Vanliga frågor

Canary

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Vad är en "Harz Roller"?

  Harz Roller är namnet på den mest kända sångkanarie-rasen i Tyskland. Kanariefågeln introducerades först av tyrolska bergsbor, som en gång i tiden kom till Harz-regionen på jakt efter arbete. Även då var djuren begåvade sångare. Det sägs att tyrolerna använde näktergalar för att lära sina kanariefåglar att sjunga vackert. Det är också viktigt att veta att hannarna tar efter andra vuxna hannar för att fullända sin sångteknik. Genom att alltså ta efter manliga näktergalar så kunde de få till så vacker sång. Uppfödningen av dessa begåvade sångare fortsatte i Harzbergen. Harz Roller är resultatet av dessa ansträngningar. Den andra delen av namnet ("Roller") hänvisar till den mest slående strofen i deras melodi.

  En perfekt Harz Roller har en melodi som består av fyra huvudsatser och fyra underliggande satser. Fågeln kommer ofta att under en lång tidsperiod fokusera intensivt på att sjunga och alltid repetera de enskilda satserna i rätt ordning.

 • När ruggar kanariefågeln?

  Fjädrar är små underverk som tillsammans med andra särdrag i fågelns "konstruktion" gör det möjligt för dem att flyga. Eftersom fjädrar emellertid också är väldigt känsliga och blir slitna, måste fåglar rugga, vilket innebär att varje fågel regelbundet måste förnya sin fjäderdräkt.

   

  Kanariefåglarna ruggar i augusti och september. Inom några veckor har alla deras fjädrar bytts ut. För fågeln är detta mycket stressande, vilket innebär att djuret ofta kommer att reagera mycket nervöst under denna period och vara mer mottaglig för stress eller sjukdomar. Under ruggningen sjunger fågeln väldigt lite eller ingenting alls.

   

  För att hjälpa kanariefågeln under ruggningsperioden kan du förebyggande ge den en rugggningsprodukt, till exempel Vitakraft Moulting Aid for Canaries eller Kräcker-pinnar och massor av saftiga livsmedel. Dessutom kommer fågeln behöva att dagligen kunna bada eller duscha. Stora temperaturskillnader och för låg luftfuktighet försvårar ruggningen och bör därför undvikas till varje pris.

 • Hur levde kanariefågelns vilda förfäder?

  Förfäderna till våra kanariefåglar bor på Kanarieöarna, Madeira och Azorerna. Denna vilda fågels fjäderdräkt är grön, gulbrun och svartbrun och därför mindre iögonfallande än hos de flesta kanariefåglar som föds upp i fångenskap. Färgerna är verkligen väldigt starka, men de är helt enkelt inte lika ljusa som på en enbart gulfärgad kanariefågel.

   

  Under en del av året lever kanariefåglarna i allmänhet i stora flockar och förflyttar sig att leta efter mat. Men från februari och framåt så klarar inte hannarna av att umgås. Med sin sång, som de outtröttligt sjunger sittande uppe på en hög gren i ett träd, markerar de för de andra hannarna var de har sitt territorium. Deras sång uppmuntrar honan till att bygga bo. Hannen själva deltar inte i detta utan begränsar sig enbart till att sjunga. Sången är därför också väldigt viktig i vilda kanariefåglars liv.

 • Vad måste jag vara uppmärksam på under häckningen?

  Att se unga kanariefåglar växa upp är en glädje. Det krävs emellertid viss erfarenhet för att hantera häckningen. Du bör därför se till att inhämta väldigt specifik information från erfarna uppfödare eller genom facklitteratur innan du beslutar dig för att låta din egen fågel häcka.

