Vanliga frågor om katter

Cats

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Varför finns det ingen kattmat med mus-smak?

  Alla vet att katter i naturen mestadels jagar byten i form av möss och små fåglar. Men det är inte - som många tror - smaken som gör en mus så attraktiv för en katt. Det är helt enkelt så att möss passar in i kattens jaktmönster: de är små, rör sig mycket och väcker därmed kattens jaktinstinkter. Därför är det inte lönt att smaksätta kattmat med mus-smak.

 • Varför skiljer sig informationen på förpackningen ibland från den som ges på webbplatsen?

  Vi kan ibland ändra receptet på våra produkter, till exempel för att följa föreskrivna lagändringar eller för att göra maten ännu mer smakrik för djuren. Sådana förändringar i sammansättningen innebär naturligtvis att förpackningen i fråga måste revideras. Det kan också vara så att nya bestämmelser i lagarna om husdjursmat endast gäller innehållsdeklarationen, medan receptet förblir oförändrat. Produktförpackningen kommer i dessa fall också att ändras.

  Även om vi kan uppdatera onlinelinformation mycket snabbt, inkluderat att ändra bilder där det behövs, tar det längre tid ute i detaljhandeln. Och under en övergångsperiod så kan det ofta innebära att både gamla och nya recept, såväl som gamla och nya förpackningar, är tillgängliga i butiker.

 • Varför innehåller maten växtbaserade ingredienser? När allt kommer omkring är katter köttätare.

  Ja, katter är köttätare, men det betyder inte att de bara äter kött! Vilda katter, till exempel, letar också efter gräs och växter. Dessutom äter de även delar av innehållet i magen och tarmen hos sina byten. Ägare av utekatter har kanske sett att katten har ätit allting utom den beska gallblåsan hos en mus som den har fångat.

   

  I modern, balanserad kattmat läggs därför lätt nedbrytbara vegetabiliska ingredienser till maten redan från början. Dessa tillför bland annat ett antal vitaminer, kolhydrater och växtfiber.

 • Min katt har plötsligt börjat att uträtta sina behov inomhus, på andra ställen än kattlådan. Vad ska jag göra?

  Katter är vanedjur och ändrar därför endast motvilligt sina rutiner. Om en förändring är oundviklig, till exempel när du köper en ny möbel eller till och med byter bostad, så kommer vissa katter att reagera genom att ändra sina vanor genom ett genom ett beteende som kallas ”protestkissa”.

   

  Du kan försöka med små knep för att göra förändringen lättare för katten, till exempel genom att placera dennes favoritfilt på den nya soffan. En annan möjlighet är att sätta kattlådan  ”på brottsplatsen”, till exempel om din katt upprepade gånger kissar på en speciell plats på mattan. Du kan sedan gradvis flytta kattlådan tills den till slut hamnar där den borde vara.

   

  Generellt sett så kommer kattens gamla rutiner när det gäller att gå på lådan tillbaka efter lite tid. Om du är osäker bör du dock rådfråga en veterinär för att utesluta hälsorelaterade orsaker till inkontinensen.

 • Min katt har plötsligt slutat att äta sin favoritmat. Varför?

  Katter är kända för att ha starka personligheter och för att vara karaktärsfasta. För oss som människor är det inte alltid möjligt att förstå varför katter fattar vissa beslut, men när de väl har bestämt sig för något är det väldigt svårt att få dem att ändra sig.

   

  Det är samma sak med mat. Vissa katter älskar variation och med kräver det, medan andra glatt äter samma mat i månader och till och med i år innan de plötsligt vägrar. I de flesta fall kommer orsaken inte att vara en förändring i receptet, utan bara vilken stämning som katten befinner sig i.

   

  Din katt vill ha något annat - och du kan ge den det. Naturligtvis måste tonvikten alltid ligga på att tillhandahålla en balanserad kost. Till exempel, om din katt väljer att bara äta kycklingbröst-filéer, så ska du inte ge efter för detta önskemål.

 • Min katt är överviktig, vad ska jag göra?

  Fetma hos katter orsakas ofta av för hög konsumtion av kalorier och brist på motion. Det finns emellertid också skillnader i ämnesomsättningen, vilket innebär att en katt kan förbli smalare än en annan, även om de får samma mängd mat. I vissa fall kan sjukdom vara orsaken. Om du är osäker så rekommenderar vi att du först konsulterar din veterinär.

   

  I de flesta fall är allt som behövs för att uppnå idealvikt att du ändra på din katts matvanor. Lågkalorifoder är särskilt lämpligt för detta. Du kanske också behöver leka med och aktivera ditt husdjur oftare.

   

  Om din katt inte kan röra sig mer på grund av sjukdom eller ålder, be din veterinär att föreslå en skräddarsydd kombination av kost och skonsam träning.