Vanliga frågor om kaniner

Rabbit

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Hur stora blir kaniner?

  Husdjurskaniner finns i alla former och storlekar. Vissa större raser kan väga mellan 2,5 kg och över 7 kg. Det finns dock, å andra sidan, mindre raser, som den holländska kaninen och dvärgharen, som i allmänhet väger högst 1,25 till 1,5 kg.

   

  Eftersom inga särskilda standardmått behöver iakttas vid avel av mindre kaniner, kan det bli så att det då och då avlas fram en större kanin. Vid närmare betraktelse är dock huruvida en husdjurskanin tillhör en viss ras inte relevant. I själva verket kan blandraser ofta vara de mest älskvärda varelserna och är ofta extra vackra!

 • Finns det ett ”kaninspråk"?

  Kaniner gör sällan ljud som vi människor kan uppfatta. Ändå finns det ett slags "kaninspråk", även om mycket av det består av kroppsspråk. Ett undantag är brummandet. Om du hör det ljudet, är det bäst att lämna din kanin ifred.

   

  Att stampa med sina baktassar är ett märkbart tecken och kaninens sätt att signalera att den känner av en fara. En kanin som stampar med tassarna är orolig av någon anledning, även om vi själva inte kan identifiera orsaken. Djur som är mycket tillbakadragna och rädda kan ofta stampa så ofta att tassarna tar skada. Sådana djur behöver en särskilt tyst plats för sin bur och en mjuk sovplats.

   

  Om en kanin slickar på sin ägares hand kan detta betraktas som en kärleksfull gest. Kaninen kommer ofta att reagera på detta sätt på visad kärlek och omsorg. Och naturligtvis är det också en signal om att djuret vill fortsätta att bli klappad.

 • Hur kan du veta om din kanin är dräktig?

  Om din kanin är dräktig eller inte kan endast fastställas med säkerhet genom ett medicinskt test. Det finns emellertid ett antal ledtrådar som kan erbjuda en relativt tillförlitlig indikator på dräktighet hos en kanin. Ungefär en vecka före födseln kommer honan att börja bygga ett bo. Hö eller halm, kommer att samlas och staplas i ett litet bo, som sedan kläs med päls. Under den sista delen av graviditeten blir kaninhonan också något tjockare och du kan ibland känna om kaninungarna rör på sig. Det är emellertid omöjligt att vara riktigt säker förrän ungarna har fötts.

  En tamkanins varar mellan 28 och 31 dagar. Strax före det preliminära födelsedatumet bör buren rengöras igen eftersom honan inte bör störas efter födseln.

 • Hur blev kaniner husdjur?

  Den ursprungliga hemvisten för vilda kaniner var den Iberiska halvön och delar av Nordafrika. Kaniner har dock hållits och föds upp som husdjur i tusentals år. Romarna använde dem till föda och som jaktvilt i inhägnader utomhus omgivna av murar där djuren kunde röra sig fritt och gräva ordentliga hålor. I Europas kloster ägnade sig munkarna senare åt kaninuppfödning, vilket innebar att det snart fanns kaniner som var mycket mer tillgivna och framför allt större än sina vilda förfäder.

   

  De mindre kaninraserna avlades fram först i början av 1900-talet. Fram till dess föredrog man större raser för att kunna äta köttet. Den äldsta, lilla kaninrasen är dvärgharen. Dessa djur och de andra mindre raserna som introducerades senare blev snabbt vanliga som husdjur. Numera är mindre kaninraser blivit mycket populära husdjur.

 • Behöver kaninmamman hjälp?

  Det viktigaste som kaninmamman behöver när hon föder upp sina ungar är lugn och ro. Några dagar innan ungarna föds bör du rengöra buren noggrant och klä den rikligt med Comfort classic bedding. En stor bur fungerar som en ersättning för hålen där ungarna föds ute i naturen.

   

  Så länge som kaninungarna fortfarande befinner sig i boet, bör du störa dem så lite som möjligt. Den konstiga lukten skulle irritera modern och i värsta fall till och med leda till att hon överger sina barn. En tillfällig titt in i boet bara för att kontrollera räcker. Medan du gör detta kan du distrahera mamman med en godsak.

