Undulat

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Undulat

Latinskt namn

Melopsitacus undulatus

Utseende

Vilda undulater har en ljusgrön kroppsfärg, ett gult ansikte och svarta vågformer på huvud, vingar och rygg. De har små, lila kindfläckar och en rad halsfläckar. Undulater har avlats i fångenskap sedan 1800-talet. Idag finns det över hundra olika färgvariationer. Könet hos en vuxen undulat kan avgöras utifrån färgen på vaxhuden (området runt näbbroten), som är kungsblå hos hanarna och brunaktig hos honorna. Det finns hanar med en sällsynt färgmutation (som albino eller lutino), hos dessa förblir vaxhuden rosa hela livet. Vikt: 35 till 85 g, storlek: 18 till 22 cm (inklusive stjärt), ruvning: 18 dagar, rede: 4 till 8 ägg. Fåglarna bor i håligheter i träd och klippskrevor. Det tar fågelungarna fyra veckor att utveckla sin fjägerdräkt.

Ursprung

Australien. Den vilda undulaten finns i alla torra delar av Australien vilka kännetecknas av buskterräng med enstaka träd. Undulater är riktiga opportunister. De är nomadiska fåglar som letar efter optimala förhållanden för jakt och häckning. Föräldrarna väntar tills ungarna är flygfärdiga innan de förflyttar sig.

Beteende

Undulater är av naturen nyfikna, aktiva och sällskapliga fåglar och går bra ihop med barn. Eftersom de är sociala flockdjur ute i det vilda kräver de stimulans och interaktion med andra undulater för sitt välbefinnande.

Särdrag

En undulats ålder kan fastställas utifrån ett antal yttre kännetecken: Ungfåglarna har en rosa vaxhud och saknar längre svarta stjärtfjädrar. Ungfåglarnas ögon är helt svarta. Hos äldre fåglar utvecklas runt ögonen en ljusare ring, som blir mer markant med åldern. Vågformerna på huvudet förändras också och försvinner med åldern.

Undulatguide

Allt värt att veta

Inköp och utrustning

Eftersom undulater i det fria lever i flock, har tama undulater ett stort behov av sällskap. Rekommendationen är därför att alltid skaffa minst två undulater. Det finns dock några saker som du måste göra innan du köper en undulater.

Checklista för grundutrustning:

 • En stor fågelbur med vertikala pinnar för klättring
 • Sittpinnar i olika storlekar för fotträning
 • Obehandlade grenar för att klättra på
 • Vattenbad för dagliga bad
 • Fågelsand, som SANDY med kalciumkarbonat och viktiga mineraler
 • Leksaker för att hålla din undulat sysselsatt, till exempel en gunga eller en stege
 • Matskål eller foderautomat fylld med basfodret
 • Vattenautomat med färskt dricksvatten eller Vita Fit® Aqua-dryck
 • Mineralsten, t.ex. Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Sepia Cuttle Bone för att ge extra mineraler och för omvårdnad av undulatens näbb och variation
 • Kräcker®-pinnar som också hjälper näbben samt ger variation

Tänk dessutom på att fågelsanden inte bara håller buren hygienisk, utan är också viktig för din fågels matsmältning. Undulater pickar korn ur sanden, vilket hjälper till att bryta ner spannmålsbaserade livsmedel i muskelmagen. Detta är nödvändigt eftersom fåglar inte har tänder och sväljer de flesta livsmedel nästan hela. I kornet ingår också kalciumkarbonat, vilket också är gynnsamt för din fågel.

Inköpstips för undulater

Undulater kan köpas i nästan alla djuraffärer eller direkt från en uppfödare. Det är också värt att undersöka ditt lokala djurhem. Även om yngre undulater tenderar att bli tama snabbare, kommer äldre fåglar från ett djurhem också att vara glada över att få ett nytt hem.