   

  En viktig poäng att nämna här om häckningen: Till skillnad från vilda kanariefåglar lägger tama honor oftast bara ett ägg i början, även om de lägger fler de närmaste dagarna. Som en följd av detta kläcks ungarna under loppet av flera dagarna. Med en sådan åldersskillnad har de yngre sämre chans att överleva. För att förhindra detta tar erfarna uppfödare försiktigt de första äggen ur boet och ersätter dem med falska ägg. Först när det sista ägget har lagts, läggs alla ägg tillbaka igen, så att ungarna kläcks samtidigt.

   

  Detta innebär att uppfödning av kanariefåglar kan vara en komplicerad affär som bäst lämnas åt vana uppfödare.

 • Hur får jag min kanariefågel att bli tam?

  Varje kanariefågel har sin egen karaktär, så på vilket sätt som den vänjer sig med människor kommer att skilja sig från djur till djur. Det som är viktigt är att inte stressa en ny fågel utan att låta den långsamt få vänja sig vid mänsklig närvaro. Till exempel genom att stå nära buren utan att göra några ljud eller hastiga rörelser.

   

  Det kan vara bra att fresta dem med en godbit, till exempel Perls Honey eller en fruktbit. Håll fram denna försiktigt framför fågeln. Om den verkar rädd, dra sakta tillbaka handen. Efter ett tag kommer nyfikenheten att bli så stor att fågeln kommer att närma sig dig. Vad du behöver göra då är att hålla dig lugn, eftersom hastiga rörelser förstör alla dina ansträngningar. Väldigt snart tar fågeln försiktigt mat ur din hand - och sedan är isen bruten.

 • Varför sjunger kanariefåglar?

  Den melodiösa sången hos kanariefågelhannen är verkligen det främsta skälet till att dessa fåglar har blivit så populära husdjur. Nuförtiden fascineras vi av den lysande färgen och av helhetsintrycket. Men redan de första uppfödarna fick snabbt upp intresset för de vilda kanariefåglarna, trots att dessa jämförelsevis såg oansenliga ut. Det var den vilda kanariefågelns vackra sång som väckte intresset för fågeln.

   

  Hannarna använder sin sång för att muta in och avgränsa sitt revir från rivaler, för att kurtisera honorna och uppmuntra dem att bygga bo. Ju längre hannen håller på att sjunga, desto mer angelägen kommer honan att vara när det gäller att bygga boet. Hannen begränsar sig helt och hållet till att sjunga under den här tiden och deltar inte i byggandet av boet. Det som är intressant är att unga manliga kanariefåglar fulländar sin sångfärdighet först efter att de har lyssnat på erfarna sångare. Italienska uppfödare använde en gång detta till sin fördel och höll manliga kanariefåglar tillsammans med näktergalar för att de skulle kunna lära sig hur dessa sjunger.

 • Varför har min kanariefågel slutat att sjunga?

  Hannar tenderar att sluta sjunga eller avsevärt minska på mängden sång under ruggningen, vilket vanligtvis inträffar i augusti och september. Detta är helt normalt, eftersom fågeln är mycket stressad och behöver all sin styrka för att byta sin fjäderdräkt. Det kan ibland vara så att en fågel inte börjar sjunga igen förrän den är färdig. Men ett litet trick kan ofta hjälpa i sådana fall: en inspelning av en kanariefågels sång! Den antagna rivalen kommer att uppmuntra hannen att börja sjunga igen.

   

  Otroligt nog kan andra ljud ibland ha samma effekt; till exempel musik från en radio eller till och med det höga, monotona bruset från dammsugaren. Även unga, otränade sångare kan börja med att använda en inspelning: det unga djuret kommer att inspireras av sången från den äldre fågeln och lära sig av den.

 • Hur får jag tillbaka kanariefågeln in i buren?

  Helst inte alls, eftersom varje form av försök att fånga in den skulle skrämma fågeln, göra den skygg vilket resulterar i att nästa gång som den får flyga fritt så blir det svårare att få den att återvända till sin bur.

   

  Det bästa som du kan göra är att locka tillbaka fågeln med mat. Utanför buren bör du därför inte ge den något att äta. Kanariefågelns snabba förbränning kommer då snabbt att leda till att den blir hungrig och återvänder till buren.