   

  Från ungefär den tredje veckan börjar de unga djuren att äta fast mat. Nu kan du ge dem till exempel VITA® SpecialJunior. Denna mat ger unga kaniner rätt start på det som förhoppningsvis blir ett långt och hälsosamt liv!

 • Är kaniner gnagare?

  Kaniner är faktiskt inte alls gnagare, även om detta ofta är ett felaktigt antagande.

  Bestånden av gnagare inkluderar flera olika typer av hamstrar, men också möss och ekorrar. Kaniner bildar å andra sidan tillsammans med harar en biologisk art som kallas "lagomorfer". De har dock en mycket viktig egenskap gemensamt med gnagare, framtänderna, som fortsätter att växa under djurets hela liv. Dessa måste slipas ner och hållas efter, detta görs genom att ge kaninen mat som är hård, till exempel Kräcker®. I annat fall skulle tänderna bli för långa och göra det svårt för djuret att äta.

  Även om gnagarnas och lagomorfernas tänder liknar varandra, finns det en viktig skillnad. Direkt bakom de övre framtänder har kaniner och harar ett extra par små stödtänder, peg-teeths.

 • Hur lever kaniner ute i naturen?

  Även om uppfödningen av kaniner i fångenskap har pågått under lång tid, är kaninerna till sättet mycket lika sina vilda förfäder. Vi har alla sett kaniner ute i naturen, vilket knappast är förvånande eftersom de är mycket anpassningsbara djur och till och med har följt efter människor till större städer!

   

  Ute i naturen bygger kaniner underjordiska kaningårdar  med massor av sammanhängande passager och flera ingångar och utgångar. I dessa lever kaninerna tillsammans i en koloni - styrd av en dominant hane och en dominant hona.

   

  I sin naturliga livsmiljö föredrar kaniner torr, kuperad terräng med sand- eller grusig jord. Ungarna föds och dias  i en särskild barnkammare, som ligger cirka 200 meter från resten av kaningården och som bara har en ingång.

  Mamman besöker barnkammaren endast en eller två gånger om dagen, för att amma barnen.

 • Kan jag ha en hund och en kanin ihop?

  Alla husdjur är individer med sina egna personligheter, så det är aldrig lätt att säga säkert hur specifika djur kommer att reagera. Men du bör naturligtvis alltid vara försiktig när du introducerar en hund och kanin för varandra för första gången, eftersom vilda hundar fortfarande ser kaniner som bytesdjur.

   

  Det finns dock många hundar som inte har någon speciellt stark jaktinstinkt. Naturligtvis förenklar detta för hunden och kaninen att leva ihop. Vissa hundar har redan underskattat kaninen och fått som resultat en kraftig smäll på nosen. Därefter tenderar husdjuren i de flesta fall att undvika varandra.

   

  Om de får vänja sig vid varandra från ung ålder kan de bli riktigt goda vänner och till och med krypa ihop intill varandra när de sover. Du bör dock endast lämna de två djuren tillsammans utan tillsyn om du är helt säker på att din hund kommer att bete sig.

 • Hur får jag min kanin att bli rumsren?

  Många husdjurskaniner är redan rumsrena. Med vissa behöver du inte ens använda en låda. Ute i naturen söker kaniner upprepade gånger upp samma plats för att gå på toaletten, och detta beteende upprepas hos många husdjurskaniner.

   

  Om djuren kan komma åt sin bur när de springer fritt kommer många av dem att använda toaletthörnet i buren.

   

  Vissa kan också använda en kattlåda. Lägg i strö som är anpassat för husdjur och lite använda strö från toaletthörnet i en platt plastbricka i kaninburen. Lukten räcker ofta för att förklara för sällskapsdjuret vad lådan är avsedd för.

   

  Om kaninen redan har använt ett visst hörn i rummet flera gånger som sin toalett, är detta det bästa stället att placera lådan på. När en kanin har hittat sin föredragna plats kan det ibland vara väldigt svårt att få den att ändra sina vanor.

 • Vad ska jag göra om mina kaniner slåss?

  Kaniner är sociala djur som inte gillar att vara ensamma. Ändå kan dominansstrider bryta ut, särskilt mellan djur av samma kön. Ute i naturen kan det besegrade djuret helt enkelt hålla sig ur vägen från en kanin med högre rang. Naturligtvis är detta inte möjligt i en kaninbur.

