Trädgårdsfåglar arter

Klicka för intressant information!

Guide till trädgårdsfåglar

Allt värt att veta

Utfodring av trädgårdsfåglar är viktigare än någonsin

Allt fler byggprojekt och monokulturer i våra trädgårdar, användningen av insektsmedel och klimatförändringar gör det allt svårare för vilda fåglar att hitta tillräckligt med föda. Genom att tillhandahålla extra mat anpassad speciellt för trädgårdsfåglar kan du hjälpa till att återställa balansen. Belöningen blir en rad färgglada besökare i din trädgård.

Höst och Vinter

Perioden mellan slutet av september och början av april är särskilt karg och farlig för trädgårdsfåglar - även under milda vintrar när marken inte är täckt av snö. Under dessa vintermånader är dagarna mycket kortare, vilket ger fåglar mindre tid att ombesörja sina dagliga energibehov. Det är nästan omöjligt att hitta insekter, spindlar eller larver under denna tid på året och många trädgårdar är idag fyllda med exotiska prydnadsväxter som inte har bär eller frukt. Som ett resultat blir de naturliga matkällorna för vilda fåglar snabbt uttömda.

Ökningen av medeltemperaturer och de mikroklimat som finns i städerna påverkar också fåglarnas beteende. Många arter flyttar inte så långt söderut inför vintern som förr i tiden, och vissa stannar till och med kvar i sitt sommarterritorium året runt. Allt fler fågelarter från norra Europa har också börjat tillbringa vintern hos oss, vilket innebär att konkurrensen om födan ökar. Människans hjälp är viktigare än någonsin.

Extra utfodring hjälper till att skydda fåglar

Vetenskapliga studier har visat att utfodring året runt hjälper till att bevara många fågelarter och bidrar aktivt till att skydda fåglar ute i naturen. Denna typ av utfodring ersätter endast det som fåglar inte kan hitta i naturen. Även under de hårdaste förhållandena har observationer visat att fåglar bara uppfyller en del av sitt kostbehov via fågelmatare. De fortsätter att söka resten från andra naturliga källor.

Lär barnen att skydda naturen

Utfodring av trädgårdsfåglar ger dig en unik möjlighet att betrakta dem på nära håll. Och glöm inte att involvera dina barn! Till exempel kan du påpeka hur olika fåglar äter olika fort. Arter som finkar och nötväckor kommer snabbt att ta en bit, flyga till en närliggande gren och knapra på den i fred. Andra, som domherrar, är mindre blyga och äter gärna på själva fågelbordet. Genom att försiktigt lägga ut mat och tyst observera de olika arterna kommer dina barn snart att uppskatta naturens värld och inta en ansvarsfull attityd.

Rätt sätt att mata

  • Du bör endast tillhandahålla foder av hög kvalitet som har utformats specifikt för trädgårdsfåglar. Köksrester kan till exempel ofta vara farliga för fåglar.
  • Ta ut mat på morgonen och före skymningen. Fåglar behöver massor av energi för att ta sig igenom de långa vinternätterna.
  • Välj en plats nära några träd så att fåglarna kan flyga upp i grenarna om de hotas. Du bör dock hålla ett öga på eventuella buskar i närheten, eftersom dessa kan utgöra gömställen för katter.
  • Utfodringsplatserna bör skyddas från vind, regn och snö för att förhindra att maten förstörs.
  • Använd buskar för att skydda utfodringsplatserna på en balkong.
  • Rengör regelbundet fågelbord och fågelboxar.
  • Fortsätt att ge vinterfoder fram till april. Även om temperaturen kan bli mildare tidigare på säsongen, kommer det inte att finnas tillräckligt med insekter, frön eller frukt.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!