Chinchilla

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Chinchilla

Utseende

En av anledningarna till att chinchillor är så populära är deras stora ögon, vackra, mjuka päls, kompakta kropp och runda huvud. De har också en lång, yvig svans och stora, långa öron. Vuxna chinchillor växer till cirka 25 cm. Det är naturligt grå, men det finns idag även ett antal andra färger så, inklusive vit och svart.

Ursprung

Chinchillan kommer från Anderna i västra Sydamerika. De två levande arterna av chinchilla är Chinchilla chinchilla och Chinchilla lanigera, den senare har en längre svans. Båda dessa vilda arter anses vara utrotningshotade. Tama chinchillor tros ha kommit från Chinchilla. lanigera-arten - ursprungligen för användning i pälsindustrin, men därefter som husdjur.

Skötsel

Chinchillans mjuka päls kräver särskild omvårdnad. Chinchillor behöver - och njuter av - ett dagligt sandbad. Om dessa husdjur får ordentlig vård och uppmärksamhet kan de bli upp till 20 år.

Särdrag

Deras päls är särskilt känslig. De gillar inte att bli klappade för ofta eftersom händerna överför fett och fukt till pälsen. Man ska aldrig ta tag i en chinchillas nackskinn eftersom detta kommer att få pälsen att ramla av. För att plocka upp en chinchilla, placera den ena handen under magen och den andra vid svansroten. När du har lyft upp den ska du, för att hålla den säkert, placera den i armvecket. Detta är särskilt viktigt med mer tillbakadragna chinchillor.

Chinchillaguide

Allt värt att veta

Inköp & utrustning

Chinchillor är aktiva gnagare som tycker om att springa omkring, och de är utmärkta husdjur. Genom att lära dig om djurens natur och karaktär kan du erbjuda djuret optimala livsvillkor som inkluderar rätt bur, lämplig mat och massor av saker för att hålla dem sysselsatta. Det finns några saker som du behöver göra innan du köper en chinchilla.

Checklista för grundutrustning:

 •  En tillräckligt stor chinchillabur
 •  En robust, diskbar matskål, t.ex. en skål gjord av glaserad keramik
 •  Höställ för dagligt behov av hö
 •  Vattenflaska med färskt vatten eller VITA Fit® Aqua drink
 •  Sovlåda för att sova och vila
 •  Tjocka, obehandlade grenar, skivor på olika nivåer för att sitta på och stegar att klättra på
 •  För att leka och hålla din chinchilla sysselsatt: papprullar och sågspån etc.
 •  Mineralsten för gnagare, för att ge djuret viktiga mineraler, t.ex. VITA Fit® mineral stone
 •  Bomaterial, exempelvis hö från Vita Verde®-sortimentet eller tyg som har blivit över
 •  Hö, t.ex. Vita Verde® Bolåda för att sova och vila
 •  Mjukt, absorberande strö, t.ex. Comfort Classic gjort av träflis eller Farmer´s straw litter tillverkat av halmpellets
 •  Saltstenar för att tillhandahålla viktiga mineraler och spårämnen, t.ex. VITA Fit® Sel-plus
 •  Basfoder, t.ex. Emotion® Beauty Selection oder Pellets
 •  Vitakraft Kräcker® sticks för att hålla chinchillan sysselsatt och för att slipa ner tänderna.

Tips inför köp av chinchilla

Chinchillor finns i djurbutiker och kan köpas direkt från uppfödare. Djurräddningsorganisationer har ibland chinchillor som letar efter ett nytt hem. När du köper en chinchilla, se till att den är minst åtta veckor gammal. Eftersom chinchillor bara blir aktiva i skymningen är den bästa tiden att leta efter ditt nya husdjur sent på eftermiddagen.

Tecken på en frisk chinchilla:

 • Livligt beteende (vid rätt tid på dagen)
 • En tjock, jämn päls utan kala fläckar
 • En torr, ren nos
 • Klara, blanka ögon
 • Jämna örsnibbar utan flagor eller skorpor
 • Friska framtänder som bör ha en gul-orange färg och sitta parallellt
 • En ren bakdel som har en solid, fast form

Att ta hand om ditt husdjur

Chinchillor behöver en rymlig bur där de har utrymme att hoppa omkring. De bör också ha regelbundna möjligheter, helst dagligen, att springa fritt i ditt hus och därmed få sitt behov av träning tillfredställt. Men kom ihåg: en chinchillas starka instinkter att gnaga kan ibland leda till skador på möbler, så se till att hålla ett öga på dem när de är ute ur buren.

