Dvärgkaninraser

Klicka bara på foto för att ta reda på mer!

Guide till dvärgkaniner

Allt värt att veta

Inköp & Utrustning

Kaniner är husdjur som har en bra karaktär och som i allmänhet är enkla att ta hand om och som uppskattar sällskapet av andra kaniner. Det finns dock några saker som du måste göra innan du köper en kanin. För att säkerställa att dina nya husdjur får ett långt och lyckligt liv är det viktigt att se till att de kan flytta in i en välutrustad miljö.

Checklista för grundutrustning:

 • En tillräckligt stor kaninbur
 • En robust, diskbar matskål, t.ex. en skål gjord av glaserad keramik
 • Höbal för dagligt behov av hö
 • Hö, t.ex. Vita Verde®
 • Vattenflaska med färskt vatten eller VITA Fit® Aqua drink
 • Bolåda att sova och vila i
 • Mjukt, absorberande strö, t.ex. Comfort Classic gjort av träflis eller Farmer´s straw litter tillverkat av halmpellets
 • Saltstenar för att tillhandahålla viktiga mineraler och spårämnen, t.ex. VITA Fit® Sel-plus
 • Basfoder, t.ex. Vitakraft Menu Vital
 • Vitakraft Kräcker® sticks för att hålla kaninen sysselsatt och för att slipa ner tänderna.

Tips inför köp av kanin

Kaniner kan köpas i nästan alla djuraffärer eller direkt från en uppfödare. Du kan hitta adresser till uppfödare hos kaninuppfödarföreningar som har filialer i de flesta städer. Djurräddningscenter har ofta kaniner som letar efter ett nytt hem.

När du köper en kanin, se till att den är minst 7–8 veckor gammal. Och kom ihåg att kaniner är sociala djur som tycker om sällskap av andra kaniner.

Tecken på en frisk kanin:

 • Livligt, alert uppförande
 • En tjock päls
 • Klara, ljusa ögon
 • En torr nos
 • Rena öron
 • En ren bakdel

Rätt plats för din kaninbur

Kaninburar placeras bäst i ett ljust och tyst hörn i rummet. Undvik direkt solljus och drag, eftersom detta kan vara farliga för din kanins hälsa. Eftersom kaninens öron är mer känsliga än våra och de kan höra frekvenser som vi inte kan, bör du inte placera kaninburen nära en TV eller liknande.

På sommaren uppskattar kaniner att bo i en säker inhägnad utomhus på en balkong med ett parasoll eller på en skuggig plats i trädgården. För att skydda dem mot nyfikna katter bör inhägnaden täckas över med kycklingnät. Inhägnadens botten måste också säkras - glöm inte att kaniner gillar att gräva!

Att ta hand om ditt husdjur

Motion är kul

Kaniner gillar att träna och behöver tillräckligt med utrymme för att röra sig och leka i sin bur. Din kaninbur bör därför vara tillräckligt stor för att de ska kunna hoppa runt lite och stå upp på bakbenen. För att din kanin ska vara glad och frisk är det också viktigt att släppa ut den ur buren varje dag. Det finns inget som kaniner tycker bättre om än att hoppa omkring i en säker trädgårdsmiljö eller inne i huset. Vilket också ger dem mycket att utforska och att upptäcka. Var därför noga med att hålla dem under uppsikt när de är ute ur buren.

Rengöring av kaninburen

Beroende på burens storlek och antalet djur så måste du avlägsna all strö en eller två gånger i veckan, rengöra toaletthörnet med en fuktig trasa och sedan sprida nytt strö på golvet. Matskålen och vattenflaskan måste regelbundet sköljas med varmt vatten. Buren behöver också en grundlig rengöring en gång varje månad: skölj hela buren och gallret i badkaret med varmt vatten. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor.

Pälsvård och hälsa

Kaniner är i allmänhet väldigt renliga av sig och håller själva pälsen ren. Du behöver därför inte lägga mycket tid på detta.

Päls

När din kanin ruggar på våren och hösten, bör du trimma den med en borste, som inte är för hård, och försiktigt plocka loss lös päls. Du bör dock aldrig bada eller duscha din kanin, eftersom detta kan vara skadligt för dess hälsa. Långhåriga kaniner behöver borstas regelbundet och angorakaniner behöver man dessutom klippa pälsen på.

Klor och tänder

De flesta kaniner som hålls inomhus måste få klorna klippta då och då. Du måste vara mycket försiktig när du gör detta eftersom klorna innehåller nervtrådar och vener som inte får skadas. Din djuraffär eller veterinär kan ge dig råd om hur du på ett korrekt sätt klipper klorna. Ibland bör du även kontrollera kaninens tänder. Kontakta din veterinär om du upptäcker några problem.

