Vanliga frågor

Hamster

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Hur kan jag skilja mellan en hanne och en hona?

  På vuxna hamstrar är skillnaden mycket lätt att se: honan har en rund bakdel. Hannens bakdel är däremot ganska utsträckt.. Hos yngre djur är skillnaden inte lika stor. Det bästa sättet att berätta är att titta på avståndet mellan anus och könsöppning. Detta avstånd är större hos hannar än hos honor.

   

  Det minst stressande sättet för din hamster, när du ska bestämma dess kön, är att sätta den på en genomskinlig yta, till exempel i en transportbur gjord av transparent plast eller på ett glasbord, så att du kan kontrollera djuret nerifrån utan att behöva lägga det på rygg.

   

  En djuraffärsinnehavare eller uppfödare kan snabbt och pålitligt identifiera könet på en hamster så att du direkt vet vilken typ av namn som du måste leta efter. Vissa som heter Paul kommer så småningom att byta namn till Paula.

 • Hur blev guldhamstrar husdjur?

  1930 fann en professor ett hamster när han var på en utflykt med sina studenter till Syrien, som landet idag heter. Efter att ha grävt upp hålet hittade de en hamsterhona med ett antal ungar i barnkammaren, som låg 2,4 m under marken. Det fanns antagligen mellan åtta och tolv av dem - det går inte att veta längre.

   

  Det var så guldhamstrar tog sig till University of Jerusalem, där de sedan föddes upp. De multiplicerades så väldigt snabbt att vissa av djuren snart överfördes till andra universitet och forskningsinstitut, i exempelvis Storbritannien och Amerika.

   

  Numera finns det miljoner hamstrar över hela världen. På grund av olika inriktningar på aveln kan de ofta se väldigt annorlunda ut. Det finns tabby, svarta, vita, krämfärgade och fläckiga sorter, den långhåriga teddy och många andra. Även om de kan se väldigt olika ut så har de alla en sak gemensamt: de härstammar alla från djuren som hittades i Syrien 1930.

 • Varför har hamstrar kindpåsar?

  Eftersom de är väldigt praktiska: hamstrar har två kindpåsar som är placerade till vänster och höger om munnen som stora, töjbara hudfickor.

   

  Om hamstern hittar stora mängder mat, kommer den att fylla påsarna helt för att ta med maten tillbaka till sitt hem. När den väl är där kommer den att tömma sina påsar genom att stryka på dem från utsidan med sina tassar. Denna hamstring av bestånd är mycket vettig i naturen eftersom hamstern då inte behöver gå hungrig om den inte kan hitta något ute att äta.

   

  Hamstrar som hålls som husdjur behöver egentligen inte hamstra, eftersom de får sin mat varje dag. Ändå behåller de detta beteende - det är medfött.

 • Hur lär hamstrarna använda hamsterhjulet?

  De flesta hamstrar kommer att själva lära sig att använda hamsterhjulet. Om de inte förstår direkt så kan du hjälpa din hamster att komma igång genom att helt enkelt placera den i hjulet. Så småningom kommer hamstern att ta några steg och förstå poängen med hamsterhjulet.

   

  Om du gör detta, bör du dock vara försiktig och inte på något sätt tvinga på saker, till exempel genom att stänga till utgången eller vrida hjulet när hamstern är i det. Å ena sidan skulle risken för skador vara för stor, å andra sidan skulle hamstern bli orolig. Hamstern kommer att komma ihåg detta senare - genom att undvika hjulet helt i framtiden.

   

  Vissa hamstrar kan inte vänja sig vid ett snurrande hjul, trots dina allra bästa ansträngningar. Du bör isåfall tillhandahålla andra träningsmöjligheter, till exempel en rad klätteraktiviteter, och naturligtvis bör du också regelbundet låta dem springa fritt.

 • Varför gnager min hamster på buren?

