Vanliga frågor om marsvin

Guineapig

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Vilka faror gäckar utomhus?

  Marsvin gillar att vara ute. När möjligheten finns så bör du låta dem springa fritt i trädgården. Under de varmare årstiderna är det till och med möjligt att ha djuren utomhus hela tiden.

   

  Marsvin tycker bäst om att springa omkring på frodigt gräs, som de också tycker är smaskigt att äta. Efter vintern har de fått mindre av saftiga livsmedel, därför bör du se till att de inte äter för mycket för att undvika matsmältningsproblem första gången de släpps utomhus. När djuren är vana vid den nya färska maten behöver du inte längre oroa dig. Du bör dock vara uppmärksam på giftiga växter som klöver, törel och tidlösa. Innan du sätter ner djuret på en ny gräsmatta så bör du kontrollera vad som växer där. Om det finns okända växter är det bäst att ta bort dem för att inte riskera något.

   

  Dessutom så behöver djuren i trädgården en säker inhägnad eller ständig övervakning för att säkerställa att de inte blir för våghalsiga eller fångas av vilda katter eller hundar. Ett litet skydd skyddar djuret mot rovfåglar, regn och värme.

 • Hur bygger jag en inhägnad utomhus?

  Om ett marsvin har möjlighet att springa runt i trädgården, är det mycket praktiskt att ha en inhägnad. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ditt djur kommer att gömma sig i buskagen.

   

  Du kan snabbt själv bygga en utomhusinhägnad. Allt som du behöver är några träribbor och lite

  kycklingnät. Använd träribborna till att skapa en rektangulär ram som kan täckas med kycklingnätet. Det är också möjligt att göra din inhägnad av bara kycklingnät. För att göra detta använder du nätet för att bilda en cirkel. Fördelen är att denna inkapsling enkelt kan plockas ihop och lagras. Å andra sidan är dock nätkonstruktioner också ganska instabila.

   

  Om djuren förblir utan tillsyn i inhägnaden måste du använda kycklingnät som är extra starkt. Dessutom kommer inhägnaden då att behöva ett tak för att skydda djuren mot rovdjur. Av säkerhetsskäl kan inhägnaden även förankras på marken med tältpinnar.

 • Kan du korsa ett marsvin med en kanin?

  Ibland kan du få höra historier om en korsning mellan en kanin och ett marsvin. Detta är emellertid en vetenskaplig omöjlighet. Även om djuren kan vara lika varandra på många sätt, är marsvin och kaniner inte så nära besläktade med varandra. De tillhör inte bara olika arter utan också olika familjer. Till skillnad från marsvin är kaniner inte gnagare utan "lagomorfer" - djur som skiljer sig så biologiskt från varandra kan inte ha avkommor.

 • Finns det vilda marsvin?

  Marsvin har avlats i Sydamerika som husdjur i tusentals år.

   

  Vilda marsvin finns dock fortfarande - och våra husdjur har mycket gemensamt med dessa. Det vilda marsvinet är förfader till vårt husdjursmarsvin och har en gråbrun, blandad färg. Denna färg kallas agouti. Detta lilla, smidiga djur lever i underjordiska hålor - det är därför som våra marsvin också vill ha ett litet hus som ett skydd.

   

  Vilda marsvin är sociala djur och lever i små familjegrupperingar. Våra husdjursmarsvin vill inte heller vara ensamma och föredrar att leva parvis eller i små grupper.

   

  Förutom vilda marsvin, finns det i Sydamerika ytterligare typer av marsvin och släktingar som lever ute i naturen, till exempel det gultandade marsvinet och dvärgmarsvinet.

 • Fungerar det att ha två hanar tillsammans?

  Marsvin är mycket sociala djur. I de flesta fall så kommer det att fungerar bra och två hannar kan till och med bli de bästa av vänner. Men ingen hona ska vara i närheten, för då kommer vännerna snabbt att bli rivaler. Om du har ett par, måste du ha ha i åtanke att det kan bli en avkomma. För att undvika detta så måste du låta en veterinär kastrera hannen.

   

  Det enklaste sättet för två marsvin att vänja sig vid varandra är om ett av dem fortfarande är väldigt ung. Eftersom ett ungt djur är fysiskt underordnat bör du dock tillhandahålla det yngre marsvinet ett skyddat bo som det större djuret inte kan komma in i, till exempel en låda med en smal ingång. Det kan vara en bra idé att inte placera sovlådan direkt mot burens vägg, så att en liten korridor förblir öppen där det unga djuret kan komma ut.