   

  Husdjurskaniner kommer att gå bättre ihop om de har känt varandra från väldigt tidig ålder, i vilket fall som helst så kanske du kan hålla två honor eller till och med två hannar tillsammans i samma bur. Det är en bra idé att i synnerhet samtliga hannar är kastrerade.

   

  Om du vill få två vuxna djur att bli vana med varandra, behöver du mycket tålamod. Helst bör kaninerna först vänja sig vid lukten från den andra. De första mötena måste äga rum på neutral mark, annars kommer det "första" djuret att försöka försvara sitt territorium mot nykomlingen.

 • När fryser kaniner?

  Kaniner är inte särskilt känsliga för kyla - även temperaturer som ligger betydligt under fryspunkten bekommer dem inte. Vad de inte tycker om är intensiv värme. Den gör att de tenderar att ligga i ett hörn, undvika rörelser och flåsa.

  Faktum är att kaniner kan hållas utomhus året runt eftersom de vilda är utomhus året om. I naturen har dock kaniner underjordiska hålor där det är lite varmare. Kaniner som hålls i inhägnader utomhus bör därför ha en koja att sova i och massor av värmande Vita Verde® Alpine Medow Hay. När det blir riktigt kallt bör du komma ihåg att färsk mat inte går att äta och att dricksvattnet fryser.

  Det är därför, under de kalla vintermånaderna, bättre att mata din kanin med små mängder flera gånger om dagen, och att fylla på dricksflaskan varje gång med varmt vatten.

 • Vad är en bra inhägnad utomhus?

  En robust konstruktion tillverkad av träribbor och lite kycklingnät är en lämplig inhägnad utomhus. Som möjliggör att djuren kan äta färskt gräs från trädgården och aktivera sig, men som förhindrar att de rymmer till skogs.

   

  Om inhägnaden är öppen längst upp och nedtill, är det dock viktigt att hålla ett öga på dina husdjur: uppifrån kommer faran främst från rovfåglar. Med lite träning kan en kanin också klara av att hoppa över kanten på inhägnaden. Endast ett fast tak kan förhindra detta.

   

  För att förhindra att obevakade kaniner gräver djupa tunnlar kan du till exempel täcka marken med kycklingnät, även om detta bara är en tillfällig lösning. En annan, om än mycket dyrare metod, är att använda speciella stenar för att täcka marken på inhägnaden. Dessa stenar bör ha stora hål i mitten och/eller läggs med stort avstånd från varandra, vilket gör att gräs kan växa mellan stenarna, men hindrar kaninen från att gräva.

 • Behöver kaniner hjälp med att sköta pälsen?

  Kaniner är renliga djur som gillar att regelbundet sköta om sin päls och att hålla sig rena. Trots det så kan du alltid ge dem lite hjälp med att ta hand om deras päls. Korthåriga djur bör skötas om en gång i veckan, långhåriga oftare. Du bör också borsta oftare under ruggningen för att bli av med löst hår och samtidigt massera huden. Att ta bort löst hår förhindrar att djuret sväljer för mycket när den tvättar sig själv, vilket kan leda till matsmältningsproblem. Dessutom hjälper bättre cirkulation kaninen att få en ny, magnifik päls. Plus att de flesta kaniner verkligen tycker om en sådan borstmassage!

  En förutsättning för frisk hud och vacker päls är dock en balanserad kost. Hud- och pälsproblem kan ofta vara uttryck för olika brister. Vitakrafts varierade sortiment av produkter gör det mycket enkelt att ge din husdjurskanin en lämplig, hälsosam kost.

 • Hur håller jag min kanin ren?

  Att hålla din husdjurskanin i en hygienisk miljö är enkelt med de många tillgängliga Vitakraft-produkterna. Trälådor är inte lämpliga som kaninburar och bör undvikas idag. Kaninburar behöver ett plastgolv, eftersom trä absorberar urin som och kan bli en grogrund för bakterier.