  Hamstrar kommer ibland att gnaga på sina burar, till exempel när det inte finns tillräckligt med andra alternativ för dem. Som gnagare är hamstrar alltid på jakt efter något som är svårt att gnaga på - bland annat för att ta hand om sina framtänder, som ständigt växer.

   

  Hamstrar bör därför alltid ges något sunt att knapra och gnaga på i buren. Läckra Kräcker®-pinnar är perfekta. Färska kvistar, till exempel från fruktträd som inte har besprutats med bekämpningsmedel, är också mycket bra för att tillfredsställa hamsterns behov av att gnaga. Gnagandet hjälper också mot tristess, vilket är en annan möjlig orsak till att hamstrarna kan gnaga på buren. Alla slags aktiviteter är viktiga: möjligheter att klättra, ett hamsterhjul och framför allt mycket utrymme.

 • Ska en hamster få springa lös i trädgården?

  Vi får ofta frågan om människor ska låta sin hamster springa fritt i trädgården, som man till exempel kan låta kaniner och marsvin göra. Ja, det är verkligen möjligt att låta hamstern göra detta. Det finns dock några saker för dig att tänka på om du gör det.

   

  Eftersom guldhamstrar kommer från varma ökenregioner, bör de naturligtvis endast släppas ut när det är varmt ute. Dessutom måste marken vara helt torr. Om inte, skulle hamstern inte känna sig bekväm och den kan dessutom bli förkyld.

   

  Därutöver är de flesta hamstrar mycket skickliga på att springa. Det är därför bättre att inte låta dem springa helt fritt utomhus, utan i en liten inhägnad. Ett praktiskt alternativ är helt enkelt att placera burens överdel på en plan jordplätt. Där kan hamstern springa omkring och sniffa av hjärtans lust. Sist men inte minst, en hamster bör aldrig lämnas utan tillsyn eftersom den kan gräva underjordiska hålor till sig själv från vilka det inte kommer att vara så lätt att få den ut igen.

 • Vilket bomaterial ska jag ge min hamster?

  Ute i naturen samlar hamstrar ihop alla typer av torrt gräs och löv etc. för att inreda sin sovlåda.

   

  Du bör därför också göra bomaterial tillgängligt för din husdjurshamster så att den kan använda det till sin sovlåda. Naturligtvis kan olika hamstrar ha olika preferenser. Den mjukaste och mysigaste är naturligtvis Dreamy soft bed for hamsters, som är gjord av äkta bomull, vilket de flesta djur föredrar. Den som vill vara helt säker bör samtidigt ge hamstern till exempel Vita Verde® Alpine Meadow Hay och Comfort Golden straw. Det tar inte lång tid för hamstern att släpa materialet som den föredrar till sin sovlåda. Vissa hamstrar kombinerar gladeligen och börjar med hö för att sedan använda bomull till insidan. Vid sidan om detta så behöver hamstern ingen hjälp med att bygga och att inreda sitt bo. Allt som du behöver göra är att lägga materialet i dess bur. Dena hårt arbetande gnagare kommer att göra resten själv.

 • Vad kan jag göra om min hamster för oväsen i sin bur nattetid?

  Guldhamstrar är aktiva på natten och deras dygnsrytm varken bör eller kan ändras. Det bästa som man kan göra är därför att erbjuda djuret aktiviteter som inte är

  alltför bullriga, till exempel färska grenar som den kan klättra på.

   

  Ett gammalt hamsterhjul som börjar att gnissla lite kan fixas med ett par droppar matolja. Du bör dock inte ta bort hjulet; om oljan inte har någon effekt, byt ut hjulet mot ett nytt. Hjulet får hamstern att röra på sig - och det är något som du inte bör förhindra. Gnagande leder naturligtvis till oväsen. Det går däremot inte att undvika.

  Känsliga hamsterägare bör därför ta bort buren från sitt sovrum på natten om det behövs.

 • Vad ska jag göra när jag tar hem en ny hamster?

