Arter

Klicka bara på foto för att ta reda på mer!

Marsvinsguide

Allt värt att veta

Inköp & utrustning

Marsvin är mycket sällskapliga husdjur som alltid måste hållas åtminstone parvis. Med lite förberedelse innan du köper dina marsvin och genom att ge dem tid att bli hemtama så kommer dessa små gnagare snart att känna sig som hemma. De är lätta att få tama och kommer att börja hälsa på dig med förtjusta pip.

Checklista för grundutrustning:

 •  En tillräckligt stor marsvinsbur
 •  En robust, diskbar matskål, t.ex. en skål gjord av glaserad keramik
 •  Höbal för dagligt behov av hö
 •  Hö, t.ex. Vita Verde®
 •  Vattenflaska med färskt vatten eller VITA Fit® Aqua drink
 •  Bolåda för att sova och vila i
 •  Mjukt, absorberande strö, t.ex. Comfort Classic gjort av träflis eller Farmer´s straw litter tillverkat av halmpellets
 •  Saltstenar för att tillhandahålla viktiga mineraler och spårämnen, t.ex. VITA Fit® Sel-plus
 •  Basfoder, t.ex. Vitakraft Menu Vital
 •  Vitakraft Kräcker® sticks för att hålla marsvinet sysselsatt och för att slipa ner tänderna.

Tips inför inköp av marsvin

Marsvin kan köpas i nästan alla djuraffärer eller direkt från en uppfödare. Du kan hitta adresserna på uppfödare hos marsvinsuppfödarföreningar som har filialer i de flesta städer. Djurräddningscenter har ofta marsvin som letar efter ett nytt hem.

När du köper ett marsvin, se till att det är minst 7–8 veckor gammal.

Tecken på ett friskt marsvin:

 • Livligt, alert uppförande
 • En tjock päls
 • Klara, ljusa ögon
 • En torr nos
 • Rena öron
 • En ren bakdel

 

Rätt plats för din marsvinsbur

Marsvinsburar placeras bäst i ett ljust och tyst hörn i rummet. Undvik direkt solljus och drag, eftersom detta kan vara farliga för ditt marsvins hälsa.

På sommaren kan du installera en inhägnad utomhus i trädgården eller på din balkong. Denna måste kläs med kycklingnät för att skydda marsvinet mot hundar, katter och rovfåglar. Det är också viktigt att tillhandahålla en plats där djuret är skyddat från vind, regn och direkt solljus.

Att ta hand om ditt husdjur

Marsvin är sociala djur och behöver sällskap av andra marsvin för att trivas. Dessutom behöver de en stor bur med gott om utrymme att röra sig på. Det är viktigt att marsvinet kan springa omkring och leka med sina vänner, men det är också skönt att ha en plats för sig själv där man kan koppla av ibland.

Att på daglig basis få röra sig fritt inne i huset eller i trädgården hjälper till att hålla marsvinen friska och nöjda. För deras egen säkerhet så bör marsvin alltid hållas under uppsikt när de är utanför sin bur.

Pälsvård och hälsa

Marsvin behöver bara lite hjälp med skötseln. Dessa små gnagare är renliga djur som regelbundet trimmar sin egen päls. Om du har långhåriga marsvin bör du dock hjälpa dem att ta hand om sin päls genom att borsta den regelbundet. Och många korthåriga marsvin tycker också om att skämmas bort ibland med en mjuk borste. Du bör emellertid inte bada ett marsvin om du inte har fått instruktioner om det från veterinären. Smutsig päls avlägsnas bäst genom att klippas av med sax snarare än att använda vatten.

Klor

De flesta marsvin måste få klorna klippta då och då. Du måste göra detta noggrant för att undvika att skada ditt husdjur. Din lokala djuraffär, uppfödare eller veterinär kommer gärna att visa dig hur du gör detta.

Rengöring av marsvinsburen

Beroende på burens storlek och antalet djur så måste du avlägsna all strö en eller två gånger i veckan, rengöra toaletthörnet med en fuktig trasa och sedan sprida nytt strö på golvet. Matskålen och vattenflaskan måste regelbundet sköljas med varmt vatten. Buren behöver också en grundlig rengöring en gång varje månad. Skölj hela buren och gallret i badkaret med varmt vatten. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor. Om det behövs så kan du rengöra områden med kraftig smuts med en hård borste och lite rengöringsmedel eller vinäger. Skölj sedan bort allting med färskt vatten och låt det torka. Du kan sedan sprida ut lite strö och sätta tillbaka ditt husdjurs tillbehör i buren. Genom att följa dessa rutiner ser du till att din marsvinsbur förblir ren och hygienisk.

Kost

Den perfekta dieten
Marsvin kommer från de gräsbevuxna fälten i Sydamerika, men de har hållits som husdjur i tusentals år.