 • Vad betyder det mystiska ”sjungandet”?

  ”Sjungandet”  kommer från vilda marsvin och kan hos våra djur betraktas som ett arv från deras förfäder. Lätet kommer ofta från honor. Det är nästan som en fågels sång och kan låta väldigt högt och genomträngande. Syftet är emellertid fortfarande omtvistat: om du stör honan genom att röra vid henne eller till och med göra ett högt ljud kommer hon att upphöra med sitt sjungande eller åtminstone pausa ett ögonblick. Om djuret inte störs av din närvaro kan å andra sidan sjungandet pågå i några minuter.

   

  Inte alla marsvin sjunger. Som jämförelse är det mycket mer troligt att du hör ljud när den blir exalterad, till exempel när det finns mat i närheten, eller det knarrande gnällandet när hannen uppvaktar honan.

 • Vad betyder ylande och gnällande läten?

  Marsvin har något som kan betraktas som ett eget språk som naturligtvis är svårt för människor att förstå. Med lite övning kan man dock förstå många av de ljud som ett marsvin gör:

   

  En hög vissling är ett tecken på att marsvinet är förväntansfullt. Du kommer vanligtvis att höra det när djuren väntar på maten. Marsvinet kan orientera sig genom ljud, till exempel när ägaren stänger en skåpsdörr eller ett knarrande trappsteg. Ägaren känns också igen på sin röst och kan ibland utlösa en kakafoni av visslingar.

   

  Väldigt ofta kommer du också att höra ett tystare, skramlande ljud. Det är det oväsen som hanarna använder för att uppvakta honorna - och när de gör detta så kommer de att hoppa runt sin kompis med svängande steg. Ibland ”skramlar” marsvin som en reaktion på okända ljud.

   

  Som de sällskapliga djur som marsvinen är har de konstant kontakt mellan varandra, detta genom ett mjuk pipande läte, som i princip betyder: "Jag är här. Var är du?"

 • Behöver långhåriga marsvin särskild omvårdnad?

  Marsvin är renliga djur som rengör sig regelbundet och noggrant. Detta gäller naturligtvis för långhåriga raser som shelties och texel-marsvin. Ändå kan det ibland vara så att dessa inte klarar av att själva ta hand om sin päls, och det är då lite mänsklig hjälp behövs.

   

  I de allra flesta fall så kommer det att krävs omvårdnad i ett par dagar för att försiktigt avlägsna smuts eller trassel. Med djur som inte visas på utställningar kan du också klippa pälsen. Men var försiktig när du använder saxen! Ett marsvin som plötsligt hoppar upp kan skada sig själv.

   

  Ett särskilt praktiskt strö för långhåriga husdjur är Farmer´s straw litter-pellets.

 • Kan du promenera med ett marsvin i koppel?

  Ett marsvin är inte en hund, därför kan du inte riktigt gå omkring med det i koppel. Det är emellertid möjligt att sätta en liten sele på ett marsvin med ett koppel för att förhindra att djuret springer bort när det är utomhus. Om du gör detta, bör du dock inte under några omständigheter förvänta dig att marsvinet ”går fot”.

   

  Första gången som du använder kopplet så måste du vara mycket försiktig, eftersom vissa marsvin är rädda för det. Selen ska naturligtvis inte sitta för hårt, men inte heller för löst. Med tillbakadragna djur är det bäst att gå utan sele och koppel.

   

  Under inga omständigheter ska du binda ett marsvin och lämna det ensam, eftersom det är försvarslöst mot rovdjur.

 • Hur kan jag utforma inhägnaden så att den blir mycket varierad?

  Vid träning behöver marsvin mycket variation och stimulans för att behålla sitt intresse.

   

  Särskilt unga marsvin uppskattar små hinder som de hoppar över med överraskande skicklighet. På så sätt kan de ibland ta ganska vilda språng, vilket ser ut att vara jättekul. Om du låter ditt djur springa runt i rummet eller i trädgården ett litet tag, ser du snart vilken som är favoritsträckan. Därefter så kan du medvetet sätta dit små hinder, till exempel en låda med Kräcker® eller en annan liten låda. Väldigt snart så kommer djuren att bevisa hur skickliga de är!