   

  Beroende på storleken på kaninens bur och antalet kaniner, så bör den rengöras en eller två gånger i veckan, såpvatten kan användas. I den rena kaninburen kan du sedan lägga ett lager av Comfort Classic Bedding, en naturlig produkt tillverkad av obehandlat mjukt trä som absorberar lukt och fukt. Vita Verde® Alpine Meadow  Hay kan också läggas i kaninens bur - om det ska ätas upp av kaninen är det dock bäst att placera höet i ett höställ.

   

  Ett mjukt underlag är mycket viktigt för husdjurskaniner eftersom de har mycket känsliga tassar, detta trots sina tjocka hudlager.

 • Hur kan jag själv klippa klorna?

  Till en början bör kloklippning helst ombesörjas av uppfödaren, en djurbutik eller veterinär. Du kan dock senare börja att göra det själv.

   

  En speciell kloklippare används för att klippa klorna. Klorna innehåller känsliga vener som du bör se till att inte skada - så klipp under inga omständigheter av för mycket! Hos djur med ljusa tassar kan du till och med se venerna. Hos mörkt färgade djur måste du vara mer försiktig och helst ta det bit för bit. Det är viktigt att hålla i kaninen ordentligt när du klipper för att förhindra att den kämpar emot. Därför är det är lättare att ha lite hjälp. En person som håller djuret medan den andra klipper klorna.

   

  Dessutom, om du kan låta din kanin springa fritt i trädgården så behöver du inte klippa klorna så ofta, för att springa på en naturlig yta och i synnerhet att gräva hjälper till att hålla klorna korta.

 • Behöver kaniner en bur?

  Ute i naturen gräver kaniner underjordiska hålor där de kan fly från olika faror. Våra tamkaniner tycker också om att ha en håla som de kan dra sig tillbaka till. En bur är därför en viktig del av utrustningen eftersom kaninen bor där.

   

  En kanin som fortfarande är lite tillbakadragen kommer i första hand säkert att mer frekvent dra sig tillbaka till sin bur. Med lite tålamod och kärlek kommer den dock snart att få förtroende för människor. Att ta bort buren från ett tillbakadraget djur, så att den inte kan gömma sig i den, är definitivt inte rätt väg att gå. Det betyder inte att husdjuret automatiskt blir tamt.

   

  Dessutom tycker nyfikna kaniner om att hoppa upp på taket på buren och att använda den som utkiksplats.

 • Hur transporterar jag en kanin?

  Förr eller senare kommer varje kaninägare att behöva transportera sitt husdjur en kort eller lång sträcka. Oavsett om det är efter att de har köpt den, eller för att ta med kaninen på semester eller till veterinären. Om kaninen ska klara av dessa resor helskinnade, måste du ha några saker i åtanke. Djuraffärer säljer till exempel många bra transportburar. En liten bur avsedd för gnagare kan också fungera som en utmärkt transportbur. För att kaninen ska känna sig säker behöver transportburen ha ett mörkt hörn till vilket djuret kan dra sig tillbaka. Lite använt strö från kaninburen ger en bekant lukt.

   

  Långa bilturer kan vara en prövning för en del kaniner. Med tanke på deras utmärkta balanssinne och hörsel kan de drabbas av svår åksjuka, ligga utslagna i ett hörn och flämta. Då är det dags att ta en paus. Det är bättre att inte ge ditt djur vatten under resan eftersom det troligen kommer att spillas ut. Några färska suckulenter är ett  passande alternativ.

 • Är kartonger och papper giftiga?

  I princip är papper och kartong faktiskt inte farliga. Fibrerna de är gjorda av liknar de hos hö.

   

  Eftersom papper ofta även innehåller färgämnen och lim som kan konsumeras av kaninen, kan frekvent matning eller stora mängder verkligen vara skadligt. För att vara på den säkra sidan är det därför en bra idé att inte låta  trycksaker eller papper som innehåller lim ligga framme om kaninen får röra sig fritt i huset.

 • Kan jag plocka vilda växter för att mata mitt husdjur?

  Vilda växter, som kan plockas utomhus, kan ge ett värdefullt tillskott och bidra till variation i kosten för våra husdjurskaniner.

   

  Det är emellertid mycket viktigt att dessa växter är fria från föroreningar. Växter som har besprutats med bekämpningsmedel och de som du kan hitta vid sidan av vägen bör därför undvikas. Gifterna och avgaserna från bilarna skulle skada kaninen.