Tecken på en frisk undulat:

 • Livligt beteende
 • Slät fjäderdräkt
 • Klara ögon
 • Torr vaxhud (område runt näbbroten)
 • En ren bakdel

Rätt placering av din fågelbur

Undulater älskar att ha sällskap och det är bra att placera buren i ditt vardagsrum eller ett annat rum där din familj tillbringar större delen av sin tid. Fågelburen ska vara tillräckligt stor och placeras i ett ljust, skyddat hörn med bra utsikt över rummet.

 • Undulater tål inte värme eller att sitta i drag
 • Särskilt kök kan vara farliga platser (heta spisar, diskvatten etc.) och rekommenderas inte.
 • Du bör placera buren minst tre meter från elektriska apparater, som tv-apparater, mikrovågsugnar eller datorer, eftersom fåglar kan uppfatta frekvenser som vi människor inte kan.

Att ta hand om ditt husdjur

Ju fler flygturer, desto bättre!

Att låta din undulat komma ut ur buren och få flyga runt i rummet gör den inte bara lyckligare, det bidrar även till en god cirkulation och stärkta muskler. Det är därför viktigt för ditt husdjurs hälsa. Undulater letar ofta upp en favoritplats när de flyger runt i rummet. Till exempel gillar de att sätta sig på ett "fågelträd" som gör det möjligt för dem att undersöka rummet från ovan. Det är också det perfekta stället för lek, klättring och vila. Kom ihåg: Du måste alltid stänga alla dörrar och fönster innan du släpper ut din fågel ur buren.

Godnatt!

När det blir kväll så återvänder undulaterna till sina sittpinnar. Innan de somnar, kommer de att burra upp sig lite, vila huvudet på ryggen och ibland stå på en fot. De placerar näbben djupt inne i fjäderdräkten på ryggen.

Putsning

Undulater putsar sig flera gånger varje dag för att hålla fjäderdräkten intakt. Detta är viktigt eftersom deras fjädrar gör det möjligt för dem att flyga och skyddar dem mot värme och kyla. De behöver vanligtvis inte någon hjälp med detta från oss människor.

Ruggning

Undulater behöver särskilt höga nivåer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen när de ruggar. Tillskott för undulater och exotiska fåglar och välsmakande Kräcker®-pinnar - speciellt utformade för ruggningsperioder - ger din fågel ytterligare näringsämnen som den behöver vid dessa tillfällen.

Rengöring av fågelburen

Du bör byta ut fågelsanden en eller två gånger i veckan, beroende på antalet fåglar och burens storlek. Burens botten behöver också sköljas ur med varmt vatten en gång i veckan. När du gör detta bör du även göra rent sittpinnarna och leksakerna med en borste eller fuktig trasa och noggrant rengöra mat- och vattenskålarna med varmt vatten. Buren behöver också en noggrann rengöring en gång i månaden: Detta innebär att rengöra buren i badkaret eller i duschen. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel som är avsedda för hushållssysslor.

Att åka på semester

Innan du åker på semester bör du be någon som du litar på att ta hand om dina undulater. Om ingen är tillgänglig för att hjälpa till med detta, kan du ordna så att dina fåglar kan tas om hand av en uppfödare eller ett djurpensionat.

Kost

Den perfekta dieten

I naturen i Australien måste undulater ofta klara av tuffa förhållanden, som värme, torka och brist på mat. Undulatflockar flyger över stora avstånd för att hitta lämpliga platser där man kan hitta föda och föröka sig.

Deras basföda består av frön från ett stort antal växter (i synnerhet gräsfrön), frukt och färsk grönska i form av gräs och växter. Vetenskapliga studier har visat att dessa fåglar har en mycket varierad kosthållning.

Hos Vitakraft anser vi att det stora utbudet av olika födoämnen som finns ute i naturen också bör utgöra grunden för ditt husdjurs diet. Vi erbjuder därför ett varierat och väl avvägt sortiment av produkter som uppfyller undulatens näringsbehov.

Typ av foder

Basfoder:

Ett basfoder som Menu Budgies tillhandahåller din undulats grundläggande näringsbehov.

