Parakitarter

Klicka för intressant information!

Parakitguide

Allt värt att veta

Inköp och utrustning

Parakiter är sällskapliga fåglar och deras tillgivna beteende är bara en av de egenskaper som gör dem så populära. De tycker om att pratas med regelbundet och har en lekfull attityd. Innan du tar med en parakit hem är det några saker som du måste tänka på för en långvarig vänskap.

Checklista för grundutrustning:

 • En stor fågelbur med vertikala pinnar för klättring
 • Sittpinnar i olika storlekar för fotträning (tillräckligt tjocka så att fågelns klor inte omsluter hela sittpinnen)
 •  Obehandlade grenar att klättra på
 • Leksaker gjorda av material som är anpassade för parakiter för att hålla din fågel sysselsatt
 • Vattenbad för dagliga bad
 • Fågelsand, som SAND med kalciumkarbonat och viktiga mineraler
 • Matskål eller foderautomat fylld med basfoder, exempelvis Australian
 • Vattenflaska med färskt dricksvatten eller Vita Fit® Aqua-dryck
 • Mineralsten, t.ex. Vita Fit® Mineral- eller Vita Fit® Sepia Cuttlebone för att ge extra mineraler och för omvårdnad av parakitens näbb.  
 • Kräcker®-pinnar som också hjälper näbben samt ger variation

Rätt plats för din fågelbur

Fåglar älskar att ha sällskap och ett ljust, skyddat hörn är den bästa platsen för en fågelbur. Genom att placera buren på en upphöjd plats så gör du det möjligt för din fågel att iaktta vad som händer i dess omgivning. Stora fågelhus inomhus eller utomhus är också idealiska. En del fågelfantaster iordningställer till och med ett speciellt rum för sin fåglar, något som krävs för speciellt stora papegoj-arter.

 • Fåglar är känsliga för drag och direkt solljus, så placera inte din fågelbur nära ett fönster. Tama fåglar tål inte extrema temperaturskillnader.
 • Särskilt kök kan vara farliga platser (heta spisar, giftiga rengöringsmedel etc).
 • Parakiter njuter av frisk luft. Påsommaren kan du ställa en utomhusaviär i ett skuggat hörn på din balkong eller på en vindskyddad plats i din trädgård.

 

Omvårdnad

Fågelburen

Utöver en anpassad diet behöver parakiter en lämplig bur så att de fortsätter att vara friska och glada. En regel är att en fågelbur kan aldrig vara för stor. Den måste alltid tillhandahålla tillräckligt med utrymme för din fågel så att den kan flaxa med vingarna, klättra och skutta omkring.

Parakiter tycker om att utföra vågad akrobatik på slingrande, obehandlade grenar. Detta karaktärsdrag gör att du måste tillhandahålla en rad olika klättringsaktiviteter i deras rymliga bur. Parakiter tycker också mycket om leksaker och särskilt gungor. Dessa blir ofta deras favoritplats.

Rengöring av fågelburen

Du bör byta ut fågelsanden en eller två gånger i veckan, beroende på antalet fåglar och burens storlek. Burens botten behöver också sköljas ur med varmt vatten en gång i veckan. När du gör detta bör du även göra ren sittpinnarna och leksakerna med en borste eller fuktig trasa och noggrant tvätta mat- och vattenskålarna med varmt vatten.

Buren behöver också en noggrann rengöring en gång varje månad. Det innebär att buren tvättas i badkaret eller i duschen. Du får dock aldrig använda starka tvättmedel som är avsedda för hushållssysslor!

Putsning

Parakiter putsar sig noggrant flera gånger varje dag. De uppskattar också ett bad då och då.

De behöver vanligtvis inte någon hjälp med detta.

Näbbvård

Din parakit bör alltid ha tillgång till en näbbsten och en kraftig, obehandlad gren. Parakiter behöver slipa ner sin näbb för att hålla sig friska. Vita Fit® Mineral Maxi beak stone är idealisk för detta ändamål och tillhandahåller även viktiga mineraler, spårämnen och naturligt kalciumkarbonat.