  Om det behövs så kan du mörklägga rummet eller vänta till kvällen, när fågeln helt säkert kommer att leta efter en sovplats. När detta inträffar så kan du försiktigt ta upp fågeln, eftersom undulaten inte kan se så bra i mörkret. Du bör dock bara använda detta knep i nödfall, eftersom fågeln kommer att tappa en del av sin tillit gentemot ägaren. Och detta kan förstöra försöken att göra den tam.

 • Behöver kanariefåglar få flyga fritt?

  De vilda släktingarna till den tama kanariefågeln tillryggalägger stora avstånd. Att ha möjlighet att flyga är därför mycket viktigt för våra husdjur. När du sätter in fågelburen är det därför viktigt att ta hänsyn till detta.

   

  Eftersom kanariefåglar - till skillnad från till exempel undulater - inte klättrar, behöver de färre sittpinnar och grenar i buren, men istället mycket utrymme att flyga och hoppa på.

   

  Om du inte har ett stort fågelhus, bör du regelbundet låta dina fåglar få flyga fritt. Bara på detta sätt kan kanariefågeln visa upp sina enastående flygförmåga. Dessutom hjälper aktiviteten till med att hålla fågeln i form och frisk. Vidtag dock några försiktighetsåtgärder i hemmet: fönster och dörrar bör stängas och giftiga husväxter endast placerade där fåglarna inte kan komma åt dem.

  Underskatta inte betydelsen av att även blomjord kan vara giftig om den innehåller gödningsmedel eller om jordmånen har blivit möglig, vilket kan vara svårt att upptäcka.

 • Kan jag klippa klorna själv?

  En kanariefågels klor kan ibland växa för långa. Men du bör i första hand göra allt du kan för att förhindra att detta händer. Genom att undulaten klättrar på sin sittpinne, och på grenar och kvistar kommer klorna att slipas ner av sig själv. Det viktiga är att grenarna är av olika storlekar.

   

  En erfaren kanariefågelägare kan klippa fåglarnas klor. Nybörjare kan be att en djuraffär, uppfödare eller veterinär visar hur man gör.

  Vid klippning är det väldigt viktigt att inte skada några känsliga vener. Så var säker på att du aldrig klipper för djupt så att du skadar pulpan. Venerna är lätta att se mot en vit yta. Klipp klorna diagonalt så att de blir spetsiga.

 • Hur kan jag få min kanariefågel att sluta att bli uttråkad inne i sin bur?

  Tristess kan bli ett verkligt problem för husdjur. Detta gäller naturligtvis även för kanariefåglar. En av de viktigaste aktiviteter som du kan tillhandahålla är naturligtvis att den ska få möjlighet att få flyga fritt. Fågeln uppskattar aktiviteten samtidigt som den håller sig i form. En kvist fixerad i en upprätt position och fäst i exempelvis en kartongbit kan ibland fungera som rast- och landningsplats. Du kan även sätta in färska grenar som fågeln kommer att knapra på, särskilt om det finns skott. Därför ska du bara använda kvistar från vissa trädsorter, exempelvis rönn, fruktträd och hasselbuskar. Du bör dock tänka på, när du iordningställer din fågelbur, att kanariefåglar inte är lika förtjusta i att klättra som exempelvis undulater.

 • Vilka grönsaker och färsk föda är lämpliga för kanariefågeln?

  Även om kanariefåglarna av naturen är fröätare, är saftiga frukter också en del av en korrekt diet för dem. Men även om de kallas för fröätare och huvudsakligen livnär sig på att äta frön så inkluderar deras kost annat också.

