Grekisk landsköldpadda

Här kan du ta reda på allt du behöver veta

Grekisk landsköldpadda

Latinskt namn

Testudo hermani

Utseende

Grekisk landsköldpadda är en liten sköldpadda med ett högt, tjockt skal som är gult med mörka fläckar. Storlek: max 20 cm.

Ursprung

Grekisk landsköldpadda finns i hela södra Europa, från Frankrike till Turkiet. I vissa regioner anses dock arten vara hotad.

Beteende

Denna sköldpadda är lämplig att hålla i grupp. Men ofta rekommenderar man att separera hanar och honor eftersom hanarna kan bli aggressiva och mycket ihärdiga i sin strävan efter honorna, vilket kan skapa alltför mycket oroligheter i en grupp.

Mat

Grekisk landsköldpadda är i huvudsak växtätare och konsumerar djurbaserad mat endast i undantagsfall. Ute i naturen består dess diet främst av vilda örtblad. När de hålls som husdjur bör de ges färsk mat såväl som ett fiberrikt basfoder.

Särdrag

Sköldpaddan går i dvala vid kallare temperaturer. Optimala förhållanden, såsom en konstant temperatur på cirka 4 ° C, är nödvändiga för detta.

Guide

Allt värt att veta

Inköp och Utrustning

Reptiler är fascinerande, men krävande djur. Ursprung, beteende, avel och andra aspekter är mycket varierande och verkar ofta mycket exotiska. Att hålla reptiler är därför en specialhobby - för människor med förståelse för vad som motiverar djuren.

Tips för upplevs som reptil

Många reptilägare fick sin första erfarenhet av dessa djur på utställningar eller när de besökte en vän eller bekant. Sådana kontakter är en ovärderlig källa till hjälp om du bestämmer dig för att börja hålla din egen favoritreptil.

Friska reptiler kan köpas från en ansvarsfull uppfödare. Du kan få adresser till uppfödare av en veterinär, reptilförening, online eller din lokala djuraffär. Djurhem och privata räddningscentra är ett annat alternativ. Förutom hundar, katter och marsvin har de ofta reptiler som är i behov av ett nytt hem.

En av de mest populära växtätande reptilerna är grekisk landsköldpadda. Eftersom detta är en skyddad art krävs det dock tillstånd att hålla dem som husdjur. En erfaren ägare kan ge dig användbara tips inom olika områden som att hålla sköldpaddor inomhus och utomhus, samt ge råd om säkra tekniker för djurets dvala.

Tecken på en frisk reptil:

 • Ett beteende som är typiskt för arten (du måste i förväg läsa på)
 • Oskadad hud, fjäll, skal
 • Ögon och näsa som är fria från flytningar och slem
 • Klara ögon
 • En ren bakdel

Checklista för grundutrustning

För att känna sig tillfreds och förbli friska behöver reptiler mat som uppfyller deras dietkrav, samt en rad olika tillbehör:

 • Ett stort hem för din reptil, t.ex. ett terrarium eller inhägnad utomhus
 • Tillbehör som passar din reptil, t.ex. stenar, grottor, matskålar, dricksskålar
 • Ett lämpligt underlag
 • Transportanordning när du besöker veterinären
 • Basfoder som uppfyller det dagliga näringsbehovet
 • Teknisk utrustning för att tillhandahålla de nödvändiga levnadsvillkoren för ditt husdjur, t.ex. värmare, UV-lampa.

Levnadsförhållanden, skötsel och hygien

Förutom att tillhandahålla rätt diet är rätt levnadsvillkor för din reptil en av de viktigaste sakerna som krävs för att säkerställa ett långt och hälsosamt liv. Det är särskilt viktigt att ordna med ett tillräckligt stort hem med förhållanden (temperatur, fuktighet etc.) som speglar de förhållenden som råder i naturen.

Kroppsvård

Reptiler behåller normalt sett sitt naturliga beteende när de hålls i fångenskap. De kommer därför att rengöra och ta hand om sig själva. För att säkerställa att ditt husdjurs hud, fjäll eller skal förblir friskt måste du dock tillhandahålla en kost rik på alla viktiga näringsämnen och upprätthålla rätt levnadsförhållanden (UV-ljus, temperatur). Det är viktigt att regelbundet kontrollera dessa förhållanden för att upptäcka eventuella felaktigheter.

Reptilbur och hygien

Ta dagligen bort matrester och avföring. Om du inte gör det, kan dessa bli grogrund för bakterier och locka insekter. Beroende på typ av bur måste du rengöra den noggrant ungefär en gång i veckan. Detta innebär vanligtvis byte bottenmaterial och eller rengöring av tillbehör. Använd inte starka rengöringsmedel som är avsedda för hushållssysslor.

Kost

Förutom att tillhandahålla rätt diet är rätt levnadsvillkor för din reptil en av de viktigaste förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv. Det är särskilt viktigt att ordna med ett tillräckligt stort hem med förhållanden (temperatur, fuktighet etc.) som speglar de betingelserna som finns ute i naturen.

Kroppsvård

Reptiler behåller normalt sett sitt naturliga beteende när de hålls i fångenskap. De kommer därför att rengöra och ta hand om sig själva. För att säkerställa att ditt husdjurs hud, fjäll eller skal förblir friskt måste du dock tillhandahålla en kost rik på alla viktiga näringsämnen och upprätthålla rätt levnadsförhållanden (UV-ljus, temperatur). Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera dessa förhållanden för att upptäcka eventuella felaktigheter.

Reptilbur och hygien

Ta dagligen bort matrester och avföring. Om du inte gör det, kan dessa bli grogrund för bakterier och locka insekter. Beroende på typ av bur måste du rengöra den noggrant ungefär en gång i veckan. Detta innebär vanligtvis byte av bottenmaterial och rengöring av tillbehör. Använd inte starka rengöringsmedel som är avsedda för hushållssysslor.

Beteende & tillvänjning

Nya familjemedlemmar

Det är bäst att använda en säker transportanordning när du hämtar dina nya husdjur från uppfödaren eller djuraffären. Se till att undvika stora temperaturskillnader under transporten. När dina nya husdjur har kommit hem och placerats i buren, som du har satt upp i förväg, bör du lämna dem ensamma ett tag. Detta så att de i fred får vänja sig vid sin nya omgivning. Beroende på art, beteende och individuell karaktär som dina nya husdjur har, måste du vänta en eller flera dagar innan du försiktigt börjar ta kontakt. Djuren kommer att bli mer tillgivna när de erbjuds välsmakande "mutor" i form av en fruktbit eller ett färskt salladsblad.