Hamsterarter

Klicka bara på foto för att ta reda på mer!

Hamster Guide

Allt värt att veta

Inköp & utrustning

Som arketypiska enstöringar känner hamstrar inget behov av sällskap av andra hamstrar. Det är mycket viktigare att ge många möjligheter till träning för att hålla dessa små gnagare aktiva. Du bör därför ställa in en stor bur med ett hjul och massor av hinder att klättra över innan din nya hamster flyttar in.

Checklista för grundutrustning:

 • Stor bur med horisontella stänger för att kunna klättra. Notera att stängerna inte får sitta för glest, annars kan hamstern rymma!
 • En matskål för frön och korn
 • Ställ för hö och grönska
 • Hö, t.ex. Vita Verde®
 • Vattenflaska med färskt vatten eller VITA Fit® Aqua drink
 • Saltsten för att tillhandahålla viktiga mineraler
 • Ett hjul för din hamsters nattliga övningar
 • En sovlåda där hamstern kan vila på dagen
 • För att bygga ett bo så använd hö och naturlig bomullsmaterial som Vita Verde® och Dreamy soft bedding for hamsters
 • Mjukt, absorberande strö, t.ex.. Comfort Classic from Vitakraft
 • Basfoder, t.ex. Vitakraft Menu Vital
 • Vitakraft Kräcker® sticks för att hålla husdjuret sysselsatt och för att slipa ner tänderna.

Tips inför köp av hamster

Hamstrar finns i nästan varje djurbutik eller köps direkt från en uppfödare. Djurräddningscenter har ofta hamstrar som letar efter ett nytt hem. Eftersom dessa små gnagare blir aktiva i skymningen är det bäst att leta efter en hamster under sen eftermiddag eller tidig kväll. Vid denna tidpunkt är hamstrar vakna och du kan se dem lättare. När du köper en hamster, se till att den är minst 4-5 veckor gammal.

Tips: Det är en bra idé att be djuraffären om lite begagnat material från sovlådan. Du kan lägga detta i hamsterburen som du har iordningställt hemma. Den bekanta lukten hjälper ditt nya husdjur att bli hemtam.

Tecken på en frisk hamster:

 • En slät, glansig päls
 • Livligt beteende
 • Klara ögon
 • En torr nos
 • En ren bakdel

Rätt plats för din hamsterbur

Hamstrar sover nästan hela dagen och buren bör därför placeras på en lugn plats bort från drag och direkt solljus. Hamstrar måste också skyddas mot stora temperatursvängningar.

En äventyrslekplats för hamstrar

Hamstrar är klätterexperter med nästan akrobatiska förmågor. Du bör därför ge din fantasi fria tyglar när du utrustar din hamsterbur - det viktigaste är att tillfredsställa ditt husdjurs behov av att klättra. Förutom stängerna i själva buren älskar hamstrar att klättra över obehandlade grenar eller springa upp och ner för trästegar. Men du måste också ha ditt husdags säkerhet i åtanke: om hamstern plötsligt släpper taget - vilket hamstrar brukar göra - måste den kunna falla på något mjukt.

Att ta hand om ditt husdjur

Skapa en naturlig miljö

Som arketypiska enstöringar känner hamstrar inget behov av sällskap av andra hamstrar. Även om de ibland kan hållas tillsammans utan problem, kommer till och med hamstrar av motsatt kön vanligtvis inte att vara intresserade av varandra, förutom vid parningssäsongen, och föredrar att gå sina egna vägar. Om du håller mer än en hamster bör du åtminstone tillhandahålla ett säkert område där djuren kan hållas åtskilda om det uppstår bråk.

Speciellt guldhamstrar hålls avskilda eftersom de inte tolererar andra av samma art. Dvärghamstrar har en lättare inställning och det är ofta möjligt att hålla flera djur i en bur.

Pälsvård

Korthåriga hamstrar behöver ingen hjälp med att ta hand om pälsen. Pälsen hos långhåriga hamstrar bör kontrolleras för smuts och tovor med jämna mellanrum. Vid behov kan man använda en mjuk borste. Viktigt: Hamstrar kommer från en torr ökenmiljö och får inte badas!

Rengöring av hamsterburen

Du bör rengöra i och runt hamsterns bur på kvällen när ditt husdjur är vaken. Skölj ur dricksflaskan och matskålen med varmt, rent vatten. Torka av burens golv en gång i veckan med en fuktig trasa och byt ut sågspånen helt. Buren behöver också en grundlig rengöring en gång varje månad: skölj hela buren och gallret i badkaret med varmt vatten. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor!

Kost

Den perfekta dieten

Hamstrar härstammar från öken- och stäppmiljöer där det tenderar att vara ont om föda. De måste ofta söka under hela natten för att hitta tillräckligt med lämplig mat och deras kost består av växter, frön, frukt och insekter. Det är särskilt viktigt för hamstrar att ha en viss mängd animaliska och vegetabiliska proteiner i sin kost eftersom dessa proteiner ger de små ”långdistanslöparna” den energi som de behöver.

