Rödögad vattensköldpadda

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Rödörad vattensköldpadda

Latinskt namn

Rachemys scripta elegans

Utseende

Toppskalet är ovalt och platt. Som regel är bottenskalet något konkavt (böjt inåt) på hanen och något konvext (böj utåt) hos honan. Toppskalet är mestadels grönt medan bottenskalet är mestadels gult med mörka, oregelbundna markeringar som sitter parvis. Rödörade vattensköldpaddor har fått sitt namn från den distinkta röda hudfläcken runt öronen. Storlek: upp till 36 cm, vikt: upp till 4 kg.

Ursprung

Den rödörade vattensköldpaddan kommer från USA och Mexiko, där den bor i dammar, små sjöar och lugna floder.

Beteende

Det är möjligt att hålla flera rödörade vattensköldpaddor eftersom de tolererar varandra och till och med ofta kryper ihop på ställena som är sobelysta. De tenderar dock inte att leva i grupper ute i naturen, och kan ofta vara aggressiva - särskilt när det är mat är inblandad.

Mat

I sin naturen äter denna sköldpadda mestadels fisk, kräftdjur och insektslarver. När den hålls som husdjur krävs det en speciell mat för köttätande reptiler, kompletterad med färsk mat. Även om arten huvudsakligen är köttätare, äter den också en liten mängd växtbaserad kost.

Särdrag

Storleken som en vuxen rödögda vattensköldpadda kan uppnå har ofta tidigare underskattats. Dessa djur växer snabbt, så det är viktigt att från början välja ett tillräckligt stort terrarium!

Guide till rödögad vattensköldpadda

Allt värt att veta

Inköp & utrustning

Reptiler är fascinerande, men krävande djur. Ursprung, beteende, avel och andra aspekter är mycket varierande och upplevs som exotiska. Att hålla reptiler är därför en specialhobby - för människor med förståelse för vad som motiverar djuren.

Tips för inköp av en reptil

Många reptilägare fick sin första erfarenhet av dessa djur på utställningar eller när de besökte en vän eller bekant. Sådana kontakter är en ovärderlig källa till hjälp om du bestämmer dig för att börja hålla din egen favoritreptil.

Friska reptiler kan köpas från en ansvarsfull uppfödare. Du kan få adresser till uppfödare av en veterinär, reptilförening, online eller din lokala djuraffär. Djurhem och privata räddningscentra är ett annat alternativ. Förutom hundar, katter och marsvin har de ofta reptiler som är i behov av ett nytt hem.

En av de mest populära växtätande reptilerna är grekisk landsköldpadda. Eftersom detta är en skyddad art krävs det dock tillstånd att hålla äga dessa sköldpaddor som husdjur. En erfaren ägare kan ge dig användbara tips inom olika områden som att hålla sköldpaddor inomhus och utomhus, samt ge råd om säkra tekniker för djurets dvala.

Tecken på en frisk reptil

 • Ett beteende som är typiskt för dess arter (du måste läsa på om arten i förväg)
 • Oskadad hud, fjäll, skal
 • Ögon och näsa som är fria från flytningar och slem
 • Klara ögon
 • En ren bakdel

Checklista för grundutrustning

För att känna sig tillfreds och förbli friska behöver reptiler mat som uppfyller deras dietkrav, samt en rad olika tillbehör:

 • Ett stort hem för din reptil, t.ex. ett terrarium eller inhägnad utomhus
 • Tillbehör som passar din reptil, t.ex. stenar, grottor, matskålar, dricksskålar
 • Ett lämpligt underlag
 • Transportanordning när du besöker veterinären
 • Basfoder för dagligt näringsbehov
 • Teknisk utrustning för att tillhandahålla de nödvändiga levnadsvillkoren för ditt husdjur, t.ex. värmare, UV-lampa.

Levnadsförhållanden, skötsel och hygien

Förutom att tillhandahålla rätt diet är rätt levnadsvillkor för din reptil en av de viktigaste förutsättningarna för att säkerställa ett långt och hälsosamt liv. Det är särskilt viktigt att ordna med ett tillräckligt stort hem med förhållanden (temperatur, fuktighet etc.) som speglar de betingelser som finns ute i naturen.

Kroppsvård

Reptiler behåller normalt sett sitt naturliga beteende när de hålls i fångenskap. De kommer därför att rengöra och ta hand om sig själva. För att säkerställa att ditt husdjurs hud, fjäll eller skal förblir friskt måste du tillhandahålla en kost rik på alla viktiga näringsämnen och upprätthålla rätt levnadsförhållanden (UV-ljus, temperatur). Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera dessa förhållanden för att kunna rätta till eventuella felaktigheter.

Reptilbur och hygien

Ta dagligen bort matrester och avföring. Om du inte gör det, kan dessa bli grogrund för bakterier och locka insekter. Beroende på typ av bur så måste du rengöra den noggrant ungefär en gång i veckan. Detta innebär vanligtvis byte av bottenmaterial och rengöring av tillbehör. Använd inte starka rengöringsmedel som är avsedda för hushållssysslor.

Kost

Den perfekta dieten

Växtätande reptiler är anpassade för att äta löv, gräs, frukt, frön etc. Även om de flesta av dessa djur också äter enstaka insekter eller annan levande mat i naturen, tenderar detta att vara ett undantag från deras vanliga diet. Ett överskott av intag av animaliskt protein kan orsaka hälsoproblem hos växtätare, inklusive organskador och bensjukdom.

Vita Terra® Reptile Special är ett basfoder med en balanserad sammansättning som uppfyller de grundläggande dietkraven hos ett brett utbud av växtätande reptiler. Du måste också tillhandahålla färsk mat som är lämplig för din speciella art. Produkter som tillhandahåller tillsatta mineraler är också viktiga.

Matningstips:

 • Ge portioner som är lämpliga för din speciella art
 • Servera alltid maten rumstempererad
 • Ta bort överbliven mat efter utfodring
 • Tvätta skålarna efter varje måltid
 • Ge alltid färskt vatten

Beteende & tillvänjning

Nya familjemedlemmar

Det är bäst att använda en säker transportanordning när du hämtar dina nya husdjur hos uppfödaren eller djuraffären. Se till att undvika stora temperaturförändringar under transporten. När dina nya husdjur har kommit hem och placerats i buren som du har satt upp i förväg, bör du lämna dem ensamma ett tag. Detta så att de i fred får vänja sig vid sin nya omgivning. Beroende på art, beteende och individuell karaktär som dina nya husdjur har, måste du vänta en eller flera dagar innan du försiktigt börjar initiera. Djuren kommer snart att bli mer tillgivna när de erbjuds välsmakande "mutor" i form av en mjölmask eller annan lämplig godsak.