   

  Små hål eller tunnlar är också intressanta, där djuren kan gömma sig men som samtidigt också fungerar som en utkiksplats. De bör därför inte vara för höga, så att djuren kan hoppa på eller klättra på dem. Trä, bark och till och med kartong är alla lämpliga material för detta.

 • Behöver marsvin hjälp med att ta hand om sina tänder?

  Marsvin har framtänder som ständigt växer. För att slipa ner och vässa tänderna behöver ditt husdjur alltid något att gnaga på. Detta eftersom för långa tänder kan göra att djuret får svårt att äta. I dessa fall kan bara en veterinär hjälpa dig med att slipa ner tänderna.

   

  Massor av hö för att tugga på eller läckra Kräcker® sticks som kräver massor av tuggande är idealiska för ditt husdjurs tandvård. Förutom att marsvinet tar hand om sina tänder, hålls det också sysselsatt på ett lämpligt sätt.

   

  Marsvin kommer också glatt att knapra på trä. För att förhindra att de gnager på buren kan du ibland ge dem färska kvistar, till exempel från fruktträd. Men kom ihåg: använd inte kvistar från träd som kan ha besprutats med bekämpningsmedel eller är så kommer från träd belägna vid sidan av vägen. Kemikalierna och föroreningarna är hälsovådliga.

 • Kan man bada marsvin?

  Att bada marsvin är inte tillrådligt. Det är inte på något sätt nödvändigt att ta hand om marsvinens päls, eftersom marsvin rengör sig mycket noggrant. Regelbunden borstning är därför i allmänhet allt som krävs för att hjälpa dem att rengöra pälsen.

   

  Det finns emellertid sällsynta undantag, till exempel när djuret har blivit väldigt smutsigt eller på din veterinärs inrådan. För att bada ditt marsvin är det bästa att du använder en plastbalja, som du fyller med en liten mängd ljummet vatten. Du kan därefter lägga ditt husdjur i baljan och försiktigt skölja med lite vatten över kroppen. Låt inte huvudet komma under vatten.

   

  Efter badningen bör du vara noga med att torka ditt marsvin, eventuellt kan du använda en hårtork. Använd den lägsta nivån. Först efteråt bör du sätta tillbaka marsvinet i dess familjära miljö. Helst bör du också lägga ner massor av värmande hö i marsvinsburen, eftersom frossa och drag till varje pris ska undvikas.

 • Kan du bara ha ett marsvin?

  Marsvin är sociala djur som lever i grupperingar ute i naturen. Ett djur som hålls på egen hand kommer därför att känna sig ensamt. Uppmärksamhet från människor kommer naturligtvis att hjälpa, men det är ingen ersättning för en följeslagare. Dessutom så innebär två marsvin knappast mer jobb än med ett marsvin, men ger dig dubbelt så mycket glädje!

   

  Om du inte vill ha några marsvinsungar, är det bäst att skaffa två djur av samma kön eller en hona tillsammans med en kastrerad hanne. Två hanar kan till och med komma överens, så länge det inte finns någon hona. Djuren kommer att ha det lättare att vänja sig varandra om åtminstone ett av dem fortfarande är ungt när de träffas för första gången. Tillfälliga bråk borde inte oroa dig: det är mycket bättre än ensamhet.

 • Behöver marsvin ha hjälp med att sköta om pälsen?

  Marsvin tar själva hand om den viktigaste delen när de gäller pälsvård. De är väldigt renliga djur djur som ofta tvättar sig själva noggrant. Du kan dock hjälpa ditt husdjur att ta hand om pälsen genom att regelbundet borsta den. Detta är särskilt viktigt när det kommer till långhåriga marsvin. Genom att borsta tar du bort löst hår samtidigt som du masserar huden. Att ta bort löst hår förhindrar att djuret sväljer för mycket päls när det rengör sig självt, vilket kan leda till matsmältningsproblem. Plus att de flesta marsvin tycker om att få en sådan borstmassage!

   

  En förutsättning för frisk hud och vacker päls är dock en balanserad kost. Hud- och pälsproblem kan ofta vara ett tecken på någon form av brist. Genom att kombinera Vitakrafts olika sortiment med färska grönsaker och växter, som är fulla av vitaminer, är det enkelt att ge din marsvin en sund, balanserad kost.