Kräcker®:

Välsmakande Kräcker®-pinnar har ett antal funktioner: Ute i naturen måste fåglarna arbeta för att få tag på sin föds. Detta hjälper till att förebygga tristess och är ett naturligt sätt att sysselsätta din fågel. Knaprande på snackset hjälper också till att hålla undulatens näbb frisk.

Naturliga mellanmål:

VITA NATURE®. Läckert godis som tillgodoser fåglarnas naturliga instinkter, t.ex. plocka frön från hirsax ute i naturen.

Belöningsgodis:

Snacks, till exempel Bisquiti, ger variation och fungerar som en belöning och hjälper till att skapa ett band mellan dig och fågeln.

Kosttillskott:

Kosttillskott för husdjur, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin, stärker din fågels hälsa och främjar dess välbefinnande. De hjälper till att tillgodose de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. medan de växer, efter sjukdom eller när man lägger ägg. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

Matningstips:

 • Ta bort de tomma kornhöljena från matskålen eller doseringsanordningen dagligen och fyll på med ny mat
 •  Kräcker®-pinnar eller färska grenar från obehandlade fruktträd bör placeras i din undulats bur för att den ska kunna knapra och picka på. Detta är ett naturligt sätt att hålla din fågel sysselsatt och att träna näbben.
 • Tillhandahåll en varierad kost
 • Tillhandahåll färskt dricksvatten varje dag
 • Tillhandahåll färsk frukt

Tänk på att fågelsand int bara håller buren hygienisk, utan är också viktig för din fågels matsmältning. Undulater pickar korn ur sanden, vilket hjälper till att bryta ner spannmålsbaserade livsmedel i muskelmagen. Detta är nödvändigt eftersom fåglar inte har tänder och sväljer de flesta livsmedel nästan hela. I kornet ingår också kalciumkarbonat, vilket också är fördelaktigt för din fågel.

Beteende och tillvänjning

Beteende

Undulater är av naturen mycket livliga, sällskapliga och nyfikna fåglar. Eftersom de i vilt tillstånd lever tillsammans i flockar har de väl utvecklade sociala färdigheter och är mycket utåtriktade. De visar inte detta beteende enbart gentemot andra undulater. Människor som bemöter dem med empati och tålamod kommer också att bli accepterade som vänner. Detta gör undulaten till en riktig familjefågel.

En ny familjemedlem

Under de första dagarna behöver undulaten få vara i fred medan de den installerar sig i sin nya omgivning. Därför är det viktigt att sätta fågelburen på plats innan hemkomsten. Om du behöver introducera två okända fåglar för varandra, gå försiktigt fram och övervaka dem noggrant till att börja med. Efter några dagar kommer dina undulater att stanna kvar på sittpinnarna och verka avslappnade när du närmar dig. Det är viktigt att placera fågelburen på en upphöjd plats och inte närma sig ovanifrån eftersom det kan skrämma fåglarna.

Hur du gör din undulat tam

När de väl har boat in sig kan du långsamt börja med att få dina fåglar att vänja sig vid din hand. Detta görs bäst med hjälp av belöningsgodis, som Kräcker®-pinnar. Det är dock viktigt att fåglarna först har fått upp smaken för dessa godbitar. Om du under tystnad håller en snackspinne i buren, kommer den första fågeln vanligtvis börja att knapra på den efter en stund. Om du regelbundet upprepar detta steg kommer fåglarna snart att på eget initiativ börja att söka kontakt med dig.

Undulater har en medfödd lust att imitera ljud och kommer ofta att börja upprepa ljud i omgivningen. Ibland är det till och med möjligt att lära dessa fåglar att säga några ord. Det är bäst att försöka lära dem en kort mening eller ett namn med distinkta ljud. Du bör upprepa detta vid regelbundna tillfällen med samma tonläge.

Våra produkter

Innehåller allt dina fåglar behöver för att må bra!