ljusare färgad fjäderdräkt och talang för att sjunga. Även om utseendet och beteendet hos den moderna kanariefågeln kan skilja sig från dess vilda förfäder, har de fortfarande en hel del egenskaper och behov gemensamt.

Beteende

Kanariefågelns popularitet beror inte bara på dess röst. Denna livliga fågel är också en foglig, och sällskaplig varelse. För kanariefågelns välbefinnande bör den inte bo ensam. Och de trivs bäst i ljusa miljöer. Om de hålls i en för mörk miljö, sjunger de mindre och tappar aptiten.

Särdrag

I naturen börjar kanariefåglar inte ruva på sina ägg förrän det sista har lagts, vilket innebär att alla ägg kläcks samtidigt och det är inte är någon skillnad när det gäller kycklingarnas storlek (så att ingen hamnar i underläge). Detta är inte fallet med inhemska kanariefåglar, som vanligtvis omedelbart börjar att ruva. Av denna anledning tenderar vana uppfödare att ersätta de första äggen med falska ägg och sedan återlämna de äkta äggen när ruvningen är klar.

Kanariefågel-guide

Allt värt att veta

Inköp & utrustning

Tips för för inköp av kanariefågel

Kanariefåglar är social och kan lätt känna sig ensamma om de hålls ensamma, så det är bäst att köpa dem parvis. De bästa kombinationerna är antingen två honor eller två hanar. Det är också möjligt att ha flera hanar ihop om du har en tillräckligt stor bur.

Hona eller hane?

Kanariefåglar kan köpas i nästan alla djuraffärer eller direkt från en uppfödare. Honorna och hanarna skiljer sig lite från varandra när det kommer till utseendet. En viktig egenskap som används för att bestämma könet på dessa fåglar är dock hanens väl utvecklade sångförmåga.

Tecken på en frisk kanariefågel:

 • Livligt beteende
 • Slät fjäderdräkt
 • Klara ögon
 • Torr vaxhud (område runt näbbroten)
 • En ren bakdel

Checklista för startutrustning:

 • En stor fågelbur med vertikala pinnar för klättring
 • Sittpinnar i olika storlekar för fotträning
 • Obehandlade grenar för att klättra på
 • Vattenbad för dagliga bad
 • Fågelsand, som SANDY med kalciumkarbonat och viktiga mineraler
 • Leksaker för att hålla dina kanariefåglar sysselsatta, till exempel en gunga eller en stege
 • Matskål eller foderautomat fylld med basfoder
 • Vattenautomat med färskt dricksvatten eller Vita Fit® Aqua-dryck
 • Mineralsten, t.ex. Vita Fit® Mineral- eller Vita Fit® Sepia Cuttlebones för att ge extra mineraler och för omvårdnad av kanariefågelns näbb.
 • Kräcker®-pinnar som också stärker näbben samt ger variation

Din kanariefågelbur

En tilltalande, rymlig fågelbur med mängder av sittpinnar och utrymme att hoppa omkring i är perfekt för kanariefåglar. Det är också viktigt att tillhandahålla obehandlade grenar. Eftersom grenar inte alltid växer horisontellt i naturen, bör de i din bur också placeras i vinkel för att ge musklerna i fötterna viktig träning.

Rätt plats för din kanariebur

Kanariefåglar är som mest tillfreds på en lugn, väl upplyst plats. Det är bäst att placera kanarieburen i ögonhöjd så att kanariefågarna har en bra utsikt över rummet, vilket ger dem en känsla av trygghet

 • Kanariefåglar tål inte värme eller att sitta i drag
 • Särskilt kök kan vara farliga platser (heta spisar, diskvatten etc.) och rekommenderas inte.
 • Du bör placera buren minst tre meter från elektriska apparater, som tv-apparater, mikrovågsugnar eller datorer, eftersom fåglar kan uppfatta frekvenser som vi människor inte kan.

Att ta hand om ditt husdjur

Desto mer fågeln får flyga fritt, desto bättre!

Kanariefåglar är livliga och behöver träna genom att flyga omkring utanför buren så mycket som möjligt. Förutom att dina fåglar har kul när de får flyga fritt är det också bra för deras muskler och främjar en god förbränning av födan. Du bör dock vänta tills dina kanariefåglar har blivit hemmastadda innan du för första gången släpper ut dem ur buren.

Godnatt!

När det blir kväll återvänder kanariefåglarna till sina sittpinnar. Innan de somnar, kommer de att burra upp sig lite, vila huvudet på ryggen och ibland stå på en fot. De placerar näbben djupt inne i fjäderdräkten på ryggen.

Putsning

Kanariefåglar putsar sig flera gånger varje dag för att hålla fjäderdräkten i ordning. Detta är viktigt eftersom deras fjädrar gör det möjligt för dem att flyga och skyddar dem mot värme och kyla. De behöver vanligtvis inte någon hjälp med detta från oss människor.

