Igelkott

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Igelkott

Vilt djur med taggklänning

Igelkottar är vilda djur och får inte - oavsett om de är söta och vackra - hållas som ett husdjur. Men ibland behöver dessa små djur vår hjälp. Vi har samlat den viktigaste informationen om dessa små invånare i våra trädgårdar.

Vanlig igelkott

Vetenskaplig titel
Erinaceus europaeus

Utseende

Vuxna igelkottar väger upp till 1,5 kg och växer till nästan 30 cm i längd. Det mesta av kroppen är täckt av bruna och vita taggar. Albino-igelkottar förekommer också då och då.

Beteende

Igelkotten är vanlig i nästan hela Europa. Den är ett i stort sett ett nattaktvit och ensamlevande däggdjur. Endast honor tillbringar tid i sällskap med sina unga. Utanför avelsäsongen undviker vuxna varandra.

Mat

Igelkottar är insektsätare. I naturen består deras kost av larver, daggmaskar och alla typer av skalbaggar. Kosten för igelkottar som lever i naturen kan kompletteras med en proteinrik mat.

Specialfunktioner

Den europeiska igelkotten går i ide under vintern. För att göra detta äter den först stora mängder mat. Viloläget skiljer sig mycket från vanlig sömn. Livsviktiga funktioner som cirkulation och metabolism avtar betydligt under denna period. Igelkotten överlever till våren tack vare sina kroppsliga reserver till våren.

Igelkottguide

Allt värt att veta

Att hjälpa eller inte hjälpa

De flesta har någon gång sett en igelkott lunka omkring i trädgården. Dessa små djur med omåttlig aptit är nattdjur, vilket innebär att de bara är aktiva på kvällen och tillbringar natten med att leta efter mat. Det mest utmärkande kännetecknet hos igelkottar är deras taggar. Om en fara närmar sig kan igelkotten avvärja angripare genom att på ett ögonblick rulla ihop sig till en taggig boll.

Igelkottar kryper också ihop till en boll för att gå i ide hela den kalla vintern när det är ont om föda. Så snart det blir frostnätter så kommer igelkotten att gräva sig djupt ner för att ordna sin egen håla.

Även om de är söta, måste du komma ihåg att igelkottar är vilda djur och får aldrig får hållas som husdjur. Naturligtvis bör detta inte hindra dig från att hjälpa sjuka eller behövande djur. Om du vill hjälpa en igelkott i nöd, måste du först söka information om det bästa sättet att hantera dessa djur på och se till att den har en lämplig bostad. Du ska tillhandahålla mat som är lämplig för detta djur.

Hur kan jag veta om en igelkott behöver min hjälp?

 • På hösten bör en vuxen igelkott väga 800 - 1500 g. Unga djur som väger mindre än 500 g i början av november kommer att ha problem med att överleva vintern utan extra utfodring.
 • Alla igelkottar som du ser utomhus när vintern har anlänt behöver också din hjälp. Något måste ha fått dem att vakna från sin dvala för tidigt (en nyfiken hund, tidigt trädgårdsarbete eller kanske bara hunger) och de kommer nu att bli kalla och vara på jakt efter mat.
 • Igelkottar som är skadade eller föräldralösa ungar som springer ensamma med stängda ögon måste tas om hand och få omvårdnad.
 •  Alla vuxna igelkottar som du stöter på dagtid är troligtvis sjuka. Även om igelkottar vanligtvis är nattdjur, kommer sjuka djur att söka sig till solen för att värma sig.
 • Sjuka stapplar runt eller verkar apatiska och ligger på marken. Du bör omedelbart ta dem till en veterinär. Men kom ihåg: igelkottmammor som fortfarande ammar sina ungar går ofta ut under dagen för att leta efter mat. Unga djur som fortfarande behöver bygga upp tillräckliga energireserver för vintern kan också vara ute i dagsljus.

Skydda och ta hand om igelkottar

Hur kan jag hjälpa igelkottar?