 • Behöver marsvinsmamman hjälp?

  Till skillnad från många andra husdjur, som kommer till världen blinda och nakna, föds marsvin som miniatyrversioner av sina föräldrar. Redan från den allra första dagen har de en fluffig, tjock päls och öppna ögon och börjar till och med att springa direkt.

  Några dagar efter att de har fötts börjar de unga djuren att äta fast föda. Genom att iaktta djur i närheten så lär det sig vad som går att äta. Naturligtvis dias de också av sin mamma i cirka tre veckor. Under denna period bör ungarna absolut vara kvar hos hos mamman. Efter cirka fyra veckor kan de sorteras efter kön, eftersom de snart själva kan fortplanta sig.

   

  Under hela uppfödningsperioden - som varar i cirka 6 månader - bör de unga djuren helst matas med speciell mat som VITA® Special for Kids, som tack vare sin sammansättning garanterar marsvinet en bra start på vad som förhoppningsvis blir ett långt och hälsosamt liv.

 • Luktar marsvin illa?

  Tidigare brukade det vara så att marsvin ofta luktade obehagligt. Detta berodde dock på att djuren matades med köksrester och förvarades i träburar. Det sätt på vilket dagens marsvin hålls och matas idag gör att de inte luktar illa.

   

  Att hålla ditt husdjur rent och i en hygienisk omgivning är enkelt med de många tillgängliga Vitakraft-produkterna. Din marsvinsbur behöver ett golvbricka av plast eftersom trä absorberar urin och sedan kan bli en grogrund för bakterier. Beroende på burens storlek och antalet djur bör du rengöra en till två gånger i veckan. Såpvatten kan användas för den faktiska rengöringen, följt av till exempel VITA® Clean Deo Fresh för att motverka obehaglig lukt. Inuti den rena marsvinsburen kan du sedan applicera ett tjock lager Comfort Classic Bedding, en naturlig produkt tillverkad av obehandlat mjukt trä som absorberar lukt och fukt. VitaVerde® Alpine Hay kan också läggas i marsvinsburen - om det ska ätas är det dock bäst att det placeras i ett höställ.

 • Vad kan jag göra med kvalster?

  Marsvin får ibland kvalster. Om det drabbade djuret behandlas omedelbart av veterinären kan emellertid problemet snabbt lösas.

   

  Kvalster överförs bara från djur till djur. Det drabbade marsvinet måste därför ha varit i kontakt med ett angripet djur. Denna kontakt kan dock ha skett långt tillbaka i tiden. Ofta visar drabbade djur inga symtom under lång tid - under vissa omständigheter månader eller år. Sedan, helt plötsligt, kommer kvalsterna att föröka sig och orsaka klåda. För säkerhets skull bör alla marsvin som hålls tillsammans samtidigt behandlas mot kvalster. Även djur som inte visar några akuta symptom kan redan ha lite kvalster.

   

  Friska djur med ett starkt immunsystem påverkas ofta mindre. Därför är en hälsosam kost också viktig.

 • Behöver marsvin ha leksaker?

  Hamstrar och möss använder sina tassar som små händer. De är skickliga klättrare och älskar leksaker som springhjul och gungbrädor. Marsvin är för klumpiga för leksaker som dessa. Vad marsvin mest gillar att göra är att gnaga och att springa.

   

  För att gnaga bör det därför alltid finnas en Kräcker® tillgänglig i marsvinburen. Färska kvistar från fruktträd som inte har besprutats med bekämpningsmedel kan också ges ibland. Att umgås är också viktigt. Ett marsvin som hålls ensamt kommer i allmänhet att bli uttråkat och känna sig ensamt. Helst bör du alltid hålla minst två marsvin tillsammans.

   

  Om de dagligen får chansen att springa runt i hemmet eller trädgården, kan djuren förbli aktiva. Och på det sättet får de massor av variation.

 • Behöver marsvin få springa?

  Även om marsvin ser lite knubbiga ut är de väldigt smidiga djur som kräver att få vara ute och springa varje dag. De kommer glatt att strosa genom rummet eller trädgården och göra stora språng. Även mindre hinder övervinns enkelt. Det är så djuret håller sig i form och mår bra.