  Den som köper en liten hamster bör följa vissa regler för att göra det lättare för djuret att bli hemtam.

   

  Du kan börja med att lägga lite strö från den gamla hamsterburen i transportburen. Be djuraffären eller uppfödaren om lite sådan. Den bekanta lukten lugnar djuret. När du har kommit hem bör du placera transportburen i den förberedda buren, så att hamstern enkelt kan ta sig in i sin nya bostad. Till en början är den naturligtvis ganska osäker. Allt är okänt: den nya buren, dofterna etc. Under de första dagarna bör du därför vara väldigt tillbakadragen. Det bästa är helt enkelt att lämna djuret i fred. Först när hamstern har sovit, ätit och fullt ut inspekterat sitt nya hem bör du börja med att försöka att få den att vänja sig vid dig. Till exempel genom att låta den sniffa på din hand eller genom att handmata den med en godsak.

 • Hur kan jag hjälpa min teddy att ta hand om sin päls?

  Hamstrar är renliga djur som regelbundet tvättar sig noggrant. Teddy-hamstrar kan emellertid ofta bli överväldigade av uppgiften att sköta om sin päls och därför kan de behöva lite hjälp. Teddy-hamstrar kan ibland få små tovor i den långa, silkeslena pälsen. Dessa måste tas bort, eftersom de annars kan bli större. Gradvis skulle djurets hela päls bli tovig och hamstern skulle inte längre kunna rengöra sig själv.

   

  Mindre tovor kan man vanligtvis få bort genom att man borstar försiktigt. Medan större måste klippas bort med sax. För att förhindra att hamstern skadas under denna procedur är det viktigt att gå mycket försiktigt fram.

   

  Observera att Farmer´s Strohstreu pellets tillhandahåller särskilt praktiskt strö för långhåriga teddy-hamstrar, eftersom det inte klibbar fast på pälsen.

 • Hamstrar gillar att gräva hålor. Kan vi låta dem göra det?

  Ute i naturen gräver hamstrar långa underjordiska hålor och små skyddsrum. Grävandet ligger därför i dessa djurs natur. I de flesta hamsterburar kan hamstern krafsa lite, kan den kan däremot inte inte gräva riktigt djupt. En sandlåda erbjuda hamstern variation.

   

  I princip behöver du bara en hög sandlåda som innehåller material som djuret verkligen kan gräva i. Sand är mycket lämplig för detta ändamål, men du kan också använda strö, torra löv eller papper utan trycksvärta. För att göra så at det blir mer intressant kan du till och med blanda olika material. Godisbitar som ligger gömda kommer att fungera som belöning för den hårt arbetande hamstern.

   

  Beroende på storlek på hamsterburen kan sandlådan ställas antingen på utsidan eller på insidan.

 • Behöver hamstrar hjälp med att ta hand om sina tänder?

  Hamstrar har framtänder som växer permanent. För att slipa ner och vässa tänderna behöver ditt husdjur alltid något att gnaga på. Detta eftersom för långa tänder kan göra att djuret får svårt att äta. I dessa fall kan bara en veterinär hjälpa dig med att slipa ner tänderna.

   

  Massor av hö för att tugga på eller läckra Kräcker® sticks som kräver massor av tuggande är idealiska för ditt husdjurs tandvård. Förutom att hamstern tar hand om sina tänder, hålls det också sysselsatt på ett lämpligt sätt.

   

  Hamstrar kommer också glatt att knapra på trä. För att förhindra att de gnager på buren kan du ibland ge dem färska kvistar, till exempel från fruktträd. Men kom ihåg: använd inte kvistar från träd som kan ha besprutats med bekämpningsmedel eller är så kommer från träd belägna vid sidan av vägen. Kemikalierna och föroreningarna är hälsovådliga.

   

  Och dessutom finns det också trä att knapra på i Kräcker®. Därför kan du lämna den avgnagda Kräcker® i hamsterburen - ditt husdjur kommer gärna att slipa sina tänderna på den.