   

  Varje kanariefågel har sin egen mycket personliga smak, men de flesta kan inte motstå godbitar som äpplen, päron, melon, druvor, gurka, skalade morötter och krasse. Du kan också mata dem med växter från trädgården, som maskrosor, tång och lomme. Många vilda växter, även ogräs, är utmärkt mat till kanariefåglarna. Oavsett om det är frukt, grönsaker eller grönsaker: alla suckulenter bör tvättas innan du matar med dem. Frukt och grönsaker som är övermogna eller besprutade med bekämpningsmedel samt vilda växter från vägrenen bör undvikas helt och hållet.

   

  Om du själv odlar dina primörer så kan du vara säker på att de är fria från föroreningar. Med vår praktiska VITA NATURE® Fresh Box kan du odla dina grönsaker själv för att efteråt lägga dem i fågelburen.

 • Vad äter kanariefåglar?

  Kanariefåglar livnär sig på spannmål. Du kan se det på näbben, som är perfekt utformad för att äta frön, de som är stora eller de med tjockt skal. Kanariefågelns basfoder bör därför bestå av frön. Ett perfekt basfoder är de beprövade Menu Canaries eftersom denna välavvägda blandning innehåller många viktiga frön.

   

  För ett hälsosamt näringsintag som samtidigt håller din fågel sysselsatt rekommenderar vi Kräcker®-pinnar och Vita Nature® Natural Millet. Detta godis uppmuntrar fågeln att arbeta hårdare för att få i sig sina frön - precis som i naturen.

   

  Suckulenter är också ett värdefullt tillskott till en kanariefågels foder. Du bör därför regelbundet ge fåglarna mat som frukt, grönsaker och örter.

 • Min kanariefågel är överviktig, vad ska jag göra?

  Beroende på kroppslängd och storlek kan en vuxen kanariefågel väga mellan 18 och 30 g. Du kan se om fågeln är överviktig genom att försiktigt blåsa på dess bröstfjädrar så att huden blir synlig. Hos överviktiga fåglar kommer det att finnas fettavlagringar där, som är gula. En minskad förmåga att flyga, ihop med andnöd, kan också vara ett tecken på en överviktig fågel. Om du är osäker kan din veterinär hjälpa dig med din fågelns diet.

   

  En överviktig kanariefågel bör dock under inga som helst omständigheter sättas på en svältdiet. Detta skulle medföra andra hälsoproblem, som till exempel problem med levern. Vad som är viktigt är en balanserad diet som, tillsammans med basfodret, innehåller massor av suckulenter. Som basfoder till kanariefåglar rekommenderar vi Vitakraft Canaries Menu®. Förutom detta så bör du dagligen ge fågeln frukt och grönsaker, såväl som något att knapra på och hålla den sysselsatt, som Kräcker® och Vita Nature® Natural Millet.

  Förbränning är dock också viktigt: Ju mer träning ett husdjur får, desto fler kalorier behöver det. Tyvärr kan fåglar ofta hamna i en ond cirkel, varvid överviktiga fåglar får problem med att kunna flyga, vilket gör att de tenderar att inte flyga så ofta. Och i och med att de inte får tillräckligt med motion så lägger på sig vikt. Det är därför viktigt att upprepade gånger uppmuntra din fågel att flyga. När du gör detta, se till att du tillhandahåller lämpliga landningsplatser, som inte kräver komplicerade flygmanövrar, i rummet. Sittpinnarna - som naturligtvis bör vara av tillräckligt stor storlek - bör placeras på ett sådant sätt att korta flygningar möjliggörs. Detta är särskilt viktigt för kanariefåglar som inte klättrar utan får sin huvudsakliga motion från att flyga.

  Om de hålls ensamma kan de bli slöa. När de har sällskap så brukar kanariefåglar sällan bli överviktiga eftersom fåglarna uppmuntrar varandra att röra på sig och att flyga.

 • Hur stor ska min kanariefågelbur vara?

  Så stor som möjligt! Kanariefåglar är mycket aktiva fåglar. Ute i naturen kan de beroende på säsong tillryggalägga väldigt stora avstånd. Ju större utrymme som finns tillgängligt, desto bättre.

