Vanliga frågor

Parrot

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Socker i papegojmat? Är det tillåtet?

  Visste du att de flesta Vitakraft-produkter för fåglar tillverkas med sockerfria recept?

   

  För att kunna bedöma socker och dess betydelse objektivt är det emellertid först viktigt att vara medveten om att det finns många olika typer av socker. De som är allmänt kända inkluderar fruktos, dextros och laktos. Förutom att de har olika ursprung har de också olika kemiska strukturer. Socker finns naturligt i praktiskt taget alla livsmedel, eftersom det är den naturliga produkten från fotosyntesen av växter. Detta behövs också av alla levande varelser. Sockret konsumeras antingen direkt eller frigörs av andra kolhydrater under förbränningen. Papegojors naturliga föda innehåller också en viss andel socker, till exempel i örter, grönsaker och frukt.

   

  Om du av principskäl endast vill använda foder baserat på sockerfria recept, erbjuder Vitakraft ett enormt urval! Inget socker är tillsatt i de flesta Vitakraft-produkterna, särskilt inte de som man ger fågeln i större kvantiteter, med andra ord basfodret.

  Om socker används - vilket ibland kan vara nödvändigt, till exempel av tekniska skäl - ägnar vi mycket tid åt att se till att sockerinnehållet/den totala mängden som konsumeras hålls låg och på lämplig nivå. Dessutom garanterar vi att våra recept och råvarorna och sockertyperna som vi använder främjar en enkel matsmältning.

 • Varför skiljer sig informationen på förpackningen ibland från den som ges på webbplatsen?

  Vi kan ibland ändra receptet på våra produkter, till exempel för att följa föreskrivna lagändringar eller för att göra maten ännu mer smakrik för djuren. Sådana förändringar i sammansättningen innebär naturligtvis att förpackningen i fråga måste revideras. Det kan också vara så att nya bestämmelser i lagarna om husdjursmat endast gäller innehållsdeklarationen, medan receptet förblir oförändrat. Produktförpackningen kommer i dessa fall också att ändras.

  Även om vi kan uppdatera onlinelinformation mycket snabbt, inkluderat att ändra bilder där det behövs, tar det längre tid ute i detaljhandeln. Och under en övergångsperiod så kan det ofta innebära att både gamla och nya recept, såväl som gamla och nya förpackningar, är tillgängliga i butiker.

 • Vilka grönsaker och färsk mat kan jag ge min papegoja?

  Förutom frön och spannmål äter papegojor gärna saftiga livsmedel. Att mata dem med frukt och grönsaker, eller till och med vilda växter och gräs, kommer därför att ge lämplig variation i fågelns kost. Varje papegoja har sina egna speciella preferenser, var och en av dessa fåglar har sin egen lilla personlighet. Vanligtvis populära är till exempel äpplen, bananer, päron, jordgubbar, rosa nypon, vinbär, maskros, morötter, apelsin, spenat, krusbär, rönnbär och tång. Du kommer mycket snabbt att märka vad den enskilda fågeln gillar bäst och sedan kunna använda dess favoritsnacks för att tämja den och locka den.

   

  Särskilt populära som godis är också russin, dadlar och fikon eftersom dessa är riktigt söta; Du bör dock bara ge fågeln några få åt gången. Frö från skott eller spannmål är till exempel hälsosamt och näringsrikt.

 • Hur mycket motion behöver min fågel?

  Praktiskt taget alla papegojarter är utmärkta flygare. Ute i naturen är flygförmågan nödvändig för att de ska kunna överleva - vare sig de ska leta efter mat eller fly från fiender. När de hålls som husdjur kräver därför dessa fåglar också mycket aktivitet, för först då kan de stärka sina muskler och cirkulation. Att få flyga fritt, tillsammans med en balanserad och lämplig diet, är därför en viktig faktor när du har fåglar. Buren kan också utformas på ett sådant sätt att den möjliggör korta flygturer. För detta bör sittpinnarna placeras långt ifrån varandra så att fågeln inte bara kan hoppa från en till den andra, utan måste flaxa med vingarna för att göra det.

   

  I synnerhet med större papegojarter är klättring också mycket viktigt. Fåglar kommer därför att reagera mycket bra på föremål inuti och utanför buren, till exempel ett klätterträd som ger dem en möjlighet att klättra.

 • Kan jag själv klippa min papegojas näbb?

  Överdriven näbbtillväxt kan ibland förekomma hos alla papegojor. Klippning av näbben överlåtes bäst till en veterinär eller en erfaren uppfödare. Hos vissa djur måste emellertid denna procedur upprepas regelbundet. Om du förlitar dig på dig själv för att göra detta så bör inhämta exakta instruktioner för hur detta ska utföras. Genom att klippa näbben själv besparar du fågeln stressen med frekventa besök hos veterinären.

  Förutom detta kan du naturligtvis vidta ytterligare åtgärder som gör det möjligt för fågeln att slipa ner sin näbb på egen hand - till exempel med hjälp av Vita Fit® MineralMaxi Natural Cuttlefish eller färska kvistar från fruktträd, som din fågel kan picka på. Ett annat sätt att slipa ner näbben på ett naturligt sätt är att låta din fågel knapra i sig läckra, krispiga Kräcker sticks.

 • Kan jag klippa klorna själv?

  En fågelns klor kan ibland växa för långa. Men du bör i första hand göra allt du kan för att förhindra att detta händer. Genom att klättra på sittpinnar, grenar och kvistar kommer klorna att slipas ner av sig själv. Det viktiga är att grenarna har olika diametrar.

   

  En van fågelägare kan själv klippa klorna på sitt husdjur. Nybörjare bör dock överlåta denna uppgift till återförsäljaren, uppfödaren eller veterinären.