Det bästa sättet att hjälpa en igelkott är att tillhandahålla en hälsosam livsmiljö:

 • Se till att det finns gott om naturliga gömställen i din trädgård eller bygg / köp en speciell igelkottlåda
 • Undvik finmaskiga staket, täck över små hål i marken och avstå från att använda kemiska skadedjursbekämpningsmedel, råttgift, snigelpellets etc.
 • Ordna med 2 - 3 matningplatser i din trädgård. Detta hjälper yngre djur att nå den vikt som de behöver för att överleva vintern i god tid. Genom att sätta ut igelkottmat kan du också rädda livet på en del vuxna igelkottar eftersom detta gör att de inte behöver korsa farliga vägar i sin jakt på mat.
 • Tillhandahåll alltid tillräckligt med färskt dricksvatten i din trädgård (t.ex. i ett fågelbad placerat på marken). Obs! Ge inte mjölk till igelkottar eftersom det tenderar att orsaka problem med matsmältningen.

Att sköta om en igelkott inomhus

Om du tar hand en sjuk eller skadad igelkott inomhus, så ska du skapa ett lämpligt "hem" och ge utrymme för igelkotten att springa omkring. Till exempel kan du använda tidningar för att klä en kartong. Kartongen bör mäta 200 x 100 cm med en höjd på cirka 60 cm. En 30 x 30 cm stor låda med en liten ingång och som är fylld med rivet papper blir ett perfekt sovrum för igelkotten.  Du bör regelbundet rengöra både sov- och rastutrymmen. Observera att igelkottar är mycket känsliga för buller, så kök och barns sovrum är inte lämpliga platser.

Igelkottar som lever i naturen har ofta loppor och andra yttre parasiter. Detta kan lätt åtgärdas med en lämplig spray. Men alla igelkottar som du tar hand om behöver också snabb behandling för att döda invärtes parasiter. Det är bäst att ta djuret till en veterinär för en första undersökning. Om du hittar en igelkott som lider av hypotermi, måste du värma upp den. För att göra detta, linda en frottéhandduk runt en varmvattenflaska fylld med ljummet vatten och placera denna i inhägnaden. Lägg igelkotten ovanpå och täck över den med en handduk. Om igelkotten blir för varm kan den alltid röra sig bort från varmvattenflaskan.

Ge rätt mat

Igelkottar är insektsätare. I naturen består deras kost av larver, daggmaskar och alla typer av skalbaggar. I motsats till vad folk tror är det dock sällsynt att de äter frukt.

När du matar en igelkott måste du tillhandahålla föda som uppfyller dess dietbehov. Hårdkokta ägg eller, ännu bättre, äggröra, är perfekt igelkottmat. Eftersom igelkottar älskar variation, kan du också mata dem med kokt kyckling eller stekt köttfärs. Du bör undvika kryddor, mjölk, mjölkprodukter och bröd.

Och Vitakraft gör det ännu enklare att utfodra igelkottar: Vitakraft Hedgehog food är ett sunt, varierat, naturligt foder som ger en hälsosam kost och förbättrar chanserna till överlevnad för försvagade igelkottar. Ingredienser inkluderar kött, insekter, bär och nötter, kompletterat med vegetabiliska och animaliska fetter, vitaminer och ren honung. En varierad blandning för igelkottar som återspeglar deras naturliga kost.

Du kan komplettera torr mat med de måltider som nämns ovan. Om du inte vill laga mat själv, är Vitakraft Wet food for hedgehogs ett perfekt alternativ. Denna speciella mat för igelkottar har utvecklats på grundval av vetenskaplig forskning och kommer snart att få dina små patienter tillbaka på fötterna.

Viktigt:

 • Innan du tar in en igelkott bör du söka information om hur du tar hand om dessa djur.
 • Kom ihåg att hela tiden förse igelkotten med tillräckligt mycket vatten.
 • Om din igelkott går ner i vikt trots att du matar den, ta den omedelbart till en veterinär eller ett ställe där man tar hand om igelkottar.
 • Så fort djuren som du har tagit om hand har kryat på sig, eller vintern har passerat, måste du släppa ut dem i naturen igen.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!