 • Hur håller jag min hamster sysselsatt?

  Guldhamstrar är intelligenta och skickliga små djur som använder sina färdigheter ute i naturen för att leta efter mat.

   

  För att en hamster som hålls som husdjur inte ska bli uttråkad, behöver den några intresseväckande saker för att hålla den sysselsatt. Hamsterburen, till exempel, bör vara utrustad med många möjligheter till klättring. Lämpliga alternativ inkluderar grenar och kvistar från lövträd. Ett hamsterhjul tillåter också ditt husdjur att hålla sig aktiv.

   

  Och alla hamstrar gillar en sandlåda: i naturen kan hamstrar gräva hålor som är flera meter långa! En liten bricka eller låda fylld med halm eller sand gör att den verkligen kan börja att arbeta.

   

  Att leta efter mat kan också erbjuda hamstern variation: för att hjälpa till med detta kan du sprida maten runt i buren och, i exceptionella fall, inte använda matskålen. Eller så kan du lägga en godbit så att hamstern måste sträcka sig efter den, till exempel i klätterträdets övre grenar.

 • Kommer en guldhamster som hålls ensam att känna sig ensam?

  Guldhamstrar är av naturen enstöringar. När två okända hamstrar möter varandra, kommer de i de flesta fall omedelbart att börja slåss, för att driva bort rivalen från sitt territorium. Det är ibland möjligt att hålla två kvinnliga hamstrar - två systrar eller en mamma och dotter - tillsammans i en enda bur. I dessa fall behöver du dock mycket utrymme och helst två sovlådor och matskålar.

   

  Guldhamstrar mår dock som bäst om de inte behöver dela sitt hem.

   

  Det är därför osannolikt att hamstrar lider av ensamhet, men de kan bli uttråkade. Att ha något att göra för att hålla dem sysselsatta är mycket viktigt för de små gnagarna. Hamsterburen bör därför vara utrustad med många möjligheter att klättra och ett hamsterhjul.  Dessutom så bör hamstern få komma ut varje dag och få springa fritt. Och få något läckert att gnaga på, till exempel en Kräcker®-stick.

 • Hu får jag hamsterburen att förbli ren?

  Hamstrar stökar och smutsar ner väldigt lite, jämfört med andra husdjur. Men även om hamsterburen ser riktigt ren ut, bör du rengöra den noggrant en gång i veckan. Detta eftersom bakterier kan föröka sig i en smutsig hamsterbur. Om hamstrarna använder en toalettlåda för gnagare kan du börja med att endast rengöra denna och sen vänta några dagar med resten av buren. Saftiga grönsaker och frukter som inte har ätits upp bör dock tas bort dagligen.

   

  För att rengöra hamsterburen och brickan ordentligt bör du använda såpvatten. Inne i den rena hamsterburen kan du sedan lägga ett tjockt lager med Comfort classic bedding, en naturlig produkt tillverkad av obehandlat mjukt trä som absorberar lukt och fukt. Pelleted Farmer's Straw tillhandahåller strö som är särskilt praktisk för långhåriga teddy-hamstrar. Det fastnar inte i pälsen, vilket gör det lättare för hamstern att rengöra sig själv.

 • Hur tar du upp upp en hamster på rätt sätt?

  Att lyfta upp en hamster är faktiskt ganska enkelt. För att säkerställa att du inte skadar ditt känsliga djur, eller stressar det i onödan, måste du veta dock hur du gör det på rätt sätt.

   

  Tills en hamster är tam, är det bästa sättet att lyfta upp den med hjälp av en liten behållare eller papprulle. Av ren nyfikenhet kommer den frivilligt att gå in eller låta sig bli puttad dit. En tam hamster kommer till och med oftast att klättra vidare till sin ägares hand, eftersom den vet att det nu är dags att leka eller få springa lös. När hamstern sitter på din handflata kan du säkra den med din andra hand och hålla den över hamstern som ett skydd.