Två faktorer är viktiga för en bra kost. De behöver mat med högt fiberinnehåll och tillräckliga nivåer av vitamin C. Detta beror på att de, till skillnad från andra djur, inte kan framställa detta vitamin i sina egna kroppar.

För att säkerställa att dina marsvin är nöjda och förblir friska, behöver de mat som har utformats för att tillgodose deras specifika dietbehov.

Vitakraft-metoden för näring säkerställer att våra produkter är optimalt anpassade för att uppfylla de fysiologiska dietkraven hos marsvin. De innehåller exakt rätt mängder näringsämnen och andra fördelaktiga ingredienser för att säkerställa att dina husdjur får ett långt och hälsosamt liv. Våra produkter har en hög fiberhalt, vitaminer, grönt foder och mineraler. Och naturligtvis smakar de också bra! Det stora utbudet av olika Vitakraft-produkter säkerställer också att du kan ge dina husdjur en varierad kost.

Mattyper:
Huvudmat:
Menu Vital täcker ditt marsvins grundläggande näringsbehov

Grovfoder:
Grovfoder har ett högt fiberinnehåll, vilket är viktigt för sund matsmältning hos marsvin. Eftersom fiber kräver mycket tugga, tar det också hand om tänder och håller ditt husdjur upptaget. Till grovmat räknas till exempel Vita Verde® Alpine änghö eller Vita Verde® Nature plus höblandningar med maskros eller vilda rosor.

Kräcker®:
Dessa välsmakande pinnar har ett antal olika funktioner. Marsvin måste arbeta för att få mat precis som i naturen, vilket håller dem upptagna och är bra för att förhindra tristess. De hårda hårda Kräcker-pinnarna slipar också de ständigt växande tänderna och hjälper till att hålla dem friska.

Behandlar:
Snacks som Drops är främst en form av belöning, även om de också hjälper till att tämja ditt husdjur och skapa ett band mellan er.

Kosttillskott:
Kosttillskott för husdjur, till exempel VITA Fit® C-vitamin droppar eller VITA Fit® C-forte, hjälper dig att hålla ditt husdjur starkt och friskt. De uppfyller de specifika näringsbehov som kan uppstå under vissa livsfaser, t.ex. under perioder med tillväxt, efter sjukdom eller under dräktigheten. De kan också vara fördelaktiga för särskilt aktiva djur.

Matningstips:

 • Ge små portioner mat flera gånger om dagen
 • Ge en varierad kost
 • Placera färskt hö i buren varje dag
 • Se till att djuret alltid har tillgång till färskvatten eller VITA Fit® Aqua-dryck
 • Ge ditt marsvin frukt eller grönsaker varje dag. Marsvin älskar morötter, morotstoppar, äpple och paprika i synnerhet
 • Se till att din marsvin får en diet rik på vitamin C
 • Ta bort saftiga livsmedel som har börjat vissna
 • Ge något att gnaga på hela tiden, t.ex. Kräcker®, för att hålla ditt marsvins tänder friska, liksom mycket hö

Pälsvård och hälsa

Marsvin behöver bara lite hjälp med skötseln. Dessa små gnagare är renliga djur som regelbundet trimmar sin egen päls. Om du har långhåriga marsvin bör du dock hjälpa dem att ta hand om sin päls genom att borsta den regelbundet. Och många korthåriga marsvin tycker också om att skämmas bort ibland med en mjuk borste. Du bör emellertid inte bada ett marsvin om du inte har fått instruktioner om det från veterinären. Smutsig päls avlägsnas bäst genom att klippas av med sax snarare än att använda vatten.

Klor

De flesta marsvin måste få klorna klippta då och då. Du måste göra detta noggrant för att undvika att skada ditt husdjur. Din lokala djuraffär, uppfödare eller veterinär kommer gärna att visa dig hur du gör detta.

Rengöring av marsvinsburen

Beroende på burens storlek och antalet djur så måste du avlägsna all strö en eller två gånger i veckan, rengöra toaletthörnet med en fuktig trasa och sedan sprida nytt strö på golvet. Matskålen och vattenflaskan måste regelbundet sköljas med varmt vatten. Buren behöver också en grundlig rengöring en gång varje månad. Skölj hela buren och gallret i badkaret med varmt vatten. Du får dock aldrig använda starka rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor. Om det behövs så kan du rengöra områden med kraftig smuts med en hård borste och lite rengöringsmedel eller vinäger. Skölj sedan bort allting med färskt vatten och låt det torka. Du kan sedan sprida ut lite strö och sätta tillbaka ditt husdjurs tillbehör i buren. Genom att följa dessa regler ser du till att din marsvinsbur förblir ren och hygienisk.

Våra produkter

Innehåller allt ditt sällskapsdjur behöver för att må bra!