   

  Faror lurar dock i hemmet och i trädgården och ditt marsvin behöver skyddas från dessa faror. Till exempel  bör du vara säker på att säkra elkablarna som finns i hemmet. Ett nyfiket marsvin kan annars gnaga på dem och få en elchock. I trädgården behöver djuren en säker inhägnad eller ständig övervakning för att säkerställa att de inte blir för våghalsiga eller fångas av herrelösa katter eller hundar. Dessutom skyddar ett litet bo djuret mot regn och hetta.

 • Vilka färska livsmedel och grönska passar mitt marsvin?

  Eftersom marsvin inte kan generera sitt eget C-vitamin, är färsk mat som är rik på vitamin C, såsom paprika, ett viktigt dagligt kosttillskott. Färsk frukt och grönsaker som äpplen, gurka, morötter (särskilt toppen på moroten är populär). På sommaren kan du också samla ihop gräs, maskrosor och klöver till djuren. Men kom ihåg: plocka inte några växter från vägkanten!

   

  Frukt och grönsaker från snabbköpet bör tvättas och torkas noggrant innan utfodring, eftersom de ibland har besprutats med bekämpningsmedel. Vissa sorter undviks bäst helt och hållet eller ges endast i små mängder: sallad, till exempel, kan ofta ha ett mycket högt nitratinnehåll, medan vissa typer av kål kan orsaka uppblåshet.

 • Varför behöver marsvin mycket C-vitamin?

  Marsvin kan inte generera sitt eget C-vitamin och behöver därför ta upp det genom maten. Vitakrafts olika basfoder för marsvin har därför ett högt innehåll av denna viktiga vitamin. Dessutom kan du även mata marsvinet med saftiga livsmedel som paprika, persilja eller kiwifrukt för att ge den extra vitaminer, eller till exempel Kräcker® Citrus eller VITA Fit® C-forte.

   

  Djur som behöver stärka sin kropp, bland annat immunförsvaret - till exempel efter en sjukdom eller när de hålls utomhus - bör ges särskilt stora mängder C-vitamin. C-vitamin aktiverar enzymer och hormoner i kroppen, vilket ökar djurets försvar mot infektion och andra påkänningar. Om de får brist på C-vitamin kan de drabbas av skörbjugg. Skörbjugg visar sig genom många symtom, såsom trötthet,  tandlossning eller ökad känslighet för kyla.

 • Hur lär marsvinen sig att dricka ur vattenflaskan?

  De flesta marsvin lär sig snabbt att använda en vattenflaska. Om du håller flera djur - vilket också är att rekommendera av andra skäl - kommer yngre djur att lära sig att använda vattenflaskan genom att titta på de vuxna. Men du kan också hjälpa ditt husdjur att börja dricka genom att placera djuret precis framför flaskan och trycka på den lite så att vatten sprutar på nosen. Upprepa denna övning i flera dagar. Normalt sett så kommer djuret väldigt snabbt att förstå vartifrån vattnet kommer.

   

  Om inget av detta hjälper, måste du antagligen använda en vattenskål. Denna bör vara ganska tung och stabil för att säkerställa att den inte välter när ditt husdjur sätter tassarna på kanten. För att hindra att vattnet blir smutsigt för snabbt bör skålen helst placeras i ett lite upphöjd position, till exempel på en tegelsten.

 • Behöver marsvin dricka?

  Marsvin som äter tillräckligt saftiga grönsaker och frukter som innehåller vatten (t.ex. gurka, äpple, paprika) kan teoretiskt  klara sig utan att dricka något extra vatten. Den som någonsin varit riktigt törstig vill dock inte att sitt husdjur ska behöva vara det. Det är därför bättre att alltid göra så att det finns vatten tillgängligt för ditt marsvin - även om det bara dricker av det ibland.

   

  Hur mycket vatten ett marsvin verkligen behöver beror på djurets storlek, typen av mat, rumstemperatur och luftfuktighet. När de bara matas med torr mat kan marsvin dricka upp till 200 ml vatten per dag. Om du matar ditt husdjur med mycket saftig, färsk mat, blir mängden vatten den behöver motsvarande lägre. En dryck till marsvin som vi särskilt rekommenderar är Vitakraft Aqua-dryck.

 • Varför äter marsvin spillning?