   

  Du kan också lyfta en hamster upp genom att ta tag i pälsen som sitter i nacken. Detta kommer inte att orsaka någon fysisk skada eftersom huden är mycket elastisk. Men detta agerande gör ofta hamstrarna irriterade och ganska arga. Om du inte vill förlora hamstrarnas förtroende bör du inte använda den här metoden.

 • Kan man tvätta hamstrar?

  Ute i det vilda lever guldhamstrar på torra ställen och debadar aldrig där. Djurets silkeslena päls skulle bli helt blöt och det skulle ta lång tid för den att torka. Och när allt kommer omkring kan du inte helt enkelt torka en ömtålig hamster med en handduk eller hårtork. Plus: när en hamster är blöt blir den mycket fort kall. Hamstrar får därför aldrig tvättas.

   

  Förresten, det finns inte heller någon anledning att hjälpa hamstern med detta, eftersom den kan ta hand om sin päls helt utan hjälp. Teddy-hamstrar kan man borsta försiktigt då och då med en mycket mjuk borste.

   

  Förresten så finns det inget att oroa sig för om hamstern blir smutsig: den tvättar sig själv och blir snabbt ren igen. I värsta fall måste det smutsiga håret få växa ut. Hos långhåriga djur kan du försiktigt klippa bort smutsigt eller tovigt hår.

   

  Om hamsterns bakdel blir smutsig kommer detta mestadels att vara ett tecken på diarré. I så fall bör du definitivt rådfråga en veterinär.

 • Kan jag väcka min hamster under dagen?

  Hamstrar är av naturen djur som blir aktiva i skymningen och vaknar bara på kvällen för att lämna sin gömställe. Våra hamstrar är kanske inte längre vilda djur, men de behåller fortfarande många av sina ursprungliga egenskaper. Eftersom varje hamster har sin egen karaktär, kommer vissa av dem dock att börja vakna på sen eftermiddag, andra inte förrän på kvällen.

   

  Det bästa är att respektera djurets naturliga rytm. Om du ständigt väcker en hamster för tidigt kommer detta att orsaka stress, vilket är mycket ohälsosamt och till och med kan förkorta djurets liv. Hamsterburen bör därför placeras på ett lugnt läge under dagen.

 • Hur mycket mat behöver en hamster?

  Precis som med människor eller andra husdjur beror mängden mat som en hamster behöver på en rad faktorer: stora, starka djur äter lite mer än mindre, mer ömtåliga. På samma sätt behöver en aktiv hamster som till exempel tillbringar mycket tid med att springa i hjulet mer mat än ett mer stillasittande djur. Äldre hamstrar kan också börja äta mindre mat.

   

  Principiellt rekommenderar vi cirka 10 till 15 g basfoder, till exempel Menu Vital för hamstrar, samt hö och färskt vatten. Förutom detta kan du belöna din hamster med tilltugg som Mini Carotties. Dessa är inte bara en läcker belöning, utan ger också hamstrarna vitaminer. De populära Kräcker®-pinnarna är också väldigt praktiska, eftersom hamstern måste arbeta hårdare för att få sin mat, precis som i naturen.

 • Varför hamstrar hamstrar?

  Hamstring ligger i hamsterns natur. Ute i naturen garanterar detta beteende att djuret har något att äta, även i svåra tider. Hamstrar som hålls som husdjur visar samma beteende, även om det naturligtvis inte är nödvändigt.

   

  När man samlar på mat gör hamstrar ingen stor skillnad. Allt ätbart bärs tillbaka till deras gömställe i deras praktiska kindpåsar. Skulle detta vara frukt eller grönsaker kan det med tiden börja ruttna eller bli mögligt. Med detta i åtanke bör hamsterns bur sökas igenom dagligen efter gamla bestånd. Grönsaker bör tas bort, medan torr mat kan förbli i nästet. Du bör också regelbundet kontrollera sovlådan, eftersom många hamstrar gillar att gömma sina lager där.

