Papegojarter

Klicka för intressant information!

Papegojguide

Allt värt att veta

Inköp och utrustning

Papegojor är sociala fåglar och deras tillgivna sätt är bara en av de egenskaper som gör dem så populära. De tycker om att man regelbundet pratar med dem och de har en lekfull attityd. Innan du tar med en papegoja hem är det dock några viktiga saker som du måste tänka på så att ingenting står i vägen för en långvarig vänskap.

Checklista för grundutrustning:

 • En stor fågelbur med vertikala pinnar för klättring
 • Sittpinnar i olika storlekar för fotträning (tillräckligt tjocka så att fågelns fot inte omsluter hela sittpinnen)
 •  Obehandlade grenar att klättra på
 • Leksaker gjorda av material som är anpassade för papegojor för att hålla din fågel sysselsatt
 • Vattenbad för dagliga bad
 • Fågelsand, som SANDY Plus Mussel Grit som har en hög halt av kalciumkarbonat och viktiga mineraler
 • Matskål eller foderautomat fylld med huvudmåltiderna, som Vitakraft African eller Amazonian
 • Vattenautomat med färskt dricksvatten eller Vita Fit® Aqua-dryck
 • Mineralsten, t.ex. Vita Fit® Mineral- eller Vita Fit® Sepia Cuttlebone för att ge extra mineraler och för omvårdnad av papegojans näbb
 • Kräcker®-pinnar som också hjälper näbben samt ger variation

Rätt plats för din fågelbur

Fåglar älskar att ha sällskap och ett ljust, skyddat hörn är den bästa platsen för en fågelbur. Genom att placera buren på en upphöjd plats så gör du det möjligt för fågeln att iaktta vad som händer i dess omgivning.

Stora fågelhus inom- eller utomhus är också idealiskt. En del fågelfantaster iordningställer till och med ett speciellt rum för sina fåglar, något som krävs för speciellt stora papegoj-arter.

 • Fåglar är känsliga för drag och för direkt solljus, så var försiktig med att inte placera din fågelbur för nära ett fönster. Tama fåglar tål inte extrema temperaturskillnader.
 • Särskilt kök kan vara farliga platser (heta spisar, giftiga rengöringsmedel etc).
 • Parakiter uppskattar frisk luft. På sommaren så kan du installera ett fågelhus i ett skuggigt hörn ute på balkongen eller i trädgården. Platsen ska vara skyddad mot vind.

 

Omvårdnad

Fågelburen

Utöver en anpassad diet så behöver papegojor också en lämplig bur för att säkerställa att de fortsätter att vara friska och glada. En regel är att en fågelbur aldrig kan vara för stor. Den måste alltid tillhandahålla tillräckligt med utrymme för din fågel så att den kan flaxa med vingarna, klättra och skutta omkring. På detta sätt kan de fortsätta att hålla sig i form och vara friska.

Papegojor tycker också om att utföra vågad akrobatik på slingrande, obehandlade grenar. Detta akrobatiska karaktärsdrag gör att du måste tillhandahålla en rad olika klätteraktiviteter i deras rymliga bur. Parakiter tycker också mycket om leksaker och särskilt gungor. Dessa blir ofta deras favoritplats för att hålla till på och koppla av på.

Rengöring av fågelburen

Du bör byta ut fågelsanden en eller två gånger i veckan, beroende på antalet fåglar och burens storlek. Burens botten behöver också sköljas ur med varmt vatten en gång i veckan. När du gör detta bör du även göra rent sittpinnarna och leksakerna med en borste eller fuktig trasa och noggrant rengöra mat- och vattenskålarna med varmt vatten.

Buren behöver också en noggrann rengöring en gång varje månad. Detta innebär att tvätta buren i badkaret eller i duschen. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel som är avsedda för hushållssysslor!

Putsning

Papegojor putsar sig noggrant flera gånger varje dag. De uppskattar också ett bad då och då.

De behöver vanligtvis inte någon hjälp med detta.

Näbbvård

Din papegoja bör alltid ha tillgång till en näbbsten och en kraftig, obehandlad gren. Papegojor behöver slipa ner sin näbb på en sten för att hålla sig friska. Vita Fit® Mineral Maxi beak stone iär idealisk för detta och tillhandahåller även viktiga mineraler, spårämnen och naturligt kalciumkarbonat.

Klovård

Om du placerar tillräckligt tjocka, obehandlade grenar i din papegojas bur, så kommer den att nöta ner sina klor på naturlig väg. Om klorna ändå blir för långa så kan de ibland behöva klippas. Din djuraffär, uppfödare eller veterinär visar dig gärna hur du gör detta på ett korrekt sätt.

Ruggning

Papegojor behöver särskilt höga nivåer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen när de ruggar. Ruggningshjälpmedel för parakiter och papegojor är välsmakande Kräcker®-pinnar - speciellt utformade för ruggningsperioder - somger din fågel ytterligare näringsämnen som den behöver vid dessa tillfällen.