  Ett marsvins matsmältningsorgan producerar två olika typer av spillning: avföringspellets, som är fasta och runda, och blindtarmsavföring, som är något mjukare. Den senare varianten kommer vanligtvis på natten och äts omedelbart av djuret. Sådan spillning innehåller viktiga näringsämnen, som vitamin B, som marsvinet bara kan absorbera när de har passerat genom matsmältningskanalen en andra gång. Om du hindrar ett marsvin från att äta sin blindtarmsavföring kan det börja visa tecken på näringsbrist.

   

  Dessutom innehåller denna spillning värdefulla tarmbakterier, som återinförs i kroppen genom att ätas upp. Dessa tarmbakterier är också mycket viktiga, eftersom utan dem skulle inte marsvinet kunna smälta maten ordentligt.

 • Viken är den bästa maten för mitt marsvin?

  Hälsosam mat som skapats specifikt för marsvin är nyckeln till att ge din kanin ett långt och hälsosamt liv.

   

  Liksom alla husdjur härstammar marsvinet från vilda djur. Med tiden har vilda marsvin utvecklat ett visst sätt att äta och leva. Trots att de har avlats upp i fångenskap under många år delar de tama marsvinen fortfarande många likheter med sina vilda förfäder. Naturen bör därför alltid vara modellen när man matar husdjursmarsvin.

   

  Vitakrafts basfoder tillgodoser specifikt djurens naturliga behov och innehåller alla nödvändiga näringsämnen de behöver. Dessutom behöver marsvinen också saftiga grönsaker och frukter som äpplen, gurka morötter eller persilja. Fri tillgång till hö och färskt dricksvatten bör alltid vara självklart.

   

  Eftersom marsvin av naturen är vana att lägga ner mycket tid, kraft och energi på att hitta sin mat, så behöver marsvinen ha något som ersättning.. Annars kan de bli uttråkade och slöa! Original Vitakraft Kräcker® Sticks är idealiska för detta ändamål, eftersom husdjuret får arbeta hårdare för att få sin mat genom att tugga på dessa läckra pinnar.

 • Mitt marsvin är överviktigt, vad ska jag göra?

  Ett fullvuxet marsvin bör väga mellan 800 och 1200 g. Beroende på längden på kroppen och deras resning, ligger idealvikten någonstans däremellan. En tydligt tjock hals och dubbelhaka är tecken på att ditt husdjur är överviktigt.

   

  Ett överviktigt marsvin bör under inga omständigheter sättas på svältdiet! Detta skulle orsaka svåra matsmältningsbesvär och andra hälsorelaterade problem. Vad som är viktigt är balanserad näring som, tillsammans med basfodret, innehåller massor av hö för att hjälpa matsmältningen. Detta i kombination med hälsosam, saftig mat. Till djur med en tendens att gå upp på vikt rekommenderar vi särskilt: Emotion® Sensitive Selection. På grund av det lägre energiinnehållet i dessa livsmedel är det inte nödvändigt att minska mängden mat du som ger till husdjuret  och detta kan därför fortsätta att äta sin ”normala” portion.

   

  Energiförbrukning är dock också viktigt. Ju mer träning ett husdjur får, desto fler kalorier behöver det. Du kanske gör misstaget och tänker att marsvin är relativt inaktiva varelser. Men i en stor marsvinsbur eller när de springer fritt i ett rum eller i trädgården kan du dock bli förvånad över deras hoppfärdigheter och hur snabbt de rör sig och hur länge de kan hålla på! Eftersom marsvin är mycket sociala djur som bara känner sig lugna när de har sällskap av andra marsvin, kan de som hålls ensamma ha en tendens att bli slöa och överviktiga. I en grupp motiverar djuren varandra till att röra på sig.

 • Varför skiljer sig informationen på förpackningen ibland från den som ges på webbplatsen?

  Vi kan ibland ändra receptet på våra produkter, till exempel för att följa föreskrivna lagändringar eller för att göra maten ännu mer smakrik för djuren. Sådana förändringar i sammansättningen innebär naturligtvis att förpackningen i fråga måste revideras. Det kan också vara så att nya bestämmelser i lagarna om husdjursmat endast gäller innehållsdeklarationen, medan receptet förblir oförändrat. Produktförpackningen kommer i dessa fall också att ändras.