  När du klipper klorna är det särskilt viktigt att inte skada de känsliga venerna i klorna. Det är endast spetsarna på klorna som inte innehåller något blod. Du ska därför aldrig klippa för djupt.

   

  Klipp klorna diagonalt med hjälp av klopincetter för att skapa en ny yta, som hjälper fågeln med klättring.

 • Hur håller jag buren ren och hygienisk?

  I en modern fågelbur är det enkelt att hålla din papegoja ren med de många tillgängliga Vitakraft-produkterna.

  De grundläggande reglerna: buren ska ha en golvbricka av plast eller metall, eftersom trä absorberar spillning och kan bli en grogrund för bakterier. Fågelburar med facksystem är särskilt praktiska när det kommer till rengöring. Buren kan rengöras utan att störa fåglar som är räddhågsna.

   

  Beroende på burens storlek och antalet fåglar bör du rengöra minst en gång i veckan. När du gör det så bör du byta fågelsanden och vid behov också rengöra golvbrickan och sittpinnarna ordentligt.

   

  I vilket fall som helst måste vatten- och matskålarna rengöras oftare. Detta gäller vattenskålen i synnerhet eftersom i alger och bakterier annars kan få fäste där.

 • Hur kan jag skilja en hanne från en hona?

  Att skilja könen åt är inte alltid lätt när det gäller papegojor och, hos vissa arter, är det bara möjligt genom en endoskopisk undersökning eller genetisk analys.

   

  Hos vissa arter kan emellertid färgen på fjäderdräkten vara till hjälp: vitbeklädda amazon-hannar, till exempel, har röda fjädrar, vilket gör att de lätt kan kännas igen. Hos de olika typerna av kakaduor kan du bestämma könet genom att titta på färgen på deras ögon: iris hos honan är rödbrun, medan den hos hanen är antingen mörkbrun eller svart.

 • Kan papegojor hållas ensamma?

  Alla papegojarter är sociala djur. Ute i naturen lever de i en flock eller som ett par och har mycket socialt utvecklade färdigheter.

   

  När de hålls som husdjur kräver därför dessa fåglar också sällskap. Vi rekommenderar därför vanligtvis att ha minst två fåglar ihop. Dessutom lider fåglar som hålls parvis mindre av tristess och beteendestörningar.

   

  I undantagsfall kan det vara nödvändigt att tillfälligt hålla en papegoja avskild från andra. Sådana fåglar kommer ofta mycket nära sina ägare, söker deras sällskap och behöver mycket aktiviteter och uppmärksamhet. Den tid och kärlek som du satsar för att göra det möjligt för din fågel att leva ett bra liv kommer att återgäldas med tillgivenhet och lojalitet. Papegojor ska dock endast hållas ensamma under exceptionella omständigheter.

 • Vad får papegojor att plocka fjädrarna?

  Fjäderplockning kan bero på vitt olika orsaker. Ämnet är så komplicerat att vi här bara kan beröra det.

   

  Först bör du uppmana din veterinär att undersöka fågeln för fysiska sjukdomar. Efter det är det viktigt att se över fågelns diet för att utesluta att denna är bristfällig. Du bör se till att den äter tillräckliga mängder mineraler, aminosyror och vitaminer. Du kan använda Vitakraft-produkter för att sätta samman en balanserad kost. För att stödja återväxt av fjädrar kan du också ge fågeln, till exempel, Vita Fit® Pro-Feda® moulting aid.

   

  Om fågeln inte har någon fysisk sjukdom är problemet antagligen en beteendestörning. Orsaken till denna är ibland mycket svår att fastställa, om det överhuvudtaget går. Ofta är orsaken hursomhelst ensamhet och tristess. Att ha en fågel av samma art som sällskap är ofta det bästa botemedlet, eftersom fåglar som hålls ensamma troligtvis kommer att plocka sina fjädrar.

 • Hur får jag min nya fågel att vänja sig vid mig?

  Varje papegoja har sin egen karaktär, så hur den vänjer sig vid människor kommer att skilja sig från djur till djur. Det som är viktigt är att inte stressa den nya fågeln, utan - särskilt medan den gör sig hemmastadd -  låta den få lugn och ro. Därefter kan du från dag till dag ge din fågel lite mer uppmärksamhet. För att göra detta måste du dock ta saker steg för steg, eftersom vissa fåglar inte tycker om när du tvingar dig på dem. Därför måste du vara lite återhållsam.

  Det kan också vara till hjälp att till exempel locka dem med en godbit, som Kräcker® sticks, som du kan ge dem med handen. Om denna "gåva" accepteras bryts vanligtvis isen.

 • Hur bygger du ett klätterträd?

  Ett klätterträd utanför fågelburen kan snabbt förvandlas till favoritplatsen för vilken papegoja som helst. Dessutom, fungerar trädet, när fågeln flyger, som en idealisk landningsplats.

   

  Beroende på tillgängligt utrymme och fågelns storlek bör du använda en stor gren med några sidogrenar - helst tillverkat av lövträd (som bok eller ek), eftersom mjukt trä knapras bort för snabbt. Förankra grenen i något stabilt  för att förhindra att den välter. Med större grenar är en julgransfot idealisk. Du kan förvänta dig att fågeln stannar kvar länge i klätterträdet, så det är värt att placera något under den för att fånga upp spillningen -  till exempel en plastbricka eller golvbricka som du använder i en fågelbur. På denna bär du lägga lite fågelsand.

   

  För att få fågeln att i början vänja sig vid trädet så bör du framförallt placera fågelns favoritleksak och några godbitar som Kräcker® eller VITA NATURE® Natural Millet i det nya klätterträdet.