Skäggagam

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Skäggagam

Latinskt namn

Pogona vitticeps

Utseende

Även om de ursprungligen är brungrå, finns nu olika färger framavlade, inklusive albino, gul och till och med röd. Storlek: upp till 55 cm (inklusive en 30 cm lång svans).

Ursprung

Skäggagamen är en reptil som förekommer i ett brett spektrum av torra till halvtorra skogsområden i Australien.

Beteende

Skäggagamen är inte sociala djur, men tolererar ofta andra, vilket innebär att de ibland utan problem kan hållas i en grupp. Förr eller senare är dock dominansstrider oundvikliga om två hanar lever tillsammans.

Mat

Skäggagamen är en allätare som i naturen äter insekter såväl som frön, löv och annat växtbaserad föda. De unga äter dock mestadels kött. När de hålls som husdjur bör vuxna ges färsk vegetarisk mat dagligen och djurbaserad mat varannan dag. Det behöver inte alltid vara levande mat; de kommer också att äta torkade insekter och specialfoder.

Guide

Allt värt att veta

Inköp och Utrustning

Reptiler är fascinerande, men krävande djur. Ursprung, beteende, avel och andra aspekter är mycket varierande och upplevs som exotiska. Att hålla reptiler är därför en specialhobby - för människor med förståelse för vad som motiverar djuren.

Tips för inköp av reptil

Många reptilägare fick sin första erfarenhet av dessa djur på utställningar eller när de besökte en vän eller bekant. Sådana kontakter är en ovärderlig källa till hjälp om du bestämmer dig för att börja hålla din egen favoritreptil.

Friska reptiler kan köpas från en ansvarsfull uppfödare. Du kan få adresser till uppfödare av en veterinär, reptilförening, online eller din lokala djuraffär. Djurhem och privata räddningscentra är ett annat alternativ. Förutom hundar, katter och marsvin har de ofta reptiler som är i behov av ett nytt hem.

Tecken på en frisk reptil:

 • Ett beteende som är typiskt för dess art (du måste läsa på i förväg)
 • Oskadad hud, fjäll, skal
 • Ögon och näsa som är fria från flytningar och slem
 • Klara ögon
 • En ren bakdel

Checklista för grundutrustning

För att känna sig tillfreds och förbli friska behöver reptiler mat som uppfyller deras dietkrav, samt en rad olika tillbehör:

 • Ett stort hem för din reptil, t.ex. ett terrarium eller paludarium
 • Tillbehör som passar din reptil, t.ex. stenar, grottor, matskål, drickskålar
 • Ett lämpligt underlag
 • Transportanordning när du besöker veterinären
 • Basfoder för dagliga näringsbehov
 • Teknisk utrustning för att tillhandahålla de nödvändiga levnadsvillkoren för ditt husdjur, t.ex. värmare, UV-lampa.

Levnadsförhållanden, skötsel och hygien

Förutom att tillhandahålla rätt diet är rätt levnadsvillkor för din reptil en av de viktigaste förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv. Det är särskilt viktigt att ordna med ett tillräckligt stort hem med förhållanden (temperatur, fuktighet etc.) som speglar de betingelser som finns i naturen.

Kroppsvård

Reptiler behåller normalt sett sitt naturliga beteende när de hålls i fångenskap. De kommer därför att rengöra och ta hand om sig själva. För att säkerställa att ditt husdjurs hud, fjäll eller skal förblir friskt måste du dock tillhandahålla en kost rik på alla viktiga näringsämnen och upprätthålla rätt levnadsförhållanden (UV-ljus, temperatur). Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera dessa förhållanden för att upptäcka eventuella felaktigheter.

Reptilbur och hygien

Ta bort matrester och avföring dagligen. Om du inte gör det, kan dessa bli grogrund för bakterier och locka insekter. Beroende på typ av bur måste du rengöra den noggrant ungefär en gång i veckan. Detta innebär vanligtvis byte av underlag och rengöring av tillbehör. Använd inte starka rengöringsmedel som är avsedda för hushållssysslor. Du behöver inte regelbundet byta vatten i ett akvarium eller paludarium.

Kost

Den perfekta dieten

Trots deras namn, kan och får inte allätande reptiler äta "allt". Deras diet inkluderar både växt- och djurbaserad föda, såsom insekter, löv och frukt. Det är därför viktigt att se till att även allätande reptiler ges mat som har utformats för att tillgodose deras speciella dietbehov.

Vita Terra® Reptile Pellets är ett basfoder med en balanserad sammansättning som uppfyller de grundläggande dietkraven hos ett brett utbud av allätande reptiler. Beroende på art måste du också tillhandahålla färsk och / eller levande mat.

Matningstips:

 • Ge portioner som är lämpliga för din speciella art
 • Servera alltid maten rumstempererad
 • Ta bort resterna efter utfodringen
 • Tvätta skålarna efter varje måltid
 • Ge alltid färskt vatten

Beteende & tillvänjning

Nya familjemedlemmar

Det är bäst att använda en säker transportanordning när du hämtar dina nya husdjur hos uppfödaren eller djuraffären. Se till att undvika stora temperaturförändringar under transporten. När dina nya husdjur har kommit hem och har placerats i buren, som du har satt upp i förväg, bör du lämna dem ensamma ett tag. Detta så att de i fred får vänja sig vid sin nya omgivning. Beroende på art, beteende och individuell karaktär som dina nya husdjur har, måste du vänta en eller flera dagar innan du försiktigt börjar ta kontakt. Djuren kommer att bli tillgivna när de erbjuds välsmakande "mutor" i form av en fruktbit eller ett färskt salladsblad.