   

  Maskrosen är särskilt populär bland kaniner och relativt lätt att känna igen. Men det finns också mindre kända växter som också är perfekta, till exempel kirskål, ängsyra, kokbanan, våtarv, prästkragar och naturligtvis alla slags gräs. Ge aldrig ditt husdjur några växter som du är osäker på, eftersom giftiga växter kan skada kaninen.

 • Viken är den bästa maten för min kanin?

  Hälsosam mat som har skapats speciellt för kaniner är nyckeln till att ge din kanin ett långt och hälsosamt liv.

   

  Liksom alla husdjur härstammar kaniner från vilda djur. Med tiden har vilda kaniner utvecklat ett visst sätt att äta och leva. Trots att de har avlats upp i fångenskap under många år delar husdjurskaniner fortfarande många likheter med sina vilda förfäder. Naturen bör därför alltid vara modellen när man matar sällskapsdjurskaniner.

   

  Vitakrafts basfoder tillgodoser specifikt djurens naturliga behov och innehåller alla nödvändiga näringsämnen de behöver. Dessutom behöver sällskapskaniner också saftiga grönsaker och frukter, som morötter, äpplen eller maskros. Tillgång till hö och färskt dricksvatten bör alltid vara självklart.

   

  Eftersom kaniner av naturen är vana att lägga ner mycket tid, kraft och energi på att hitta sin mat, så behöver husdjurskaninerna ha något som ersättning. Annars kan de bli uttråkade och slöa! Original Vitakraft Kräcker® sticks är idealiska för detta ändamål, eftersom husdjuret får arbeta hårdare för att få sin mat genom att tugga på dessa läckra pinnar.

 • Varför äter kaniner spillning?

  När en kanin smälter maten produceras två olika typer av spillning: avföringspellets, som är fasta och runda, och blindtarmsavföring, som är något mjukare. Den senare varianten kommer vanligtvis på natten och äts upp omedelbart av djuret. Sådan spillning innehåller viktiga näringsämnen, som vitamin B, som kaninen bara kan absorbera när de har passerat genom matsmältningskanalen en andra gång. Om du hindrar en kanin från att äta sin blindtarmavföring kan den börja visa tecken på bristsymtom.

   

  Dessutom innehåller denna spillning värdefulla tarmbakterier, som återinförs i kroppen genom att ätas upp. Dessa tarmbakterier är också mycket viktiga, eftersom kaninen inte skulle kunna smälta maten ordentligt utan dem.

 • Min kanin har en dubbel haka. Är den för tjock?

  Inte nödvändigtvis. Detta är känt som en dröglapp. Hos vissa kaninraser utgör dröglappen till och med en del av rasstandarden och är därför inte nödvändigtvis ett tecken på att ditt husdjur är överviktigt.

   

  Mindre kaniner eller dvärgkaninraser väger vanligtvis upp till cirka 1,5 kg. Men många kaniner kan växa betydligt större än dessa.

   

  Om en kanin verkligen är överviktig, kan du minska mängden mat som du ger den - men bara långsamt och lite för att undvika matsmältningsproblem. Tillräckligt med hö, som Vita Verde® Alpine Meadow Hay, ska alltid vara tillgängligt för djuret. Kaniner behöver denna typ av strö för sin matsmältning. Träning är naturligtvis också mycket viktigt för överviktiga husdjur, så det är viktigt att låta ditt husdjur komma ut ur buren och röra sig varje dag.

   

  För djur som har en tendens att gå upp i vikt rekommenderar vi särskilt Emotion® Sensitive Selection. På grund av det lägre energiinnehållet är det inte nödvändigt att minska mängden mat som du som ger till husdjuret och detta kan därför fortsätta att äta sin ”normala” portion.

 • Varför skiljer sig informationen på förpackningen ibland från den som ges på webbplatsen?

  Vi kan ibland ändra receptet på våra produkter, till exempel för att följa föreskrivna lagändringar eller för att göra maten ännu mer smakrik för djuren. Sådana förändringar i sammansättningen innebär naturligtvis att förpackningen i fråga måste revideras. Det kan också vara så att nya bestämmelser i lagarna om husdjursmat endast gäller innehållsdeklarationen, medan receptet förblir oförändrat. Produktförpackningen kommer i dessa fall också att ändras.

