Iller

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Iller

Utseende

Storlek: upp till 60 cm lång (honan är mycket mindre), vikt: upp till 2 kg (honan är mycket lättare), färg: ljus underull med långa, mörkt skyddshår och en mörk mask över ansiktet. Den moderna illern finns i en mängd olika färger, inklusive albino och nästan helt svart.

Ursprung

Redan långt tillbaka i tiden började man utnyttja den europeiska illerns exceptionella jaktfärdigheter. Med tiden föddes en tämjd art. Anfadern till den moderna illern tros vara den europeiska illern som är utbredd i hela Europa.

Beteende

Illrar är mycket lekfulla och livliga. De kräver massor av stimulans och träning, men denna måste alltid övervakas.

Mat

Illrar är köttätare. Liksom alla köttätare äter de dock också små mängder växter ute i naturen. Det är viktigt att de ges en lämplig kost som först och främst är rik på högkvalitativt protein.

Särdrag

Illrar har korta matsmältningssystem och en snabb ämnesomsättning, så de måste äta ofta. De får aldrig lämnas hungriga under längre perioder och fastande dagar bör till varje pris undvikas.

Illerguide

Allt värt att veta

Inköp och Utrustning

Illrar är mycket krävande djur. De hålls därför vanligtvis av personer som redan har erfarenhet av husdjur och är väl medvetna om att varje art har sina specifika behov.

Tips inför köp av iller

Innan du bestämmer dig för en iller, bör du se till att prata med andra illerägare för att dra nytta av deras erfarenheter. Du kommer bland annat att få lära dig att hanar och honor inte bara skiljer sig i storlek, utan att hanar också avger en starkare doft. Din veterinär kommer också att kunna ge information om kastrering av din iller, vilket rekommenderas i de flesta fall. Blivande illerägare har ofta vänner eller bekanta som redan äger dessa djur. Hursomhelst är det en bra idé att titta förbi och få ett första intryck av deras livliga beteende.

Friska illrar kan köpas från en ansvarsfull uppfödare. Du kan få adresser från din veterinär, illerföreningar, online eller din lokala djuraffär. Djurhem och privata räddningscentra har ofta illrar som letar efter ett kärleksfullt, nytt hem. Du bör också ta hänsyn till att illrar inte ska vara ensamma utan ha minst en annan iller som sällskap.

Tecken på en frisk iller:

 •  Piggt och livligt beteende
 •  En tjock och ren päls
 •  Torr nos (utan flytningar och slem)
 •  Klara ögon
 •  Rena öron
 •  En ren bakdel

För att känna sig som hemma behöver illrar, förutom mat, vissa tillbehör:

 •  En stor och rymlig bur. Du kan exempelvis använda ett fågelhus
 •  Tillbehör anpassade för illrar, som tunnlar och skydd
 •  Matskålar (t.ex. av rostfritt stål) och en vattenskål
 •  En sovlåda med bomaterial, t.ex. bomullstrasor
 •  En kattlåda vars kanter sluttar inåt
 •  Strö som absorberar odörer, t.ex. kattsand från Vitakraft
 •  Spade för att ta bort strö som innehåller urin och spillning
 •  Leksaker för att hålla din iller sysselsatt, t.ex. en liten boll
 •  Transportbur för veterinärbesök
 •  Basfoder för det dagliga näringsbehovet, t.ex. Vitakraft Menu

Att ta hand om ditt husdjur

Att skapa rätt livsvillkor för din iller är det viktigaste för att säkerställa ett hälsosamt och lyckligt liv. Förutom en tillräckligt stor bur och en lämplig diet kräver illrar också sällskap av andra illrar, massor av träning och en rad leksaker och aktiviteter för att hålla dem sysselsatta.

Pälsvård

Illrar är mycket renliga djur och kommer att tvätta sig ordentligt flera gånger varje dag. Du kan ge dina illrar en hjälpande hand under ruggningsperioden genom att regelbundet borsta dem.

Klor

Många illrar måste få klorna klippta ibland. Be en veterinär eller uppfödare att visa dig hur du gör detta på rätt sätt eftersom man kan skada venerna om man klipper för djupt.

Illerbur och toalett

Avlägsna smutsig strö från din illertoalett dagligen och fyll på med färsk strö. Skölj av och desinficera toaletten varje vecka. Du bör också rengöra själva buren varje vecka med varmt vatten. Eftersom illrar har känsliga nosar bör du inte använda starka rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor.

Kost

Den perfekta dieten

Illrar är tama ättlingar till den europeiska illern. Liksom dess vilda förfäder är tama illrar fortfarande jägare av naturen. Deras kroppar är därför utformade för att bearbeta kött och lättsmälta proteiner av hög kvalitet.

Illrar har en extra kort tarm och smälter därför maten snabbt. Därför måste deras mat vara av hög kvalitet och lättsmält. Eventuella matkomponenter som är svåra att smälta passerar genom deras kroppar utan att tas upp.

Den korta matsmältningstiden och den snabba ämnesomsättningen innebär att de aldrig bör gå hungriga och de behöver matas flera gånger varje dag. Det bästa alternativet är att se till att dina illrar alltid har en tillräcklig mängd torrfoder.

Flertalet kattgodisprodukter är också perfekta för illrar.

Matningstips:

 • Illrar måste äta flera måltider vid olika tidpunkter på dagen
 • Server alltid blöt mat rumstempererad
 • Mät upp tillräckligt med blöt mat för de olika portionerna för att förhindra att det blir mat över
 • Ta bort överblivna, blöta matrester
 • Tvätta skålarna efter varje måltid
 • En tillräcklig mängd torrfoder kan alltid lämnas i buren
 • Ge alltid färskt vatten

Beteende & tillvänjning

Nya familjemedlemmar

Vid transporten från uppfödaren är det bästa alternativet en säker transportbur med halm och en liten filt som stoppning.

När dina nya husdjur har kommit hem och har placerats i buren som du satt upp i förväg, bör du lämna dem ensamma ett tag. Detta så att de kan vänja sig vid den nya omgivningen i lugn och ro. Beroende på illrarnas beteende måste du vänta i allt mellan några timmar och en dag innan du börjar närma dig dem eller släppa ut dem första gången ur buren. Det rum som illrarna släpps i bör inte ha många möbler och andra gömställen. Se bör alltid se till att en kattlåda finns i närheten.

Bli vän med dina illrar

De flesta illrar är nyfikna djur och inte alls blyga. Du kan därför snabbt börja att ta kontakt med dem. Med rätt godis och lite lek, kommer ni snart att kunna ha en fast vänskap.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!