 • Varför tycker inte min hamster om frukt och grönsaker?

  I den torra ursprungliga livsmiljön för guldhamstern finns det väldigt lite frukt. Dess diet består främst av korn och kanske enstaka insekter. Hamstrar behöver därför inte äta stora mängder frukt eller grönsaker. Dessa livsmedel ger emellertid olika vitaminer och kompletterande vitaminer till hamsterdieten. Färsk frukt och grönsaker har också ett högt vatteninnehåll och är därför ett bra, hälsosamt alternativ för hamstrar som inte dricker mycket vatten.

 • Vad består en hälsosam kost av?

  Hälsosam mat som skapats specifikt för hamstrar är nyckeln till att ge din hamster ett långt och hälsosamt liv.

   

  Som alla husdjur, härstammar hamstrar från vilda djur. Med tiden har vilda guldhamstrar utvecklat ett visst sätt att äta och leva. Naturen bör därför alltid vara modellen när man matar husdjurshamstrar.

   

  En balanserad blandning som Vitakraft Menu Vital tillgodoser hamsterns naturliga behov och tillhandahåller alla nödvändiga näringsämnen som den behöver. Förutom detta behöver hamstrar också hö, till exempel VitaVerde® Alpine Hay, samt saftiga grönsaker och frukter som äpplen, päron, gurka, morötter eller potatis.

  Eftersom hamstrar av naturen är vana att lägga ner mycket tid, kraft och energi på att hitta sin mat, så behöver husdjurshamtsrarna ha något som ersätter detta. Annars kan de bli uttråkade och slöa! Original Vitakraft Kräcker®-pinnar är idealiska för detta ändamål, eftersom husdjuret får arbeta hårdare för att få sin mat genom att tugga på dessa läckra pinnar.

 • Kan hamstrar äta choklad?

  Choklad är inte rätt sak för en hamster att äta. Det kan göra dem feta och slöa. Dessutom kan det vara farligt om hamstern gömmer en bit choklad i kindpåsen - chokladen kan smälta och fastna i kindpåsen.

   

  Naturligtvis bör dock hamstrar fortfarande få godbitar. Vitakraft-serien innehåller många produkter som är både läckra och hälsosamma, inklusive Mini Carotties, Lofty´s och Drops. Du kan använda sådana godbitar för att belöna eller locka din hamster. Skygga djur, till exempel, kommer att vänja sig människor mycket lättare om de får godis. Dessutom gillar även en hamster lite variation i sin diet. Saftiga lgrönsaker och frukter som äpplen, päron, paprika och gurka är också bra belöningsmat.

 • Behöver en hamster vatten?

  Hamstrar måste även dricka regelbundet. En vattenbehållare utgör därför en del av grundutrustningen i varje hamsterbur. Du kan till exempel använda en liten, stabil vattenskål. Eftersom denna emellertid väldigt fort blir smutsig och vattnet kan behöva bytas flera gånger om dagen, är det smart att placera skålen i en lite upphöjd position, till exempel på sovlådan.

   

  Det är mer praktiskt är att använda en speciell dricksflaska för hamstrar, i vilken vattnet kommer att förbli rent och hamsterns bur förbi torr. Hamstrar behärskar ganska instinktivt hur man använder denna dricksflaska.

   

  I en sådan flaska kan vattnet räcka i flera dagar. Innehållet bör dock bytas ut dagligen eller minst varannan eller tredje dag, eftersom bakterier och alger kan föröka sig i stillastående vatten. En annan drink som vi rekommenderar för hamstrar är Vitakraft Aqua dryck.

 • Min hamster är överviktig, vad ska jag göra?