  Även om vi kan uppdatera onlinelinformation mycket snabbt, inkluderat att ändra bilder där det behövs, tar det längre tid ute i detaljhandeln. Och under en övergångsperiod så kan det ofta innebära att både gamla och nya recept, såväl som gamla och nya förpackningar, är tillgängliga i butiker.

 • Socker i kaninmat? Är det tillåtet?

  Visste du att de flesta Vitakraft-produkter för kaniner och gnagare tillverkas med sockerfria recept?

   

  För att kunna bedöma socker och dess betydelse objektivt är det emellertid först viktigt att vara medveten om att det finns många olika typer av socker. De som är allmänt kända inkluderar fruktos, dextros och laktos. Förutom att de har olika ursprung har de också olika kemiska strukturer. Socker finns naturligtvis i praktiskt taget alla livsmedel, eftersom det är den naturliga produkten från fotosyntesen av växter. Detta behövs också av alla levande varelser. Sockret konsumeras antingen direkt eller frigörs av andra kolhydrater under förbränningen. Kaninens naturliga föda innehåller också en viss andel socker, till exempel i örter, grönsaker och frukt.

   

  Om du av principskäl endast vill använda foder baserat på sockerfria recept, erbjuder Vitakraft ett enormt urval! Inget socker är tillsatt i de flesta Vitakraft-produkterna, särskilt inte de som man ger fågeln i större kvantiteter, med andra ord basfodret.

  Om socker används - vilket ibland kan vara nödvändigt, till exempel av tekniska skäl - ägnar vi mycket tid åt att se till att sockerinnehållet/den totala mängden som konsumeras hålls låg och på lämplig nivå. Dessutom garanterar vi att våra recept och råvarorna och sockertyperna som vi använder främjar en enkel matsmältning.

 • Kan husdjurskaniner äta flingor?

  Ja, flingor kan vara en mycket värdefull näringskälla för tamkaniner. Ur vetenskaplig synvinkel finns det inte heller någon verklig anledning att helt utesluta flingor. Trots påståenden om motsatsen, sett från ett fysiologiskt och näringsmässigt perspektiv, är det inte påvisbart att flingor skulle vara skadligt, förutsatt att de ges i rätt mängd. Och det är naturligtvis något som vi är mycket uppmärksamma på! Det som är avgörande är den totala sammansättningen av en produkt och husdjurets diet som helhet.

   

  Hos människor är det allmänt accepterat att olika dietalternativ är tillgängliga. Några av oss är till exempel vegetarianer, vissa kombinerar olika sorters mat och andra äter ganska konventionellt. I rätt kombination kan valfri mat vara hälsosam och lämplig. Och det är precis samma sak med djur. Beroende på näringsmässiga och fysiologiska behov hos den aktuella arten kan olika livsmedel tas i beaktande, dessa måste passa både djuret och dess ägare.

   

  Med detta i åtanke tillverkar Vitakraft ett stort utbud av produkter som kan användas för sällskapsdjur. Detta för att göra det möjligt för varje husdjursägare att hitta rätt produkt, som passar den foderhållning som han eller hon har valt för sitt husdjur. Till exempel kan kaniner även matas med en helt spannmålsfri diet med Vitakraft; det vill säga en diet som inte innehåller någon majs, spannmålsmjöl eller kli. För denna typ av utfodring rekommenderar vi Emotion® Sensitive Selection, Emotion® Pure Nature, LIFE Wellness eller produkter ur Vita Verde®-sortimentet.

 • Hur stor ska en kaninbur vara?

  Så stor som möjligt! Kaniner gillar att röra sig mycket, springa och hoppa. Ju större utrymme som finns tillgängligt för att göra detta på, desto bättre.

   

  Vissa kaninägare förvarar sina kaniner i stora inhägnader i trädgården, eller till och med har ett rum avsatt för dem. Där detta inte är möjligt kan en stor och lämplig bur emellertid ge kaninen och ett säkert och fint hem. Men glöm inte: massor av motion är viktigt!