  Även om vi kan uppdatera onlinelinformation mycket snabbt, inkluderat att ändra bilder där det behövs, tar det längre tid ute i detaljhandeln. Och under en övergångsperiod så kan det ofta innebära att både gamla och nya recept, såväl som gamla och nya förpackningar, är tillgängliga i butiker.

 • Socker i marsvinsmat? Är det tillåtet?

  Kände du till att de flesta Vitakraft-produkterna för gnagare tillverkas enligt sockerfria recept? 95% av vårt basfoder innehåller inget tillsatt socker!

   

  För att kunna bedöma socker och dess betydelse objektivt är det emellertid först viktigt att vara medveten om att det finns många olika typer av socker. De som är allmänt kända inkluderar fruktos, dextros och laktos. Förutom att de har olika ursprung har de också olika kemiska strukturer. Socker finns naturligtvis i praktiskt taget alla livsmedel, eftersom det är den naturliga produkten från fotosyntesen av växter. Detta behövs också av alla levande varelser. Sockret konsumeras antingen direkt eller frigörs av andra kolhydrater under förbränningen.

   

  Till och med hö innehåller socker (fruktos), som är de viktigaste energilagringspolysackariderna i gräs. Vissa gräs som finns i naturen kan ha ett fruktosinnehåll på mer än 10%. Det är därför inte möjligt att mata marsvin med en sockerfri diet, och det skulle inte heller vara lämpligt eller hälsosamt för dem. Vad som är viktigt och nyckeln är alltid den totala sammansättningen av maten och mängden av de enskilda näringsämnena.

   

  Om du av principskäl endast vill använda foder baserat på sockerfria recept, erbjuder Vitakraft ett enormt urval! Inget socker är tillsatta i de flesta Vitakraft-produkter, särskilt inte de som man ger fågeln i större kvantiteter med andra ord basfodret.

   

  Om socker används - vilket ibland kan vara nödvändigt, till exempel av tekniska skäl - ägnar vi mycket tid till att se till att sockerinnehållet / den totala mängden konsumeras hålls låg och på lämplig nivå. Dessutom garanterar vi att våra recept, råvaror och sockertyperna som vi använder främjar en enkel matsmältning.

 • Kan marsvin äta flingor?

  Ja, flingor kan vara en mycket värdefull näringskälla för marsvin. Ur vetenskaplig synvinkel finns det inte heller någon verklig anledning för att uteslutna flingor helt. Trots påståenden om motsatsen, sett ur ett fysiologiskt och näringsmässigt perspektiv, är det inte påvisbart att flingor skulle vara skadligt, förutsatt att de ges i rätt mängd. Och det är naturligtvis något som vi är mycket uppmärksamma på! Det som är avgörande är den totala sammansättningen av en produkt och husdjurets diet som helhet.

   

  Hos människor är det allmänt accepterat att olika dietalternativ är tillgängliga. Några av oss är till exempel vegetarianer, vissa kombinerar olika sorters mat och andra äter ganska konventionellt. I rätt kombination kan valfri mat vara hälsosam och lämplig. Och det är precis samma sak med djur. Beroende på näringsmässiga och fysiologiska behov hos den aktuella arten kan olika livsmedel tas i beaktande, dessa måste passa både djuret och dess ägare.

   

  Med detta i åtanke tillverkar Vitakraft ett enormt utbud av produkter som kan användas för sällskapsdjur. Detta för att göra det möjligt för varje husdjursägare att hitta rätt produkt, som passar den foderhållning som han eller hon har valt för sitt husdjur Till exempel kan kaniner kan också matas med en helt spannmålsfri diet med Vitakraft; det vill säga en diet som inte innehåller något majs, spannmålsmjöl eller kli. För denna typ av utfodring rekommenderar vi Emotion® Sensitive Selection eller LIFE Wellness liksom andra produkter ur det varieradeVita Verde® sortimentet.

 • Hur stor bör en marsvinsbur vara?

  Så stor som möjligt! Marsvin gillar att röra sig mycket, springa och hoppa. Ju större utrymme som finns tillgängligt för att göra detta på, desto bättre.

   

  Vissa marvinsägare förvarar sina husdjur i stora inhägnader i trädgården, eller till och med har ett rum avsatt för dem. Där detta inte är möjligt kan en stor och lämplig bur emellertid ge marsvinet ett tryggt och fint hem. Men glöm inte att massor av motion är viktigt!