Kost

Den perfekta dieten

Kaniner kommer från de "gröna länderna" i södra Europa. Här har dessa växtätande djur haft en rik diet med frön, olika gräs, örter, frukt och bär.

För att säkerställa att dina kaniner är tillfreds och fortsätter att hålla sig i form och att vara friska, behöver de mat som har utformats för att uppfylla deras specifika dietkrav.

Vitakrafts synsätt när det gäller näring säkerställer att våra produkter är optimalt anpassade för att uppfylla de fysiologiska dietkraven hos kaniner. De innehåller exakt rätt mängder näringsämnen och andra värdefulla ingredienser för att säkerställa att dina husdjur får ett långt och hälsosamt liv. När det gäller kaniner så innehåller våra produkter ett högt fiberinnehåll, mineraler, frukt, grönt foder och vitaminer. Och naturligtvis smakar de bra också! Det stora utbudet av olika Vitakraft-produkter göt att du kan ge dina husdjur en varierad kost.

Matsorter

Basfoder:

Ett basfoder som Menu Vital täcker din kanins grundläggande näringsbehov.

Kli:

Kli har ett högt fiberinnehåll, vilket är viktigt för sund matsmältning hos kaniner. Eftersom fiber kräver mycket tuggande, håller kli tänderna i form och kaninerna upptagna. Kli-produkter finns i exempelvis Vita Verde® Alpine Meadow Hay oh Vita Verde® Nature plus höblandningar med maskros eller kamomill.

Kräcker®:

Dessa välsmakande pinnar som kaninen knaprar på har ett antal olika funktioner. Kaniner måste arbeta för att få sin mat, precis som i naturen, vilket håller dem upptagna och är bra för att förhindra tristess. Knaprandet på de hårda Kräcker-pinnarna slipar ner deras ständigt växande tänder och hjälper till att hålla dessa friska.

Belöningsgodis:

Snacks som Drops är främst en form av belöning, även om de också hjälper till att tämja ditt husdjur och hjälper till att skapa ett band mellan er.

Kosttillskott:

Kosttillskott för husdjur, till exempel VITA Fit®, Vitamin C-drops eller VITA Fit® C-forte, hjälper dig att hålla ditt husdjur vitalt och friskt. De uppfyller de speciella näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. under perioder då de växer, efter sjukdom eller under dräktighet. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

Matningstips:

 • Ge små portioner mat flera gånger om dagen
 • Tillhandahåll  en varierad kost
 • Placera färskt hö i höstället varje dag
 • Se till att djuret alltid har tillgång till färskvatten eller VITA Fit® Aqua-dryck
 • Ge suckulenter som grönsaker, örter eller frukt varje dag. Kaniner älskar i synnerhet morötter (särskilt toppen på moroten), maskrosor och paprika
 • Ta bort suckulenter som har börjat vissna
 • Ge något att gnaga på hela tiden, t.ex. Kräcker®, som  säkerställer friska tänder, ge även mycket hö

Beteende & tillvänjning

Beteende

Det är inte alls överraskande att kaniner är så populära husdjur. De är inte bara söta, de är också mycket intelligenta, aktiva husdjur som kan få nära band till sina ägare. När de väl har blivit hemtama, kommer de gärna att krypa upp i ditt knä för att bli försiktigt klappade.

Du bör dock komma ihåg att de vilda förfäderna till sällskapskaninerna brukade leva i stora kolonier. Din kanin kommer därför att vara som mest tillfreds om den hålls tillsammans med andra kaniner.

De första timmarna i din kanins nya hem

Din kaninbur bör iordningsställas innan kaninen anländer. I synnerhet under de första dagarna; försök om möjligt att inte störa din kanin så att den får vara i fred medan den vänjer sig vid sin nya omgivning. Om du har två kaniner som behöver lära känna varandra, ta det försiktigt och var mycket uppmärksam när de bekantar sig med varandra.

Så gör du din kanin tam

Kaniner är av naturen sociala av sig och kommer lätt att få förtroende för dig. Med lite tålamod så kommer du snart att ha ett nära band till ditt husdjur. I början bör du använda ett vänligt tonfall och låg röst när du pratar med din kanin och säger dess namn. När kaninen efter några dagar har installerat sig kan du gradvis börja att vänja den vid din hand. Det bästa sättet att göra detta på är att tillhandahålla ett välsmakande belöningsgodis som Vitakraft Drops. Detta får kaninen att vänja sig vid din hands lukt. Snart kommer kaninen att låta dig klappa den.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!