Ruggning

Kanariefåglar behöver särskilt höga nivåer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen när de ruggar. Ett lämpligt tillskott är välsmakande Kräcker®-pinnar - speciellt utformade för ruggningsperioder - som ger din fågel ytterligare näringsämnen som den behöver vid dessa tillfällen.

Näbbvård

För att hålla näbben i trim behöver kanariefågeln en näbbsten, till exempel Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Sepia Cuttlebones från Vitakraft.

Rengöring av fågelburen

Du bör byta ut fågelsanden en eller två gånger i veckan, beroende på antalet fåglar och burens storlek. Burens botten behöver också sköljas ur med varmt vatten en gång i veckan. När du gör detta bör du även göra rent sittpinnarna och leksakerna med en borste eller fuktig trasa och noggrant rengöra mat- och vattenskålarna med varmt vatten.

Kost

Den perfekta dieten

På Kanarieöarna, som kanariefåglarna kommer ifrån, utgörs deras basföda av frön från otaliga växtarter. De äter också färsk växtlighet i form av gräs och örter, samt bär och frukt. Maten som ges till tama kanariefåglar måste återspegla den variation som deras vilda kusiner åtnjuter.

Vitakrafts varierade sortiment av livsmedelsprodukter har utformats för att tillgodose kanariefågelns specifika dietbehov. Och är grunden till ett långt och hälsosamt liv. För att återspegla de specifika dietkrav som vilda kanariefåglar har, innehåller Vitakrafts foder utvalda, högkvalitativa frön från kanariefågelns ursprungliga miljö samt viktiga näringsämnen och andra ingredienser som främjar fågelns hälsa.

Fodertyper

Basfoder:

Ett basfoder som Menu Canaries tillgodoser din kanariefågels grundläggande näringsbehov.

Kräcker®:

Välsmakande Kräcker®-pinnar har ett antal funktioner och ersätter fåglarnas beteende i naturen där de måste vara aktiva för att få tag i föda. Pinnarna hjälper till att förebygga tristess och är ett naturligt sätt att sysselsätta din fågel. Knaprande på pinnarna hjälper också till att hålla kanariefågelns näbb frisk.

Naturliga mellanmål:

VITA NATURE®. Läckert godis som tillgodoser fåglarnas naturliga instinkter, t.ex. plocka frön från hirsax ute i naturen.

Belöningsgodis:

Snacks, till exempel Bisquiti, ger variation och fungerar som belöning och hjälper till att skapa ett band mellan dig och fågeln.

Kosttillskott:

Kosttillskott för fåglar, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin, stärker din fågels hälsa och främjar dess välbefinnande. De hjälper till att tillgodose de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa perioder, t.ex. medan de växer, efter sjukdom eller när de lägger ägg. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

Matningstips:

 • Ta bort de tomma kornhöljena från matskålen eller doseringsanordningen dagligen och fyll på med ny mat
 • Kräcker®-pinnar eller färska grenar från obehandlade fruktträd bör placeras i din kanariefågels bur för att den ska kunna knapra och picka på. Detta är ett naturligt sätt att hålla din fågel sysselsatt och att träna näbben
 • Tillhandahåll en varierad kost
 • Tillhandahåll färskt dricksvatten varje dag
 • Tillhandahåll färsk frukt

Beteende och tillvänjning

Beteende

Kanariefågelns livliga sätt och den glada sången från en kanariefågelhanne kommer att trollbinda hela familjen. Dessa fåglar kan bli mycket tillgivna om du är omtänksam mot dem. Kanariefåglar är också idealiska för barnfamiljer. Kontakten med kanariefåglar hjälper små barn att lära sig att ta ansvar och hänsyn.

En ny familjemedlem

Att göra en kanariefågel tam och att få den att bli familjär kräver tålamod och intuition. Det bästa är att låta fågeln ta den första kontakten. I början kan det vara bra att ha belöningsgodis som Kräcker® för att locka till sig fågeln.

Bland kanariefåglarna är sjungandet främst en manlig aktivitet. Instinkten att sjunga utlöses av manliga hormoner och det är därför sällsynt att honorna sjunger.  Hanarna använder sången för att göra anspråk på vissa revir och för att hitta en partner under häckningssäsongen. När parning har skett och ägg har lagts, tenderar hanen att inte sjunga så mycket utan fokuserar istället på att förse sin partner med föda.

Kanariefågelvärldens mästersångare är sångkanarien, en art som har avlats fram för melodiös och varierad sång. Rasen Harzer Roller kan till exempel sjunga fyra olika strofer. Men det finns en annan art som behärskar inte mindre än 17 strofer!

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!