   

  Vissa kanariefågelägare har till och med stora fågelhus utomhus eller avsätter ett helt rum till fågeln. Men en stor och väl anpassad bur kan också erbjuda kanariefågeln ett säkert och trevligt hem. Storleken på buren ska göra det möjligt för fågeln att flyga korta avstånd - och kom ihåg att kanariefågeln inte klättrar. Utrustning bör vara anpassad för att passa fågeln. Exempelvis så är det viktigt med sittpinnar i olika storlekar. Men glöm inte: kanariefåglar behöver absolut regelbundet få flyga fritt!

 • Hur skapar jag ett fågelrum?

  Det är bra att ha ett fågelrum som är tillgängligt för kanariefågeln, antingen under hela dagen eller under vissa stunder. Kom dock ihåg att du alltid ska se till att fågelrummet uppfyller kraven på säkerhet, hygien och att lämplig utrustning är på plats!

   

  Vana fågelägare kommer inte att ha problem med detta: säkrade fönster och dörrar, en golvbeläggning som är lätt att rengöra och lämpliga landningsplatser., Ett oanvänt eller lite använt rum kan snabbt förvandlas till ett stort fågelrum. Lämpliga landningsplatser inkluderar horisontellt upphängda grenar eller en kraftig klättergren med sidogrenar, placerade i en blomkruka fylld med sand.

   

  En bur har också sin självklara plats i fågelrummet; buren kan fungera som ”basläger” där den kan sova och äta, Detta innebär att buren kommer att förknippas med något positivt och den kan vid behov lätt användas som en plats för karantän eller transportalternativ.

 • Varför skiljer sig informationen på förpackningen ibland från den som ges på webbplatsen?

  Vi kan ibland ändra receptet på våra produkter, till exempel för att följa föreskrivna lagändringar eller för att göra maten ännu mer smakrik för djuren. Sådana förändringar i sammansättningen innebär naturligtvis att förpackningen i fråga måste revideras. Det kan också vara så att nya bestämmelser i lagarna om husdjursmat endast gäller innehållsdeklarationen, medan receptet förblir oförändrat. Produktförpackningen kommer i dessa fall också att ändras.

  Även om vi kan uppdatera onlinelinformation mycket snabbt, inkluderat att ändra bilder där det behövs, tar det längre tid ute i detaljhandeln. Och under en övergångsperiod så kan det ofta innebära att både gamla och nya recept, såväl som gamla och nya förpackningar, är tillgängliga i butiker.

 • Socker i kanariefågelmat? Är det tillåtet?

  Visste du att de flesta Vitakraft-produkter för fåglar tillverkas med sockerfria recept?

   

  För att kunna bedöma socker och dess betydelse objektivt är det emellertid först viktigt att vara medveten om att det finns många olika typer av socker. De som är allmänt kända inkluderar fruktos, dextros och laktos. Förutom att de har olika ursprung har de också olika kemiska strukturer. Socker finns naturligt i praktiskt taget alla livsmedel, eftersom det är den naturliga produkten från fotosyntesen av växter. Detta behövs också av alla levande varelser. Sockret konsumeras antingen direkt eller frigörs av andra kolhydrater under förbränningen. Kanariefågelns naturliga föda innehåller också en viss andel socker, till exempel i örter, grönsaker och frukt.

   

  Om du av principskäl endast vill använda foder baserat på sockerfria recept, erbjuder Vitakraft ett enormt urval! Inget socker är tillsatt i de flesta Vitakraft-produkterna, särskilt inte de som man ger fågeln i större kvantiteter, med andra ord basfodret.

  Om socker används - vilket ibland kan vara nödvändigt, till exempel av tekniska skäl - ägnar vi mycket tid åt att se till att sockerinnehållet/den totala mängden som konsumeras hålls låg och på lämplig nivå. Dessutom garanterar vi att våra recept och råvarorna och sockertyperna som vi använder främjar en enkel matsmältning.