 

Pälsvård och hälsa

Chinchillor är renliga djur som inte luktar mycket. De behöver ingen direkt hjälp för att hålla sig rena, även om du bör vara medveten om och observera följande information:

 

Päls

I sin naturliga miljö tar chinchillor hand om, rengör och avfettar sin päls genom att "bada" i fin sand. Detta är enda sättet att bibehålla det skyddande isoleringsskiktet i den silkeslena pälsen. Ett dagligt sandbad, till exempel i SANDY från Vitakraft, är därför viktigt för din chinchillas hälsa, utseende och välbefinnande.

Chinchillor verkar inte tycka om att regelbundet bli klappade på den mjuka pälsen som ser så inbjudande ut. Detta eftersom fetter från händerna fastnar på pälsen.

 

Tänder

Chinchillas framtänder fortsätter att växa under hela livet. För att slipa ner dessa tänder behöver chinchillor därför något extra hårt att gnaga på, till exempel Kräcker® sticks eller grenar från obehandlade fruktträd. Hö spelar också en viktig roll för att hålla tänderna friska eftersom det måste tuggas under en lång tid. Om din chinchilla får problem med tänderna måste du kontakta din veterinär för att få råd.

 

Din chinchillabur

Chinchillor är livliga av naturen och det finns inget som de tycker mer om än att springa omkring. Deras bur bör därför erbjuda gott om utrymme och även ha utrymme på höjden. En lämplig lösning är en voljär avsedd för små fåglar där du kan placera brädor så att djuret kan sitta på olika höjder. Se dock till att dörrarna är tillräckligt stora för en chinchilla innan du köper en bur.

 

Utrustning för din chinchillabur

Alla chinchillaburar måste erbjuda många möjligheter att leka och klättra. Stängerna måste också vara tillräckligt tjocka för att förhindra att chinchillor gnager igenom dem. Detaljer som har målats eller täckts i plast kan skada ditt husdjur.

 

Rätt plats för din chinchillas bur

Chinchillor sover på dagen och måste därför placeras på en lugn plats. Ett ljust, avskärmat hörn i rummet är perfekt. Det är bäst att placera buren i brösthöjd så att ditt husdjur inte blir rädd för rörelser som kommer ovanifrån. Buren ska inte placeras på en plats som är för varm. Den perfekta rumstemperaturen är 18 ° C. Även på sommaren bör den inte vara högre än 25 ° C under en längre tid. Chinchillor tål inte drag eller direkt solljus.

 

Rengöring av din chinchillabur

All rengöring bör utföras på kvällen när din chinchilla har vaknat. Ta bort och byt ut smutsigt hö och fuktigt skräp (inklusive strö från sovlådan) flera gånger varje vecka.

Buren behöver också en grundlig rengöring en gång i veckan. Skölj ut dricksflaskan, matskålen, sandbadet, rengör burens botten med varmt vatten och byt ut allt skräp i buren. Varje månad måste du också använda varmt vatten för att tvätta grenarna som används för klättring. Torka dem noga efteråt. Använd aldrig starka rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor.

 

Skapa en naturlig miljö

Chinchillor föredrar att dela sin bur med en följeslagare av samma art. Eftersom chinchillor lever tillsammans i kolonier i sin naturliga livsmiljö, är de inte anpassade för att leva ensamma. Ett par av motsatt kön eller två honor som har vuxit upp tillsammans är vanligtvis de bästa kamraterna. Två hannar kommer dock vanligtvis också att vara nöjda om de lever ihop, så länge det inte finns någon hona närvarande att fightas om.

Du bör gå mycket försiktigt fram när du introducerar okända chinchillor för varandra. Den som har ett par av motsatta kön som inkluderar en okastrerad hanne måste naturligtvis vara beredd på en mängd avkommor.

Kost

Den perfekta dieten

Chinchillor är anpassade för att äta den föda som finns tillgänglig i deras naturliga livsmiljö. De sydamerikanska Anderna. Denna föda omfattar främst mat som har lite näringsämnen och mycket fiber, som grönsaker, växter, gräs, rötter, bark och enstaka frukt eller bär.