  En vuxen gyllene hamster väger mellan 140 och 180 g. Du kan väga din hamster enkelt och säkert med hjälp av en post- eller köksvåg - förutsatt att du ser till att den inte hoppar ner från den! Det säkraste sättet är att väga din hamster i en transportbur eller i en kartong. Väg först djuret i lådan och därefter bara lådan. Skillnaden mellan de två vikterna ger dig hamsterns vikt.

   

  Om hamstern verkligen är överviktig kan du minska mängden mat som du ger den - men bara långsamt och lite för att undvika matsmältningsproblem. Cirka 10 g Menu Vital är till exempel en normal daglig portion. Förutom detta behöver djuret fortfarande få saftig mat och hö, även om det befinner sig på diet.

   

  Det viktigaste är dock att hamstern får mycket träning. Den måste få springa fritt, ha tillräckliga möjligheter att klättra och "fitnessutrustning", till exempel ett hamsterhjul.

 • Varför skiljer sig informationen på förpackningen ibland från den som ges på webbplatsen?

  Vi kan ibland ändra receptet på våra produkter, till exempel för att följa föreskrivna lagändringar eller för att göra maten ännu mer smakrik för djuren. Sådana förändringar i sammansättningen innebär naturligtvis att förpackningen i fråga måste revideras. Det kan också vara så att nya bestämmelser i lagarna om husdjursmat endast gäller innehållsdeklarationen, medan receptet förblir oförändrat. Produktförpackningen kommer i dessa fall också att ändras.

  Även om vi kan uppdatera onlinelinformation mycket snabbt, inkluderat att ändra bilder där det behövs, tar det längre tid ute i detaljhandeln. Och under en övergångsperiod så kan det ofta innebära att både gamla och nya recept, såväl som gamla och nya förpackningar, är tillgängliga i butiker.

 • Socker i hamstermat? Är det tillåtet?

  Kände du till att de flesta Vitakraft-produkterna för gnagare tillverkas med sockerfria recept? 95% av vårt basfoder innehåller de facto inget tillsatt socker!

   

  För att kunna bedöma socker och dess betydelse objektivt är det emellertid först viktigt att vara medveten om att det finns många olika typer av socker. De som är allmänt kända inkluderar fruktos, dextros och laktos. Förutom att de har olika ursprung har de också olika kemiska strukturer. Socker finns naturligt i praktiskt taget alla livsmedel, eftersom det är den naturliga produkten från fotosyntesen av växter. Detta behövs också av alla levande varelser. Sockret konsumeras antingen direkt eller frigörs av andra kolhydrater under förbränningen.

   

  Hamsterns naturliga kost innehåller också en del socker, till exempel i rotfrukter, örter. grönsaker och frukt.

   

  Om du av principskäl endast vill använda foder baserat på sockerfria recept, erbjuder Vitakraft ett enormt urval! Inget socker är tillsatta i de flesta Vitakraft-produkter, särskilt inte de som man ger hamstern i större kvantiteter, med andra ord basfodret.

   

  Om socker används - vilket ibland kan vara nödvändigt, till exempel av tekniska skäl - ägnar vi mycket tid till att se till att sockerinnehållet / den totala mängden konsumeras hålls låg och på lämplig nivå. Dessutom garanterar vi att våra recept, råvaror och sockertyperna som vi använder främjar en enkel matsmältning.

 • Hur stor ska en hamsterbur vara?

  Så stor som möjligt! Hamstrar gillar att röra sig mycket, springa och hoppa. Ute i naturen så kanske de måste röra sig över stora områden för att hitta föda. Det är därför viktgit att det får möjlighet att röra på sig. Ju större utrymme som finns tillgängligt för att göra detta på, desto bättre.

   

  Golvutrymmet i hamsterburen bör därför erbjuda gott om utrymme att springa omkring på. Utrustningen måste också vara lämplig för en hamster, så att djuret har ett säkert hem. Klättergrenar, till exempel en andra våning och ett hamsterhjul kan alla ge nödvändig variation och träningsmöjligheter.