Våra inhemska hamstrar är också extra aktiva djur som behöver mycket energi för att springa, klättra osv. För att säkerställa att de håller sig i form och friska behöver hamstrar därför en specialanpassad kost rik på högkvalitativa proteiner och vegetabiliska fetter. Vitakrafts perfekta dietkoncept är utformat för att tillgodose hamstrarnas specifika behov och se till att deras kost innehåller allt de behöver för ett långt och hälsosamt liv.

För att säkerställa att dina hamstrar är tillfreds och fortsätter att hålla sig i form och att vara friska, behöver de mat som har utformats för att uppfylla deras specifika dietkrav.

Vitakrafts synsätt när det gäller näring säkerställer att våra produkter är optimalt anpassade för att uppfylla de fysiologiska dietkraven hos hamstrar: de innehåller exakt rätt mängder näringsämnen och andra fördelaktiga ingredienser för att säkerställa att dina husdjur får ett långt och hälsosamt liv. När det gäller hamstrar så ger våra produkter ett högt fiberinnehåll, mineraler, frukt, grönt foder och vitaminer. Och naturligtvis smakar de bra också! Det stora utbudet av olika Vitakraft-produkter säkerställer även att du kan ge dina husdjur en intresseväckande och varierad kost.

Matsorter

Basfoder

Ett basfoder som Menu Vital täcker din hamsters grundläggande näringsbehov.

Kli:

Kli har ett högt fiberinnehåll. Eftersom fiber kräver mycket tuggande, håller kli tänderna i form och håller hamstrarna upptagna. Kli-produkter inkluderar till exempel Vita Verde® Alpine Meadow Hay eller Vita Verde® Nature plus höblandningar med maskros eller kamomill.

Kräcker®:

Dessa välsmakande pinnar som hamstern knaprar på har ett antal olika funktioner. Hamstrar måste arbeta för att få sin mat, precis som i naturen, vilket håller dem upptagna och är bra för att förhindra tristess. Knaprandet på de hårda Kräcker-pinnarna sliter också på deras ständigt växande tänder och hjälper till att hålla dem friska.

Belöningsgodis:

Snacks som Drops är främst en form av belöning, även om de också hjälper till att tämja ditt husdjur och hjälper till att skapa ett band mellan er.

Kosttillskott:

Kosttillskott för husdjur, till exempel VITA Fit® Vitamin C-droppar eller VITA Fit® C-forte, hjälper dig att hålla ditt husdjur vital och friskt. De uppfyller de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. under perioder då de växer, efter sjukdom eller under graviditet. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

Matningstips:

 • Tillhandahåll  en varierad kost
 • Ge suckulenter som grönsaker eller frukt varje dag.
 •  Håll utkik efter mögel. Rensa regelbundet ut bland maten som din hamster har samlat på sig. Ta dagligen bort vissna grönsaker
 • Se till att djuret alltid har tillgång till färskvatten eller VITA Fit® Aqua-dryck
 • Ge något att gnaga på hela tiden, t.ex. Kräcker® Sticks som sliper ner tänderna
 • För att tillhandahålla de viktiga mineralerna och spårämnena som din hamster behöver så bör du hänga en saltsten, exempelvisVITA Fit® Sel-plus, i din hamsterbur

Beteende & tillväjning

Beteende

Guldhamstrar tenderar att föredra ett solitärt liv och hålls därför bäst ensamma. Däremot har dvärghamstrar en lättare  attityd och det är ofta möjligt att hålla flera djur i en bur.

Hamstrar: naturens hamstrare

Hamstrar är naturens mästerhamstrare: allt som är

ätbart kommer att stoppas in i kindpåsarna och tas tillbaka till deras förråd. Detta beteende är avgörande för överlevnad i öknens ödemarker som hamstern ursprungligen kommer ifrån. I en hemmamiljö måste du emellertid regelbundet kontrollera din hamsters förråd av förgänglig mat, till exempel frukt.

Hamstrar är också av naturen nattdjur och kryper inte ur sängen förrän skymningen. De kräver därför absolut lugn och ro under dagen. När hamstrarna är väckta är de extremt extremt aktiva och tillbringar tiden med att springa runt, klättra och leta efter mat. De kommer också att njuta av att leka med dig och de är mycket roliga.

En ny familjemedlem

Under de första dagarna bör du störa din hamster så lite som möjligt så att den kan vänja sig vid sin nya omgivning i fred. Därför bör buren installeras ordentligt innan innan hamstern flyttar in. När ditt nya husdjur har

återhämtat sig från den stressande resan till sitt nya hem kommer den att börja utforska sina nya omgivningar och bli upptagen med att samla ihop material för att bygga ett bo.

Att bli vän med din hamster

När din hamster har kommit till ro, kan du börja att vänja den vid din närvaro. Den bästa tiden för detta är på kvällen, när hamstern är som vaknast. Det snabbaste sättet att vinna ditt husdjur förtroende är att sticka in en liten godsak, som en Kräcker® stick, i buren. Din hamster kommer snart att börja knapra på den. Och bli van vid lukten av en människohand. Snart därefter så kommer du att kunna klappa den försiktigt.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!