Klovård

Om du placerar tillräckligt tjocka, obehandlade grenar i din parakits bur, så kommer den att nöta ner sina klor på naturlig väg. Om klorna ändå blir för långa så kan de ibland behöva klippas. Din djuraffär, uppfödare eller veterinär visar gärna hur du gör detta på ett korrekt sätt.

Ruggning

Parakiter behöver särskilt höga nivåer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen när de ruggar upp sig. Hjälpmedel för parakiter och papegojor är välsmakande Kräcker®-pinnar - speciellt utformade för ruggningsperioder - som ger din fågel ytterligare näringsämnen.

Kost

Den perfekta dieten

Begreppet "pararakit" används vanligtvis för mindre papegojararter med långa svansar som främst härstammar från de tropiska och subtropiska regionerna i Australien och Sydamerika. Basfödan för de flesta parakit-arter innefattar främst frön och korn. Men de tycker också om att äta annat från naturen, som frukt, grönsaker och färsk grönska i form av gräs och örter. Levbadsförhållandena och i synnerhet mängden tillgänglig föda skiljer sig mycket från region till region och fåglarna har utvecklats olika för att överleva på den föda som finns tillgänglig i deras omgivning. Oavsett plats, har dock alla parakiter en mycket varierad kosthållning.

Naturliga mellanmål

VITA NATURE®. Läckert godis som tillgodoser fåglarnas naturliga instinkter, t.ex. plocka frön från hirsax ute i naturen.

Belöningsgodis

Snacks, till exempel Bisquiti, ger variation, fungerar som belöning, samt hjälper till att göra din fågel tam och att skapa ett band mellan er.

Kosttillskott

Kosttillskott för husdjur, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin, stärker din fågels hälsa och främjar dess välbefinnande. De hjälper till att tillgodose de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. medan de växer, efter sjukdom eller när de lägger ägg. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva fåglar.

Matningstips

 • Ta bort de tomma kornhöljena från matskålen eller doseringsanordningen dagligen och fyll på med ny mat
 • Kräcker®-pinnar eller färska grenar från obehandlade fruktträd bör placeras i din parakits bur för att den ska kunna knapra och picka. Detta är ett naturligt sätt att hålla din fågel sysselsatt och att träna näbben
 • Tillhandahåll en varierad kost
 • Tillhandahåll färskt dricksvatten varje dag
 • Tillhandahåll färsk frukt och saftiga grenar

Beteende och tillväjning

Beteende

Parakiter är en av de mest intelligenta och utvecklade fågelarterna. Ju mer uppmärksamhet du ägnar dem, desto mer förtroende kommer de att visa dig. Om du tar dig tid att förstå din parakits behov och tillgodose dessa, kommer ni snart att ha en nära vänskap.

En ny familjemedlem

Under de första dagarna behöver parakiter vara ifred medan de bekantar sig med sin nya omgivning. För att störa den så lite som möjligt, bör du i förväg se till att fågelburen är rätt placerad. När din parakit har flyttat in kan du hålla dig i närheten och prata med den med mjuk röst. Det är dock bäst att lämna parakiten ensam i minst en dag.

Genom att observera hur din parakit agerar kan du lätt se om den känner sig hemma. En hemtam parakit kommer att börja knapra på några från korn från skålen eller ge fjädrarna en rejäl putsning.

Parakiter är sociala djur som bör hållas tillsammans med andra av sin sort. Men fåglar som inte känner varandra kommer fortfarande att behöva lite tid för att bli vänner. Du bör övervaka dem under denna period.

Så tämjer du din parakit

Din nya kamrat blir hemtam efter ungefär en vecka. Därefter är det bra att den får börja att bekanta sig med din hand. Detta görs bäst med hjälp av en godbit, till exempel en Kräcker®-pinne. Stick in tilltugget i buren och prata med parakiten med en uppmuntrande ton. Den kommer vanligtvis att närma sig din hand efter en kort tid stund och börja knapra på godsaken. Genom att upprepa denna procedur regelbundet kommer din fågel att associera din hand med positiva saker som godsaker.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!