Med andra ord är chinchillor riktiga växtätare som kräver mat med mycket fibrer, även när de hålls som husdjur. Hö och ett speciellt basfoder, som Vitakraft Pellets, är perfekt för att uppfylla dessa krav. Torkade örter och en mineralsten är ideala tillskott. Chinchillor är impulsiva, högenergiska gnagare, så du bör se till att det finns en Kräcker®-stick i buren hela tiden. De gillar också att gnaga på färska grenar tagna från fruktträd.

 

Basfoder

Ett basfoder som Menu Vital täcker din chinchillas grundläggande näringsbehov.

 

Kli:

Kli har ett högt fiberinnehåll, vilket är viktigt för sund matsmältning hos chinchillor. Eftersom fibrer kräver mycket tuggande, håller kli tänderna i form och chinchillorna upptagna. Kli-produkter är till exempel Vita Verde® Alpine Meadow Hay eller Vita Verde® Nature plus hay-blandningar med maskros eller kamomill.

 

Kräcker®:

Dessa välsmakande pinnar som chinchillan knaprar på har ett antal olika funktioner. Chinchillor måste arbeta för att få sin mat, precis som i naturen, vilket håller dem upptagna och är bra för att förhindra tristess. Knaprandet på de hårda Kräcker-pinnarna sliter också på deras ständigt växande tänder och hjälper till att hålla dem friska.

 

Belöningsgodis:

Smaskiga godsaker som innehåller mycket grönsaker och frukt, som Vita Verde® Nature Flakes, ger små gnagare variation och kan användas som belöning. De kan även vara användbara hjälpmedel när du ska göra din chinchilla tam.

 

Kosttillskott:

Kosttillskott för husdjur, till exempel VITA Fit® Vitamin C-droppar eller VITA Fit® C-forte, hjälper dig att hålla ditt husdjur vitalt och friskt. Dessa uppfyller de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. under perioder då de växer, efter sjukdom eller under dräktigheten. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

 

Matningstips:

 • Mata alltid ditt djur på kvällen
 • Hö bör alltid finnas tillgängligt
 • Håll ett öga på hur mycket basfoder som du ger
 • Ge färskt vatten eller VITA Fit® Aqua-dryck varje dag
 • Ge något att gnaga på hela tiden såsom obehandlade grenar eller Kräcker® sticks.

Beteende & tillvänjning

När chinchillor bemöts med tillgivenhet blir de ofta fort tama. Och de kommer även att reagera på tilltal. En chinchilla är det perfekta husdjuret för människor som arbetar eftersom de är nattdjur och bara blir aktiva först i början av kvällen. När de är vakna, är dessa livliga djur angelägna om att visa sina akrobatiska förmågor. Våghalsiga klättertrick och meterhöga hopp från stående är en barnlek för dessa gymnastiska djur. Viktigt: Chinchillor behöver sin sömn under dagen och bör inte störas.

 

Ett nytt hem

Även om en del chinchillor blir hemtama efter bara några dagar, behöver andra lite mer tid. Hursomhelst bör du lämna din nya familjemedlem i fred medan denne gör sig hemmastadd i sin nya omgivning. Chinchillor tenderar också att vara nervösa. Det ligger i deras natur. Buller, främlingar och plötsliga rörelser kan skrämma ditt husdjur eller orsaka stress - även om din den till en början verkar må bra.

 

Hur du gör din chinchilla tam

När din chinchilla har blivit hemmastadd kan du börja att vänja den vid din närvaro. Till exempel kan du sticka in en godsak i buren varje kväll medan du pratar med ditt husdjur med mjuk röst. Chinchillor är särskilt förtjusta i Kräcker® sticks och ibland en halv hasselnöt.

 

Först när din chinchilla har vant sig vid denna typ av utfodring bör du försöka att mata den med burdörren öppen. När din chinchilla inte längre verkar rädd för din hand och närmar sig själv, kan du försiktigt börja att röra vid den. Du bör inte försöka att plocka upp din chinchilla förrän den låter dig röra den utan några tecken på rädsla. Att plocka upp en chinchilla kräver både förtroende från djurets sida samt övning och intuition från ägarens sida. Till att börja med placerar du försiktigt handen under chinchillan. Med den andra handen håller du den vid svansroten. Detta för att den inte ska hoppa bort. Viktigt: En chinchillas svans är mycket känslig och du bör aldrig ta tag i den eller hålla den i svansspetsen. Du bör inte heller ta tag i chinchillans nacke eftersom detta orsakar att pälsen omedelbart lossnar.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!