Kost

Den perfekta kosten

Papegojor ute i naturen lever huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner, de flesta raserna härstammar från Sydamerika och Australien. Basfödan för de flesta papegojor innefattar främst frön och korn från olika växter. De hittar ofta frukt, grönsaker och färsk grönska i form av gräs och vilda örter. Livsförhållandena och i synnerhet mängden tillgänglig föda skiljer sig mycket från region till region och har utvecklats olika för att överleva på den föda som finns tillgänglig i deras ursprungliga miljö. En optimal kost för denna art måste därför återspegla dessa fåglars individuella krav.

Vitakrafts varierade sortiment av fågelmat har utformats för att tillgodose de specifika dietbehovet hos papegojor: högkvalitativa, solmogna frön från fåglarnas naturliga livsmiljöer, kompletterade med viktiga näringsämnen och andra befrämjande ingredienser för att tillhandahålla en optimal kost och säkerställa ett långt och hälsosamt liv.

Fodertyper:

Basfoder

Ett basfoder som Menu Parrot tillgodoser din papegojas grundläggande näringsbehov.

Kräcker®:

Välsmakande Kräcker® sticks har ett antal funktioner: I naturen måste fåglarna jobba för att få tag på sin föda. Pinnarna hjälper till att förebygga tristess och är ett naturligt sätt att sysselsätta din fågel. Knaprande på dem hjälper också till att hålla papegojans näbb frisk.

Naturliga mellanmål

VITA NATURE®. Läckert godis som tillgodoser fåglarnas naturliga instinkter, t.ex. plocka frön från hirsax ute i naturen.

Belöningsgodis

Snacks, till exempel Bisquiti, ger variation och fungerar som en belöning och hjälper till att skapa ett band mellan dig och fågeln.

Kosttillskott

Kosttillskott för husdjur, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin, stärker din fågels hälsa och främjar dess välbefinnande. De hjälper till att tillgodose de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. medan de växer, efter sjukdom eller när man lägger ägg. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

Matningstips:

 • Ta bort de tomma kornhöljena från matskålen eller doseringsanordningen dagligen och fyll på med ny mat
 • Kräcker®-pinnar eller färska grenar från obehandlade fruktträd bör placeras i din papegojas bur för att den ska kunna knapra och picka på dem. Detta är ett naturligt sätt att hålla din fågel sysselsatt och att träna näbben.
 • Tillhandahåll en varierad kost
 • Tillhandahåll färskt dricksvatten varje dag
 • Tillhandahåll färsk frukt

Beteende och tillväjning

Beteende

Papegojor är en av de mest intelligenta och mest utvecklade fågelarterna. Ju mer uppmärksamhet som du ägnar dem, desto mer förtroende får de för dig. Om du tar dig tid att förstå din papegojas behov och tillgodoso behoven på rätt sätt, så kommer du och fågeln snart att ha en nära vänskap.

En ny familjemedlem

Under de första dagarna behöver papegojor vara lite ifred medan de bekantar sig med sin nya omgivning. För att störa den så lite som möjligt, bör du i förväg se till att fågelburen är rätt placerad. När din papegoja har flyttat in kan du hålla dig i närheten och prata med ditt husdjur med mjuk röst. Det är dock bäst att lämna papegojan ensam i minst en dag.

Genom att observera hur din papegoja agerar kan du lätt se om den trivs. En hemtam papegoja kommer att börja knapra på några frön från skålen eller ge fjädrarna en rejäl putsning.

Papegojor är sociala djur som bör hållas tillsammans med andra av sin sort. Men fåglar som inte känner varandra kommer fortfarande att behöva lite tid för att bli vänner. Du kan behöva vara tålmodig. I slutändan är det upp till papegojan om den väljer att acceptera den andra fågeln.

Så tämjer du din papegoja

Din nya kamrat kommer att bli hemtam efter ungefär en vecka. Därefter är det bra att den får börja att bekanta sig med din hand. Detta görs bäst med hjälp av en godbit, till exempel en Kräcker®: -Stick instucken i buren och prata med papegojan med en uppmuntrande ton. Den kommer vanligtvis att närma sig din hand efter en kort tid stund och börja att knapra på godsaken. Genom att regelbundet upprepa denna procedur kommer din fågel att börja associera din hand med positiva saker som godsaker.

Träning

Vissa papegojararter imiterar ljud från omgivningen och sin partner. Även om detta naturliga beteende är särskilt framträdande hos grå papegojor, kan andra arter, såsom ara, kakaduan, amazonpapegojan och lorier, också lära sig att prata.

Om du vill lära en papegoja vissa ord eller korta meningar, bör du dagligen upprepa ordet eller frasen. Papegojor är särskilt uppmärksamma och mottagliga under sen eftermiddag och kommer ofta att bli pratglada på egen hand just då. En papegoja som är uppmärksam kommer att lägga sitt huvud på sned och ge intryck av att lyssna med intresse. Det tar vanligtvis lång tid innan en papegoja säger sitt första ord, och den kommer ofta att göra det när du minst av allt förväntar dig det!

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!